Home Evreii în Oradea

Evreii in Oradea

Primele dovezi ale existenţei evreieşti în Oradea datează încă de la finalul secolului al XV-lea, ceea ce atestă faptul că implicarea evreiască în Oradea a fost lungă şi, aşa cum vom explica, remarcabilă.

În această secţiune a site-ului, puteţi citi despre Istoria evreilor din Oradea, care pune accent în special pe modul în care populaţia evreiască s-a dezvoltat şi pe modul în care aceasta a adus o contribuţie mereu înfloritoare vieţii oraşului, în ciuda restricţiilor aduse adeseori activităţilor evreieşti.

Contribuţia evreilor în Oradea abundă prin realizările cetăţenilor evrei atât din trecut cât şi din prezent, secţiunea de faţă dorind să adune aceste dovezi. Populaţia actuală a oraşului nu este mereu conştientă de această contribuţie, iar unul din scopurile asociaţiei este să ajute în această recunoaştere.

Pe pagina Acasă, ilustrăm un eveniment dramatic evidenţiind soarta evreilor din Oradea : de-a lungul timpului, suprafeţe mari de teren destinat mormintelor au fost rezervate pentru a asigura nevoile populaţiei evreieşti, însă acele nevoi s-au schimbat dramatic după evenimentele tragice din 1944. Cu toate acestea, Cimitirele evreieşti păstrează amintiri preţioase şi oferă o legătură concretă cu trecutul. Acesta este motivul pentru care dedicăm o secţiune a site-ului nostru identificării localizării şi stării actuale a acestora în Oradea şi în judeţul Bihor.

Pentru a ilustra gradul de contribuţie evreiască în Oradea, am creat o Hartă interactivă care, în timp, va documenta numeroasele locuri cu origini evreieşti din oraş.

Oradea este un oraş minunat, cu numeroase caracteristici atrăgătoare pentru vizitatorii din toată lumea şi, indiscutabil, reputaţia sa va spori ca destinaţie turistică pe măsură ce secolul al XXI-lea avansează. Contribuţia evreiască este una importantă; de aceea, creăm un Tur Vizitator, acoperind o serie de interese diverse.

Site-ul nostru porneşte într-o călătorie. Dorim să menţionăm că suntem la început de drum şi că echipa este încă puţin numeroasă. Suntem entuziasmaţi de experienţa pe care ne-am propus-o, dar nu suntem experţi în toate subiectele acoperite. Avem nevoie de ajutorul vostru.

V-am fi deosebit de recunoscători pentru informaţii, documentaţie, fotografii, poveşti de familie, sau orice ar putea să dinamizeze site-ul şi să contribuie la misiunea Asociaţiei Tikvah.

Nu promitem că vom include pe site tot ceea ce ne trimiteţi, dar vom analiza informaţiile cu grijă şi le vom asimila cunoştinţelor proprii.

Dacă consideraţi că există inexactităţi pe site, vă rugăm să ni le semnalaţi.

Pentru informaţii, sugestii, nelămuriri sau întrebări suplimentare, vă rugăm să ne scrieţi un mesaj folosind secţiunea Contact.