Home Eva Heyman Anne Frank

Eva Heyman

"Who would ever think that so much can go on in the soul of a young girl?" Anne Frank


Eva Heyman reprezintă pentru Oradea ceea ce Anne Frank înseamnă pentru Amsterdam. Două adolescente evreice care au păstrat fiecare câte un jurnal în timp ce lumea se schimba în jurul lor ca urmare a ocupaţiei naziste. Ambele fete au murit în lagăre de exterminare, Eva la Auschwitz şi Anne la Bergen-Belsen. Pentru Eva, evenimentele s-au succedat mult mai repede, recunoaşterea mondiala fiind mult mai redusă în cazul ei. Eva s-a născut în Oradea (Nagyvarad) în 1931. Părinţii ei au divorţat când ea avea o vârstă fragedă, lăsând-o în îngrijirea bunicilor săi materni şi a guvernantei sale austriece. Tatăl Evei, Bela Heyman, a fost arhitect. Mama ei, Agi, s-a recăsătorit cu celebrul scriitor ungur evreu Bela Zsolt şi s-a mutat la Budapesta. Nu a petrecut mult timp cu fiica sa în Oradea.

Jurnalul Evei începe la 13 februarie 1944 şi se încheie la 30 mai 1944. Jurnalul a fost scos pe furiş din ghetoul din Oradea cu ajutorul lui Mariska, bucătăreasa creştină a familiei. În iunie 1944, Eva a fost deportată cu trenul la Auschwitz, unde a murit în camerele de gazare la 17 octombrie 1944. Avea 13 ani.

Jurnalul oferă detalii pătrunzătoare referitoare la ceea ce a însemnat să fii copil atunci când restricţiile au fost înăsprite de forţele de ocupare, fiind o relatare impresionantă  a dezastrului iminent care avea să se abată asupra miilor de evrei din Oradea. Tikvah consideră că este adecvat să existe un memorial Eva Heyman în Oradea, de dimensiuni mici, dar permanent, o parte din site-ul nostru fiind alocat proiectului Memorial pentru Eva.

Una dintre cele mai pătrunzătoare povestiri din jurnalul Evei descrie momentul în care bicicleta sa, pentru care economisise vreme îndelungată, a fost luată de jandarmi atunci când evreilor nu li s-a mai permis să deţină biciclete. Tikvah intenţionează să organizeze diverse proiecte Bicicleta roşie pentru a promova memoria Evei Heyman.

Mai devreme menţionam despre paralelele cu Anne Frank din Amsterdam şi am considerat că este potrivit să dedicăm parte din site-ul nostru poveştii despre Anne Frank şi organizaţiei care sprijină memoria sa.