Hírek

Az oldalon található szövegek fordítása román nyelvről magyar nyelvre: Fazakas Gábor tanár, önkéntes, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból.

2014 május 28

Holnap, május 29-én, a 70 évvel ezelőtt deportált észak-erdélyi zsidókra emlékezünk a szilágysomlyói Észak-erdélyi Holokauszt Múzeumban szervezett eseményen. Jelen leszünk, mint az Egyesület-, mint a nagyváradi zsidó közösség képviselői és mint család, amelynek tagjait Somlyóról deportálták Auschwitzba 70 évvel ezelőtt. A Tikvah Egyesület 2010 alakult meg Chereches Róza (szül. Mózes, a képen) emlékére – Teszler Emília és Chereches Lívia édesanyja, Maia Teszler nagymamája – akit családjával együtt Auschwitz-Birkenauba deportáltak. Róza túlélte az auschwitzi deportálást és a halálmenetet, 1945 áprilisában a brit csapatok által felszabadított Bergen Belsenből került haza. Családjának többsége nem élte túl a deportálást, Róza 1996-ban hunyt el Nagyváradon.

Gondolatainkat a szenvedtek, az elesettek és a túlélők felé fordítjuk, a második és harmadik generáció felé, akiket ugyanúgy megviselt. De ugyanakkor a jövő felé is tekintünk, emberiességgel és az emberbe vetett reménnyel.

19 mai 2014 = 2014 május 19

2014 május 19

Ma indítottuk útjára Szilágysomlyón „Anne Frank – Történelem a jelennek” vándorkiállításunkat az Észak-erdélyi Holokauszt Múzeumban. A kiállítas megvalósítója a hollandiai Anne Frank House. A kiállítást május 28-ig lehet megtekinteni.


2014 május 16

A Tikvah Egyesület nagy-britanniai tiszteletbeli tagja – John Andrews – részt vett ebbéli minőségében a brit kormány által rendezett néhány londoni eseményen ezen a héten, az alkalmat az International Holocaust Remembrance Alliance konferenciája szolgáltatta. Itt találkozott a Romániát képviselő hivatalos küldöttséggel, ők a következők voltak: Michael Shafir, Elisabeth Ungureanu, Felicia Waldman és Mihai Chioveanu.

John Andrews és Elisabeth Ungureanu az Eric Pickles miniszter által felajánlott vacsorán

2014 május 12

Múlt héten egyes Tikvah tevékenységek egyetemek kereteiben zajlottak le. A múlt hét elején, Emilia Teszler, a Nagyváradi Egyetem Történelem tanszék prodékánjának meghívására – Konf. dr. Gabriel Moisa – beszélt a diákságnak a 70. éve történt nagyváradi zsidók deportálásáról.

Május 9-én, Emilia Teszler a nagyváradi Emanuel Egyetem meghívására az Újítás, képzelőerő és kreativitás szimpoziumon vett részt, és annak a második részében, mint key speaker beszélt Heyman Éva naplójának témájában.


2014 május 6

Az „Anne Frank – Történelem a jelennek” vándorkiállításunkat május 5-én indítottuk útjára a zilahi I. S. Bădescu Megyei Könyvtárban.

A kiállítás megnyitóján szót kaptak: Florica Pop, a Megyei Könyvtár vezetője, Doina Cociş, a Szilágy megyei Kulturális Igazgatóság vezetője, Dalia Mintaş könyvtáros és Teszler Emilia egyesületi vezető. Maia Teszler részleteket olvasott fel Anne Frank „Adományozz” esszéjéből. Ezután a jelenlevők megtekintették „Anne Frank rövid élete” című dokumentumfilmet, majd a kiállítás meglátogatása következett. A kiállítás ideje alatt, május 16-ig, a Könyvtár részéről mint idegenvezetők Dalia Mintaş és Cătălina Marincaş fognak közreműködni, akiket a Könyvtár fiatal önkéntesei segítenek, Denisa Ligia Matei, Eduard Matyas és Andrada Ştirb.

Képekért kattintsanak Facebook oldalunkra is és a zilahi I. S. Bădescu Megyei Könyvtár oldalára.

2014 május 3

Ma volt 70 éven annak, hogy kezdetét vette a nagyváradi zsidók gettósítása. Bővebben arról, hogy mi történt és mi következett ezután, az alábbi linkekre kattintva olvashat:

http://www.tikvah.ro/ro/holocaust-ro/1944-in-oradea.html

http://www.tikvah.ro/en/holocaust/1944-in-oradea.html


2014 április 28

Örömmel tudatjuk, hogy az „Anne Frank – történelem a jelennek” kiállításunk megnyitójának – az Anne Frank House hathatós közreműködésével –május 5-én, a zilahi az „I. S. Bădescu” Megyei Könyvtár ad otthont. Köszönettel tartozunk a kiállítás megvalósíthatásáért, az együttmúködésért a zilahi Megyei Könyvtárnak és a Szilágy megyei Kulturális Igazgatóságnak. A kiállítást május 16-ig lehet megtekinteni. Részletek az alábbi plakáton.


2014 április 24

Elfoglaltak voltunk az utóbbi időben, a Hírek rovatunk frissítését ezért kicsit elhanyagoltuk, de bízunk abban, hogy jelen híradásunk munkánkról kellő mértékben szolgál információkkal.

Dan Stone professzor

A hónap elején, Teszler Emília és Maia a temesvári Universitatea de Vest egyetemre utazott, hogy ott találkozzon Dan Stone professzorral és kollegájával Florin Lobonţ-val.

Stone professzor Angliából érkezett meghívott előadóként Temesvárra; a Royal Holloway University-n újkori történelmet tanít, kutatási területe a Holokauszt története és értelmezése, történelmi antropológia és a népírtások összehasonlító tanulmányozása.


Nevelési tapasztalatokat váltottunk és lehetőségünk adódott, hogy a professzor egyik előadásán is részt vehessünk. Bízunk abban, hogy a professzor támogatni fogja a Tikvah-t ebben az évben egyik projektjében.

 Maia Teszler és Dan Stone

 Florin Lobonţ és Emilia Teszler

 Hédy és Emlékalbuma

Folytatjuk nevelési programunkat bemutatókkal és vándorkiállításunkkal, újabb négy tanintézményt meglátofatva. Részletekért és képekért keresse Facebook oldalunkat.

 „Anne Frank – történelem a jelennek” kiállítás Nagyváradon

 Az Anne Frank – történelem a jelennek” kiállítást a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban indítottuk útjára, április 2-16 között fogadta a látogatókat. A Tikvah fogadta és irányította a látogatókat, vetítette le az Anne Frankról szóló dokumentumfilmet, válaszolt a feltett kérdésekre. Számos iskolának a diákjai látogatták meg a kiállítást, a látogatók száma hozzávetőlegesen több százra tehető. A kiállítás útnak indult, más helységek is otthont fognak adni ennek. Képekért látogassanak el Facebook oldalunkra.

 Találkozás a Ruhama Alapítvánnyal

A Ruhama Alapítványt 1996-ban alapították Nagyváradon azzal a céllal, hogy a sztereotípia és megkülönböztetés elsődleges okait legyőzze, amely a roma közösséget érinti, illetve hogy egy méltó emberi létet és megfelelő életkörülményeket teremtsen számukra.

A Tikvah az emberi jogok társadalomban való támogatásának és a megkülönböztetés, illetve a sztereotípia veszélyei elleni figyelmeztetésnek szenteli magát. A találkozó pozítiv eredménnyel zárult: megosztották egymással terveiket és tapasztalataikat, azonosították közös érdekeltségű területeiket.

A képen, balról jobbra: Alina Onchiş, A Ruhama vezérigazgatója, John Andrews, a Tikvah tiszteletbeli tagja, Tina Daragiu, a Ruhana alapító tagja és tanácsadója, Emilia Teszler, a Tikvah vezetője és Andreea Firastraeru, a Ruhama projekt koordinátora.

2014 április 2.

Csupán állóhelyek voltak ma a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár amfiteátrumában, ahol romániai útjára indítottuk nemzetközi „Anne Frank – történelem a jelennek” kiállításunkat, melyet megtisztelt jelenlétével Románia hollandiai negykövete, Matthijs van Bonzel. A kiállítás a hollandiai Anne Frank House hozzájárulásával valósult meg.


Az eseményt a Tikvah szervezte. Teszler Emilia rámutatott a Tikvah és a hollandiai Anne Frank House együttműködésére, illetve megköszönte a kiállításnak otthont adó Megyei Könyvtár vezetőségének a szoros együttműködést és megfelelő körülmények biztosítását. Ligia Mirisan, a Megyei Könyvtár vezetője, válaszában továbbította üdvözletét a megjelentek felé. (az alábbi képen)


Következet a "The short life of Anne Frank" dokumentumfilm levetítése, majd Maia Teszler részleteket olvasott Anne Frank „Adományozz” című esszéjéből. Angolból románra fordította Maia Teszler.


Ezekután a jelenlévők megtekintették a második emeleten található kiállítást. Április 2-16 között a kiállítás nyitva áll a nagyközönség előtt.


Hárman a Tikvah alapítói közül a hollandiai nagykövettel:


A Tikvah Egyesület megtisztelve érzi magát az Anne Frank House-val való együttműködés miatt és köszönetét fejezi ki a projekt támogatásáért a Claims Conference- és Bernard Charitable Trustnak.

2014 március 25.

Az „Egy Album emlékei” kiállításunk visszatért Nagyváradra, ahol három iskola diákjainak mutattuk be: a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, az Onisifor Ghibu Líceumban, és a Roman Ciorogariu Ortodox Líceumban. =(líceumi osztályoknak)


2014 március 21.

Korábban említettük a Nagyváradon általunk útjának indítani kívánt „Anne Frank – történelem a jelennek” projektünket. Örömmel tudatjuk, hogy a kiállítás megnyitójára 2014 április 2-án, 11 órai kezdettel fog sor kerülni a Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban, Hollandia romániai nagykövetének jelenlétében.

A kiállítás elsősorban a 11-18 év közötti fiatalokat szólítja meg, amelyet hétközben 9-18 óra között lehet megtekinteni. Az érdeklődőknek bemutatásra kerül a "The short life of Anne Frank" dokumentumfilm is, román feliratozással, illetve kérésre, a kiállítás tablóit is bemutatjuk.

Az „Anne Frank – történelem a jelennek” nemzetközi kiállítást az egész világon bemutatták, legkevesebb 300 alkalommal évente.

Lent, a hivatalos meghívó.


2014 március 7

Sok km-t tettünk meg, hogy bemutathassuk vándorkiállításunkat – Egy album emlékei – kis és nagy iskolákban, vidéken és városon egyaránt. Ezeknek a tanintézményeknek a diákjai és tanárai érdeklődéssel és meleg szeretettel fogadtak.

  1. számú általános iskola                                                                   Illye

  1. számú általános iskola                                                                   Báródbeznye

  1. számú Elméleti Líceum                                                                  Barátka

„Nicolae BălcescuÁltalános Iskola                                                       Nagyvárad

„Roman Ciorogariu püspök” Ortodox Líceum                                       Nagyvárad

 

2014 február 28

Elkezdtük az Egy album emlékei vándorkiállításunkat Nagyváradon és Biharban. Azok az iskolák, amelyek vendégül látták kiállításunkat érdeklődést mutattak a helytörténet, beleértve a Holokausztot is, és az alapvető emberi jogok iránt is. A meglátogatott iskolák, időrendi sorrendben:

„Emanuil Gojdu” Főgimnázium                             Nagyvárad

„Nestor Porumb” általános iskola                       Tulka

  1. számú általános iskola                               Avram Iancu

„Constantin Serban” Elméleti Líceum                             Élesd

  1. számú általános iskola                               Élesdlok

  1. számú Szakkollégium                                 Rév

Hamarosan beszámolunk a vándorkiállítás következő állomásairól is. Kérjük azokat a tanintézményeket, akik vendégül látnák a kiállítást, vegyék fel velünk a kapcsolatot.

2014 február 17

A Tikvah Egyesület január 27-i emlékeseményeinek Hédy története és emlékalbuma képezte alapját, aki Nagyváradon született. Ezt bemutatták Romániában, Ausztráliában, Kanadában és elsősorban Angliában, ahol iskolák százai töltötték le nevelési célú anyagainkat.

Angliában, a Holocaust Memorial Day Trust hirdetett művészeti pályázatot Holokauszt témában.

A meghirdetett pályázat egyik résztvevője, Hannah Martint, megérintette Hédy története, munkájának címe: „Hédy emlékei a Holokausztról”. A pályamű második helyezést ért el.

© Hannah Martin and HMDT


Hannah elmondása szerint: „A rajzom elkészítésében Hédy története és emlékalbuma inspirált. Egy lány elképzeléséből indultam, és egy szomorú érzést szerettem volna kifejezni vele kapcsolatban, rámutatva azokra az eseményekre, amelyeket a Holokausztban megélt. A pályázat írott részében Hédy történetéből illesztettem be egy részt saját elképzelésembe. Szénceruzát használtam, hogy egy komor tónusban adhassam vissza a történet érzelmeit.”

 

  1944 február 13

"Betöltöttem a 13. életévemet…"


Hetven évvel ezelőtt, február 13-án, Heyman Éva betöltötte a 13. életévét. Ezzel a nappal kezdődik naplója, amelyet a háború után publikáltak. Nagyvárad és környékének elveszett zsidó gyerekeinek, és ezek generációjának szimbóluma Éva, akit gettóba kényszerítettek, majd deportálták Auschwitzba. A naplót olvasva megérthetjük a növekvő fenyegetettséget az erőszakos gettóba kényszerítés előtti hetekben, ahogyan a gettóban uralkodó körülményeket.2014 február 6

Örömmel tudatjuk, hogy a Tikvah Egyesület az amszterdami Anne Frank House-sal partnerségi szerződést kötött, kötelezettséget vállalva a következőkre:

-       hogy lefordítja roman nyelvre az Anne Frank vándorkiállítás pannóit

-      hogy közterekre és az Észak-Erdélyben található tanintézményekbe elviszi a kiállítást


A partnerséget a Claims Conference támogatja anyagilag, illetve az Anne Frank House társfinanszírozza a kiállítás pannóinak elkészítését. A kiállítás két nyelven – románul és magyarul – fogja a látogatóit megszólítani.


2014 február 3

Rendkívül hálásak vagyunk mindazoknak, akik felszólaltak január 27-i emlékeseményünkön és hivatalosan is meg szeretnénk ezt köszönni.

Kanada bukaresti nagykövete – Joanne Lemay


A Nevelési Minisztérium államtitkára – Ştefania Duminică


Bihar megye prefektusa – Claudiu Pop


Megyei Tanácselnök – Cornel Popa


Nagyvárad alpolgármestere – Mircea Mălan


A Zsidó Közösségi Központ igazgatója – Andrei Seidler


 Körösvidéki Múzeum igazgatója – Aurel Chiriac


Ugyanakkor köszönjük a helyi vallásfelekezetek vezetőinek megtisztelő jelenlétét, a román parlamenti képviselők, kulturális szervezetek és mások részvételét eseményünkön. Különösképpen köszönet illeti az idősebb generációt – a Holokauszt áldozatai – a jelenlétért.

Köszönetünket fejezzük ki a következő cégeknek: Electrica S.A., Proenerg s.r.l., Total Record s.r.l és Construcţii Bihornak a közhasznú segítségnyújtásért, amellyel biztosítottuk az áramot, fényeket, a videók feliratozását, a bejárást az épületbe.

2014 január 28

Hideg volt a tegnap, de meleg fogadtatásban részesültek mindazok, akik részt vettek a a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján szervezett eseményünkön. Évtizedek teltek el, a zsinagóga ismét eseménynek adott otthont.

A következő napokban újabb részletekkel térünk vissza eseményünkről, de szeretnénk megköszönni azoknak, akik hosszú utat tettek meg Bukarestből, Joanne Lemay nagykövetnek, Kanada romániai nagykövetének és kíséretének, ahogy a román Nevelési Minisztérium államtitkárának is, Vasilica Ştefania Duminică-nak.2014 január 27

Ma, január 27-e, Auschwitz felszabadításának emléknapja. Emlékezünk mindazokra, akik a Holokauszt alatt szenvedtek, elvesztek, ideértve azt a több mint 25000 zsidót, akiket Nagyváradról deportáltak ebbe a haláltáborba. A Primariei utcai ortodox zsinagóga – amely a bihari és nagyváradi zsidóság Történeti Múzeuma lesz – ad otthont, 18:00 órai kezdettel emlékeseményünknek. Mindenkit szeretettel várunk az eseményen, tekintsék meg az Egy album Emlékei kiállításunkat.

A megtekintésért kattintson a képre:


A "Gheorghe Şincai" Megyei Könyvtár is megemlékezik a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjáról, kiállítva saját anyagait a Holokausztra való tekintettel. A Tikvah Egyesület alább bemutatja a lenyűgöző gyűjtemény egy részét:


2014 január 24

A január 27-i eseményen mutatjuk be azt a videó anyagot, amelyet Dr. Mario Silva küldött – az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) elnöke – a nagyváradi emlék eseményen résztvevők számára. Az IHRA-t 31 állam kormánya támogatja a világon, ennek Románia is tagja.


A Tikvah Egyesület tevékenységének fontos részét képezik az iskolákkal kötött partner kapcsolatok, a Bihar megyei Tanfelügyelőség jóváhagyásával, amelynek keretein belül elemezzük, hogy melyek azok a tényezők amelyek a Holokauszt megtörténtében szerepet játszottak. Az Emlékalbum projektünkben három iskolával, illetve osztállyal működtünk együtt: a Mihai Eminescu Főgimnázium XI. D. osztályával, az Emanuil Gojdu Főgimnázium XI. G. osztályával és az Ady Endre Líceum VII. B. osztályával.

A diákok rajzokat, képeket, videókat és egy emlékalbumot készítettek, amelyet elküldünk Hédy Böhmnek – nagyváradi származású, Holokauszt túlélő – Kanadába. Ezek az anyagok a mai nagyváradi fiatalok életét, néhány Hédy családi életének nagyváradi helyszíneit idézik meg az 1944-es auschwitzi deportálás előtt, ahogy néhány a mai Nagyvárad szép helyeit ábrázolja.


 2013 december 29

A Holokauszt iránti informálódás szintjének növekedése a világ több országában a nevelési-oktatási rendszer integráns részévé tette ezt. A Holokauszt tanulmányozása segítséget nyújt a gyerekeknek, hogy jobban megérthessék a propaganda, az előítéletek, a rasszismus és a stereotipiák természetét, jelentését. Ugyanakkor, kutatja a tétlenség veszélyeit és a közönbösséget mások elnyomásakor.

Az auschwitzi koncentrációs tábor január 27-i felszabadításának napja alkalmat teremtett egyes országoknak erőfeszítéseiket egyesíteni, az ENSZ pedig kijelölte Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjának. Az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) képviseli azt a kormányközi szervezetet, amely a Holokauszt megemlékezésének promoválásáért felelős.

Románia tagja az IHRA-nak.


A Holokauszt oktatása nem kötelező tantárgy Romániában, így az oktatóknak segítségre van szükségük, amikor a téma különböző szempontjainak megtárgyalását szeretnék elérni.

Az utóbbi két évben, a Tikvah segédanyagokat készített, amelyeket az oktatók felhasználhatnak és hozzájárulhatnak tanítványaik január 27-i megemlékezéseken való részvételéhez, idén és a következők években egyaránt.

A január 27-i időpont elfogadásának leírása a Holokauszt Megemlékezés almenüben található, míg az oktatóknak szánt anyagok a Tanári segédanyag almenüben.

Biztatjuk az oktatókat, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot és töltsék le ingyenes segédanyagainkat.

2013 december 11

December 10-e az Emberi Jogok Nemzetközi Napja. A nagyváradi Onisifor Ghibu Líceum diákjaival és tanáraival együtt emlékeztünk meg e napról, és zártuk le közös projektünket – Emberi Jogok a Holokauszt tükrében – amely 2013 egészén végighúzódott.

A diákok „magukévá tettek‟ egy-egy emberi jogot, lapra írva és mellkasukra fogva, és osztályról osztályra járva bemutatták azt. Ugyanakkor, elkészítettek egy bemutatót a projektben zajlott eseményeket illetően, mások a nap jelentőségéről beszéltek. A Tikvah elkészített és bemutatott egy, a II. világháború utáni népirtásokat – Kambodzsa, Ruanda, Bosznia, Darfur − taglaló powerpointot. Ugyanakkor, beszéltünk és bemutattuk két kiállítási táblán, a 40-es évek Németországának Fehér Rózsa nevű szervezetét. Ennek alapítói, egy professzor és egyetemisták, akik a a náci rendszerrel való szembenállásra ösztönöztek és akik életükkel fizettek tettükért.

A líceum tiszteletbeli vendégként meghívta az alkalomra a Nagyváradi Egyetem professzorát, Antonio Faurt, aki a gyerekeknek a Holokauszt történetéről beszélt.


Több képért kattints Facebook oldalunkra:

https://www.facebook.com/tikvahoradea

 2013 november 28

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjára (2014 január 27) való készülődésünk egyik eleme, partnerségi kapcsolatunk a nagy-britanniai Holocaust Memorial Day Trust-el (HMDT). A HMDT a brit kormány támogatja anyagilag, feladata, hogy promoválja és támogassa Nagy-Britanniában a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapját.

Erről a napról mindenhol megemlékeznek a világon: a náci rendszer üldözéséről, a Holokausztról, amely több millió ember haláláért felelős, majd az ezt követő népirtásokról Kambodzsában, Ruandában, Boszniában, Darfurban. Január 27-én tisztelettel adózunk a túlélőknek is, akik tapasztalatából az utókornak tanulnia kell, hogy jobban megérthessük a jelenkor eseményeit.

A HMDT bátorítja és inspirálja a magánszemélyeket, szervezeteket és közösségeket Nagy-Britanniában, hogy vállaljanak részt a múlt leckéinek tanításában egy biztosabb és jobb világért. A Tikvah ugyanezt próbálja meg Romániában.

A Tikvah sokoldalú kapcsolatokat alakított ki a HMDT-vel, Hédy Böhm-el (szül. Klein) a Holokauszt egyik túlélőjével, aki Nagyváradról származott el és most Kanadában él, őt gyakran invitálják kanadai partnereink, Scott Masters professzorral, a torontói Crestwood Preparatory College-el, a tapasztalatok megosztása érdekében. Mindannyian használjuk Hédy történetét és emlékalbumát, hogy illusztrálhassuk az "Utazások" témát, amit a HMDT választott 2014 január 27-i kampányának alapjául.


A Tikvah több hónapig levelezett Hédyvel, hogy minél több információt kaphasson életével kapcsolatban: mit jelentett zsidó gyereknek lenni Nagyváradon, mit szeretett csinálni, melyik zsinagógába járt, hova járt iskolába és kik voltak az osztálytársai. Rendelkezve ezen információkkal, kutatásba kezdtünk osztálytársai (a nagyváradi Zsidó Ortodox Gimnáziumból) sorsát illetően, az 1944 május-júniusi auschwitzi deportálást után. Sikerült néhány túlélőt elérni, akik tapasztalatait ugyanúgy összegyűjtöttük. Ezek a történetek illusztrálják nagyváradi zsidók ezreinek tragédiáját.

Ezen kutatásokra alapozva, Hédy története és Emlékalbuma – amely „túlélte” Hédy deportálását – brit-román partnerségi kapcsolatunk által átalakult egy Élettörténetté és lecke vázlattá, amelyet egész Nagy-Britanniában fel fognak használni az iskolákban. Sok ezer brit gyerek fogja tanulmányozni Nagyvárad történetének részleteit, amelyet érintett a Holokauszt. Ezzel a helységgel és történetével kerülnek közvetlen kapcsolatba.

A Tikvah reménykedik a romániai iskolai oktatók hasonló megközelítésének megfogalmazásában, ahogyan a brit és kanadai oktatók is tették, országok, ahol a kormány támogatja a tanárok munkáját a Holokauszt és népirtások következményének magyarázásában, illetve a szervezeteket (pl. HMDT), amelyek anyagokat ajánlanak, nyújtanak az oktatóknak.

A Tikvah azon dolgozik, hogy anyagokat ajánljon fel tanároknak Észak-Erdélyben és az országban, ha a Román Nevelési Minisztérium felkarolja ezt a kezdeményezést; az anyagok Hédy történetére és Albumára fognak épülni. A következőket fogjuk megtenni:

-  javaslatokat fogunk tenni iskolákban és más intézményekben a január 27-t illető megemlékezés módjaival kapcsolatban

- bátorítani fogjuk vezetőinket, hogy támogassák kezdeményezésünket, annál is inkább mivel Románia aláírta az ENSZ Stockholmi Nyilatkozatát amely elfogadta a január 27-i időpontot és mert Románia tagja az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) kormányközi szervezetnek

- linkeket fogunk ajánlani honlapunkon a Holokausztról és az ezután bekövetkezett más népirtásokról

- a HMDT-vel együtt készített anyagokat románul is elérhetővé fogjuk tenni decembertől kezdődően

- a HMDT verziójával ellentétben, több helyi vontakozással kiegészítve, román nyelven elkészítettük Hédy történetét, amely alapját fogja képezni a 2014 január 27-én elinduló vándorkiállításunknak. A kiállítást elektronikus formában is le lehet majd tölteni honlapunkról, 2014 január elejétől.

- felajánljuk kereteink adta segítségünket a tanároknak vagy bárki másnak, aki január 27-én megemlékezne a Holokausztról

Felhívjuk és bátorítjuk az iskolákat és más szervezeteket, intézményeket stb. akik a január 27-i Holokauszt megemlékezésen részt szeretnének venni, mihamarabb lépjenek kapcsolatba velünk.


2013 november 22

Az Association of European Jewish Museums meghívására a Tikvah Egyesület részt vehetett ennek éves konferenciáján, mint megfigyelő, amely november 16-20 között volt megtartva Münchenben (Németország) és Hohenemsben (Ausztria). Részvételünk célja volt, hogy információkat gyűjtsünk és együttműködési szerződéseket köthessünk, amelyek haszonélvezője a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, ezzel segítve az intézmény által létrehozandó nagyváradi és bihari zsidóság múzeumát.

A konferencia két helyen zajlott: a müncheni és a hohenemsi Zsidó Múzeumban, mindekettő saját és nagyon eltérő történettel rendelkezik, és mindekettő megfelelően módon vezetett és felszerelt.

München és Hohenems

Hohenems és München


Huszonöt ország képviseltette magát. A nagyváradi projekttel kapcsolatban számos európai múzeum ajánlotta fel szakértői véleményét és támogatását. A Tikvah Egyesületet nagy-britanniai tiszteletbeli tagja képviselte.

2013 november 18

A „Fények a sötétben” kiállításunkat a nagyváradi Görög-Katolikus Líceum, az élesdloki 1. sz. iskola, a révi 1. sz. technikum tanárai és diákjai tekintették meg. Fényképek találhatóak a Facebook, "Lumini in noapte, expozitie itineranta" albumban.

2013 november 9

Facebook oldallal rendelkezünk. Látogassanak meg bennünket és használják az Önök rendelkezésére álló opciókat: Share, Like, Comment. Köszönjük.

A mai utolsó bejegyzés a 75 évvel ezelőtti Krisztályéjszaka eseményeivel kapcsolatban.


2013 november 3

A kiállítás megnyitása után egy héttel, a Tikvah „Fények a sötétben” nevet viselő vándorkiállítása útra kelt. A nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium október 14-31 között vendégül látta a kiállításunkat. Ezalatt úgy az eminescus diákok és tanáraik, mint a más váradi tanintézetekben tanulók is meglátogathatták a kiállítást. Ezek: az Emanuil Gojdu Főgimnázium egy osztálya (a kiállítás meglátogatja az iskolát), a Lorántffy Zsuzsanna Ref. Gimnázium diákjai és tanárai, a Partenie Cosma Közgazdasági Kollégium, az Ortodox Líceum, a Művészeti Líceum. Voltak tanintézetek, amelyek nem válaszoltak a meghívásunkra. Köszönet Elena-Cristina Marian történelemtanárnőnek a szervezésben nyújtott segítségért.

A kiállítást ezután Tenkén tekinthették meg a Nicolae Jiga Líceumban, majd november 4-től néhány nap erejéig a nagyváradi Ady Líceumban volt látható. Itt megtekintette a váradi Pedagógia Líceum egy osztálya is, Fazakas Judit tanárnő kíséretében.

A kiállítás látogatóinak a Tikvah biztosította a kiállítás kontextusának, céljainak és üzenetének bemutatását.

Újabb állomásai következnek kiállításunknak, ezekről a későbbiekben informálunk.2013 október 19

Újabb két hétes elfoglaltságon van túl a Tikvah, zajló projektjeiben történtek előrelépések.

Scott Masters

Az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) projektünkben résztvevő két partnerünk közül az egyik, Scott Masters, október 9-én nívós díjjal gazdagodott. A torontói Crestwood Preparatory College professzora, a Holokauszt Nevelésében kapott kíválósági díjat, azért az újszerű megközelítésért amivel a Holokausztot és kihatásait promoválta a diákok között, a jobb megértésért és tudatosításért. A díjat Jason Kenney (a multikulturalitásért felelős miniszter) adta át egy különleges esemény keretében – Holocaust survivor educators –, amelyet egyidőben szerveztek meg az IHRA évente kétszer ülésező gyűlésével.

A Tikvah Egyesület gratulációit küldi Scott Masters professzornak és örömét fejezi ki a jövő évi közös együttműködésért.

Október 9, megemlékezés az Onisifor Ghibu-ban

Az „Emberi Jogok a Holokauszt tükrében” projekt részeként, Teszler Emília és Maia részt vettek az Onisifor Ghibu líceumban megszervezett megemlékezésen a Romániai Holokausztot illetően.

Anca Carpan a líceum aligazgatója és az intézmény történelem oktatója Lilla Sándor bemutatták az esemény körülményeit, ezután pedig egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a romániai Holokauszt áldozatokról.

A diákok bemutatói két anyagrészt érintettek. Madalina Mihes a romániai eseményeket mutatta be, Józsa Andrea pedig a nagyváradit.

A Tikvah díjazta azokat a diákokat, akik a projekten belül a legtöbb munkával járultak hozzá a Holokauszt megemlékezéséhez.


2014 január 27, IHRA projekt

Fontos lépéseket tettünk a 2014 január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknapra való felkészüléseinkben. Három váradi tanintézménnyel fogunk együttműködni, ezek: a Mihai Eminescu Főgimnázium, Emanuil Gojdu Főgimnázium és az Ady Endre elméleti líceum. Örömmel fogadjuk a tanárokkal – Cristina Elena Marian, Traian Ursuta és Fazakas Gábor– és a diákokkal való együttműködést.

2013 október 6

Nagyon sűrű tíz nap áll a Tikvah mögött, de jelentős lépéseket tettünk néhány projektünk esetében.

Fények a sötétben


A Tikvah legújabb kiállítása – Fények a sötétben – a Holokauszt idejéből a Megmentőknek állít emléket. Az ünnepélyes megnyitóra, melynek kiemelt vendége Dánia romániai nagykövete, Michael Sternberg volt, október 4-én került sor.

A kiállítás a következő struktúrát követi: a dán nép hősi tetteinek állít emléket, akik 70 évvel ezelőtt dán zsidókat mentettek; Kindertransport nagy-Britanniába; román diplomaták példái, akik zsidók ezreit mentették meg; nagyváradi személyek önzetlen tettei.

A Tikvah elnöke, Teszler Emília köszönetet mondott Ligia Mirișan és Tavaszi Hajnal intézményvezetőknek a kiállítás vendégüllátásáért és bemutatta a meghívottakat. Megmagyarázta azokat az okokat, amelyek alapját képezik annak az elismerésnek és megemlékezésnek azok felé, akik nem voltak passzívak embertársaik fájdalmát és veszélyeztetettségét látva. Kiemelte: a jelen generáció magáért kell gondolkodjon, és el kell fogadnia, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy az előítéletek és megkülönböztetés káros hatásai ne leljenek termékeny talajra.

Meghívottaink közül, a nagykövet mellett, a következők szólították meg a hallgatóságot: Mircea Mălan alpolgármester, Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum vezetője, Seidler András, a nagyváradi Zsidó Közösségi Központ vezetője.

Hasonlóképpen, megtisztelt jelenlétével Florica Chereches országgyűlési képviselő, a Románia-Dánia parlamenti baráti csoport tagja, akit alább láthatunk a nagykövettel.


Lucian Silaghi, a megyei Kulturális, Vallási és Nemzeti Örökségvédelmi Főosztály vezetője, a kiállítás szemlélve Teszler Emília társaságában:

Koppelmann Félix, a nagyváradi Zsidó Közösség elnöke, a nagykövet mellett:


A Tikvah megosztotta Ann és Bob Kirk támogató üzenetét, akiket a Kindertransport-tal Németországból Nagy Britanniába menekítettek.

Köszönetet mondunk Grünfeld Dánielnek a fenti képek eljuttatásáért.

Köszönjük a sajtó jelenlétét, illetve az eseményről való tudósításukat.

Örömünket emelte Gabriel Moisa nagyváradi egyetemi professzor és Tiberiu Moraru (Morărița Egyesület) megtisztelő jelenléte.

Köszönetet mondunk a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Ady Endre Líceum történelem tanárainak, Elena Cristina Mariannak és Fazakas Gábornak, akik diákok kíséretében képviselték a fenti intézményeket.

Az esemény nem jött volna létre a hollandiai Joods Humanitair Fonds és a nagy-britanniai Bernard Charitable Trust anyagi támogatása nélkül.

Konferencia a Zsidó életmód és antiszemitizmus a jelenkori Európában témában

Október 1-2. között, a Tikvah Egyesület a budapesti Tom Lantos Intézet meghívottjaként részt vett egy fontos konferencián, melynek témája a Zsidó életmód és antiszemitizmus a jelenkoti Európában volt. A konferencia az Intézet fő eseményei közé tartozott, amelynek vendégei között megtalálhatóak voltak Magyarország, Izrael, Görögország miniszterei is.

Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes (az alábbi képen) Magyarországon feljelentett minden diszkriminatív tettet.


Fontos előadások hangzottak el a nagyszámú felszólalók részéről, akik között ott találhattuk a jelenlegi és a jövőbeni elnökét a Nemzetközi Holokauszt Emlék Szövetségnek, Dr. Mario Silvát Kanadából és Sir Andrews Burnst (alább) Nagy Britanniából.


Ötven országból érkeztek résztvevők a rendezvényre, ami lehetőséget teremtett a Tikvahnak, hogy projektjeinkről beszéljünk különböző országok diplomatáival, képviselőivel és a civil szféra jelenlevőivel.


Emberi jogok a Holokauszt tükrében

Szeptember 27-án, az Onisifor Ghibu Líceummal való együttműködésünk – Az emberi jogok projekt részeként – keretében, bemutattuk a „David” c. filmet. A történet főhőse Daud, egy 11 éves muzulmán kisfiú, aki a new yorki Brooklynban él.

Muzulmán identitását titokban tartva, tudatlanul megbarátkozik egy esemény után néhány zsidó fiúval. Különböző események megtörténtével zsidónak hiszik és elfogadják, egynek tekintik maguk közül.

A Tikvah Egyesület roman nyelvű felirattal láttatta el (a fordítást a TIFF-től kaptuk, akiknek hálás köszönettel tartozunk), majd a levetítést követően megbeszélés következett az előítéletek természetéről és szintjeiről.

Ahogyan egy gyerek írta blogjában, „Forró volt a hangulat, sokan jöttek különböző érvekkel, de ezek soha nem voltak összehangban az egész közösség véleményével.”


a megbeszélés előtt

2013 szeptember 26

A „Fények a sötétben” nevet viselő új vándorkiállításunkat a Holokauszt megmentőiről október 4-én fogjuk útnak indítani Michael Sternberg romániai dán nagykövet jelenlétében. A kiállítás feleleveníti azokat a hősi tetteket, amelyeket 70 évvel ezelőtt dán emberek vittek véghez, megmentve az ottani zsidó népesség jelentős részét; a Kindertransport-ot az Egyesült Királyságba; a román diplomaták által megmentett zsidók ezreit; a nagyváradiak önzetlen tetteit.


2013 szeptember 16

Projektünkkel növeli szeretnénk a köz informálást az Észak-erdélyi Holokauszt megemlékezését illetően, ahogyan buzdítunk ennek a megemlékezésére szervezett tevékenységekben való részvételre is. Együttműködő partnerünk a Holocaust Memorial Day Trust.

Ez a nemzetközi együttműködés projektünk lényegi elemét jelenti, ami által egy fiatal nagyváradi leány életét illetve emlékalbumát meséljük el (Klein Hédy, most Böhm Hédy), végigkövetve az ő és albuma utazását az 1940-es évek közepén.

A Holokauszt ezen vallomása három ország – Románia, Nagy-Britannia, Kanada – pedagógusainak fog anyagot szolgáltatni, amit mint lecketervet használnak fel a 2014 január 27-i Nemzetközi Holokaszut Emléknapra való felkészüléshez.

Az utóbbi néhány hónapban a Tikvah részleteiben kutatta Hédy történetét, illetve osztálytárséit és tanárjaiét a nagyváradi iskolájából. Elküldtük információinkat Nagyváradról és Hédy történetéről a brit csapatnak. Együttműködtünk a Holocaust Memorial Day Trust-vel, támogatva őket abban, hogy elkészítsék saját változatukat Hédy „Utazás”-áról (a 2014 január 27-i téma „Journeys” – „Utazások”), amelyet iskolai és más intézmények használatába ajánlanak.

Hédy története, másokéi mellett, a londoni Westminster palotában indult útjára múlt héten. Az alábbi képen, John Andrews OBE a Tikvah tiszteletbeli tagjának társaságában, Olivia Marks-Woldman a Holocaust Memorial Day Trust vezérigazgatója, Berge Kanikanian rendező és a náci üldözések zsidó túlélői.

   John Andrews (hátul baloldalt) kezében a Hédyre vonatkozó anyaggal a Holocaust Memorial Day Trust projektindítóján.

2013 szeptember 8

A Tikvah Egyesület elindított a nyilvánosság tudatos informálásának növelése érdekében egy új kezdeményezést, amely az Észak-erdélyi Holokauszt megemlékezését tűzte ki célul, és buzdít ezen tevékenységekben való részvételre.

Ez a kezdeményezés a Nemzetközi Holokauszt Emléknapjának tevékenységeiben éri el majd tetőpontját – január 27-én, ekkor szabadították fel 1945-ben az Auschwitz-Birkenau-i haláltábort.

Örvendünk, hogy részesei lehetünk egy nemzetközi partnerségnek, amely a nagy-britanniai Holocaust Memorial Day Trust és a kanadai Crestwood Preparatory College-vel közreműködésével valósult meg.

Ugyanakkor, kiváltságos helyzetben vagyunk, mivel kapcsolatot létesítettünk Böhm Hédyvel (szül. Klein Hedwig), aki gyerekkorát Nagyváradon töltötte, és akit 1944-ben a váradi gettóból Auschwitzba deportáltak.

Hédy – a Holokauszt és az erőltetett munkaosztagok túlélője – ma Torontóben él és kanadai iskolák keretében aktív kampányt folytat a diszkrimináció és az előítéletek legyőzése érdekében.

Partnerségünk ebben a három országban el fogja beszélni Hédy történetét és naplójának emlékeit. Reméljük, hogy erőfeszítéseink láthatóvá válnak ezekben az országokban sok ezer fiatalnak és bátorítjuk őket, hogy tanuljanak a múlt eseményeiből.

Projektünk tartalmazni fog web anyagokat, vándorkiállításokat, előadásokat és lecketerveket romániai, nagy-britanniai és kanadai iskolák számára. Ezen tevékenységek célja nem csak a 2014 január 27-i megemlékezésekben áll, szeretnénk az iskolákat, más intézményeket bátorítani, érdeklődésüket felkelteni és emlékeztetni az elkövetkezendő évebeni január 27-i időpontra, az előítéletek veszélyes következményeire, a diszkriminálásra és a gyűlöletre, bárhol, ahol ezek megnyilvánulnak.

A Tikvah Egyesületnek ebben a projektben koordonátori szerepe van, ami a következő hónapokban az Észak-erdélyi részekben és a Nagyváradon zajló tevékenységek irányításából fog állni, együttműködve számos iskolával és intézménnyel. A Tikvah Egyesület partnerségi megállapodást kötött ebben a projektben a Bihar megyei Tanfelügyelőséggel.

Reméljük, hogy azokkal működhetünk együtt, akik osztják céljainkat. Kérjük Önöket lépjenek velünk kapcsolatba, amennyiben hozzá szeretnének járulni a projektünkhöz.

Köszönjük az International Holocaust Remembrance Alliance-nek az alapfinanszírozás biztosítását, ahogyan a Bernard Charitable Trustnek és Kanada bukaresti Nagykövetéségnek a felajánlott kiegészítő támogatást.


2013 július 25

A Tikvah Egyesület újabb vándorkiállítás elindításást tervezi, elsősorban iskoláknak, amelyet az ősz folyamán indít el. A kiállítás középpontjában a Megmentők a Holokauszt idején. A 2012-ben szervezett iskola tevékenységeink során több diák kérdezte tőlünk, hogy hogyan volt lehetséges Nagyvárad gettósítása és a zsidók deportálása, miért nem próbálta meg senki megállítani a folyamatot.

A valóságban létezett a helyi keresztény népesség részéről, legyen az magyar vagy román, szolidaritásra és segítségnyújtásra példa. A nagyközönség előtt ezek kevésbé ismert példák.

Fontosnak véljük rámutatni arra, hogy az elnyomók és „nézők” mellett voltak olyanok, akik az emberi jogok tisztelete, védelme mellett szálltak síkra, ahogyan ma értelmezzük őket és akikkel a mai fiatalok azonosíthatják magukat.

A projektet a The Dutch Jewish Humanitarian Fund támogatja anyagilag.


2013 július 12

A Tikvah Egyesület meghívást kapott a július 9-én, Berlin megrendezett Public History of the Holocaust (A Holokauszt hétköznapi története) rendezvényre. A meghívásra, egyesületünk tiszteletbeli tagja, John Andrews válaszolt. A Holokauszt online dokumentálásában tevékenykedő jelentős személyiségek is jelen voltak az eseményen. A berlini Zsidó Múzeum adott otthont a rendezvénynek, míg az anyagi támogatást a Szövetségi Nevelési és Kutatási Minisztérium biztosította.


Németország nevelési és kutatási minisztere, Johanna Wanka, köszöntőjében ígéretet tett a kezdeményezés folytatásának további támogatására.


Érdekes látásmódokat és perspektívákat vázolt fel Georgi Verbeeck, a leuveni (Belgium) egyetem német történelem tanára; az elért eredményekről lelkes beszámolók hangzottak el a következőktől: Dina Porat, a Yad Vashem történésze (az alábbi képen), Sara Bloomfield, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója, Rebecca Boehling a Bad Arolsen-i ITS igazgatója és Angelika Menne-Haritz a Német Szövetségi Levéltár részéről.


A Tikvah Egyesület érdekelt a konzerválásban, az online bemutatásban, a vallomások megörökítésében és ezeknek bihari és váradi felkutatásában. Küzdönk azért, hogy ezen helyi kezdeményezések bátorítást és támogatást kapjanak. Az idő ellenünk dolgozik ezen adatok felkutatásában, strukturálásában és megőrzésében, amelyeket szükséges egy adatbázisba foglalni, hogy a jövőben mások rendelkezésére is szolgálhasson.


2013 június 28

Az egyesület meghívást kapott a hajdani nagyváradi román konzul (1941-1944), Mihai Marina, emléke előtti tisztelgésre szervezett eseményre. A megemlékezés szervezői: Morarita egyesület (elnök, Tiberiu Moraru) és az ukrajnai „Dacia” Kárpátokon túli Román Regionális Szövetség (elnök, dr. Ion M. Botos).

Meghívottak voltak: a Bihar megyei Tanács elnöke, Corneliu Popa, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Aurel Chiriac, a Bihar megyei Kulturális Főosztály vezetője, Lucian Silaghi.


A Tikvah részéről koszorút helyezett el Teszler Emília. Rövid beszédében megemlítette Mihai Marina és más, a Konzulátuson dolgozó személy segítségét, akik 1944-ben nagyváradi zsidóknak nyújtottak segítő jobbot, megkönnyítve a román határon való átjutást.


Ezt követte egy vallásos szertartás, majd a jelenlévők megtekintették Mihai Marina tevékenységét és személyét bemutató kiállítást a konzulátus volt épületében, amelyben ma az „Aurel Lazar” Emlékmúzeum működik.

2013 június 24

Június 15-én, az „Emberi Jogok a Holokauszt tükrében” nevelési projekt részeként egy, az Onisifor Ghibu Líceum diákjaiból és tanáraiból álló csoporttal Máramaroszigetre utaztunk. A líceum projektben résztvevő diákjaival meglátogattuk az „Elie Wiesel” Emlékházat, amely egykor a Nobel békedíjas otthona volt.

A kirándulás másik célja, a szigeti kommunista Börtönmúzeum meglátogatása volt.

A kirándulást a Tikvah szervezte és támogatta anyagilag. Indulás előtt, Teszler Emília bemutatja a meglátogatandó célpontokat:


Az első megálló az „Elie Wiesel” Emlékház volt:


Örültünk, amikor a kiállított könyvek között felleltük a Tikvah tiszteletbeli tagjának, Mózes Teréznek, kötetét. („Nagyváradi zsidók”):


Következő állomásunk a kommunista éra börtöneinek egyik leghírhedtebbje, a szigeti börtön, amely része a Kommunista áldozatok és ellenállók Emlékkomplexumának.


Egy történelemtanár mindig a diákok között volt, hogy magyarázatokkal és információkkal szolgáljon:


A diákok sokat tanultak Észak-Erdélynek erről a két jelentős időszakáról, megértve, hogy az emberi jogok áthágása és megtiprása különböző politikai rendszerekben és ideológiák alatt is megtörténtek. A diákok fel fogják használni ezen következtetéseket az „Emberi Jogok a Holokauszt tükrében” közös nevelési projekt következő szakaszában.

2013 június 4

A Tikvah egyesület elindította és szervezte meg a június 1-én elkezdődött „Popper Ziszovits Lenke” teniszkupát. A verseny június 4-én ért véget (június 2-a helyett, az eső miatt) a nyertesek díjazásával. A szervezők lelkesedése a sportolók lelkesedésével vetekedett. Popper Ziszovits Lenke négy alkalommal nyerte el a román nemzeti tenisz bajnok címet a nők között, utoljára 1938-ban. Zsidó lévén, ő is áldozatául esett a zsidóellenes megszorításoknak, amelyek a sportolókat is érintették. Az Észak-erdélyi Holokauszt eseményeiben, 1944-ben, deportálták Nagyváradról 9 éves kislányával együtt Auschwitzba, ahol mindketten odavesztek.

 A díjátadáson részt vett meghívásunkra Popper Péter, akinek az édesanyja Lenke lánytestvére volt.

Teszler Emília az Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki a verseny megszervezésének segítkezésében kifejtett tevékenységükért dr. Maroti Stefan egyetemi professzornak, Bogdan Sturzu edzőnek (II. hely a férfiaknál) és Angela Bucur doktornőnek, aki a kupa orvosi felügyeletét látta el. Szerencsére nem volt szükség orvosi beavatkozásra.


A fenti képen, balról jobbra: Maroti Stefan, Radu Seres (résztvevő), Teszler Emília, Bogdan Sturzu, Popper Péter, Andrei Daraban (I. hely a férfiaknál) és Ionut Urda (II. hely a férfiaknál). A képről hiányzik a férfiaknál elért III. hely birtokosa Brudasca Ciprian, aki nem volt jelen a díjátadásnál.


Előtérben Nicole David, aki második lett a lányok versenyében, háttérben Kósa Klára (I. hely) adogatásra készülve.

Reméljük a 2014-ben megrendezendő II. kupa résztveőinek száma gyarapszik majd, illetve bízunk a jövőben is a Nagyváradi Egyetem együttműködésében.

2013 május 28

A Tikvah egyesület folytatja az „Emberi Jogok a Holokauszt tükrében” nevelési projektjét a nagyváradi „Onisifor Ghibu” Elm. Líceumban. A harmadik találkozás témája volt: Emberi jogok a kommunizmusban.


Az egyesület előadását érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. Ezt dr. Bogdan Cosmin történlem és vallás tanár bemutatója követte, amelyben a gyerekek fotói is megtalálhatóak voltak a kommunizmus időszakának különböző alkalmairól.


2013 május 24

A Tikvah egyesület díjakat ajánlott fel a „Holokauszt Emléke” országos vetélkedő Bihar megyei szakaszán.

A vetéledőt a Bihar megyei Tanfelügyelőség szervezte. Ennek szakszerű lezajlása és levezetése dr. Elisaveta Rosu szaktanfelügyelő érdeme.

A nyerteseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Díjazottak

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő tanár

Gimnázium

I. díj

Teodora Bodog

„Oltea Doamna” Ált. iskola

Eva Laza

II. díj

Alexandra Damsa

"Roman Ciorogariu" Ortodox Líceum

Florin Oros

III. díj

Traian Prisecaru

"Nicolae Jiga" Elm. Líceum

Ionel Pop

Líceum

I. díj

Brigitta Bere

"Iuliu Maniu" Gr. Kat. Líceum

Mihaela Olau

II. díj

Denisa Sabau

"Mihai Eminescu" Főgimnázium

Cristina Marian

III. díj

Diana Bar

"Mihai Eminescu" Főgimnázium

Cristina Marian


2013 május 15

A nagyváradi Tikvah egyesület örömére szolgál a bejelentés, miszerint Nagyváradon első ízben kerül megrendezésre a „Popper Ziszovits Lenke” tenisz kupa. A verseny 2013 június 1-2. napjain zajlik le a Nagyváradi Egyetem teniszpályáin. A Kupa megszervezésével Popper Ziszovits Lenke karrierjének és életútjának szeretnénk emléket állítani. Egy olyan nagyváradi sportolóval szeretnénk megismertetni a közönséget, akinek elismerésre méltó eredményei voltak az 1930-as években.

Lenke négy alkalommal nyerte el a román nemzeti tenisz bajnok címet a nők között, utoljára 1938-ban. Néhány alkalommal nemzeti bajnoki címet nyert vegyes csapatban, valamint tagja volt a román válogatottnak, amikor az megnyerte a Balkán Tenisz Bajnokságot. Kitűnő eredményei elismeréseképpen, II. Károly éremmel jutalmazta.

Popper Ziszovits Lenke zsidó lévén, ő is áldozatául esett a zsidóellenes megszorításoknak, amelyek a sportolókat is érintették. Ennek következtében, a II. világháborút megelőző időszakban nem tudta folytatni sportkarrierjét.

Nagyváradról, 1944-ben deportálták néhány hónapos kislányával – Zsuzsival – együtt Auschwitzba. A város ekkor magyar igazgatás alá tartozott. Anya és lánya a deportálás alatt életét vesztette.

Nagyon hálásak vagyunk kezdeményezésünk támogatóinak: a Nagyváradi Egyetemnek, orvosnak és edzőknek, akik felajánlották önkéntes segítségüket. Külön köszönet illeti dr. Stefan Maroti egyetemi professzort a szervezésben nyújtott támogatásért, illetve az általa nyújtott információkért.

A verseny a nagy-britanniai Bernard Charitable Trust anyagi támogatásával valósul meg.


2013 május 6

Az emberi jogokra való nevelés témakörében saját készítésű nevelési anyagokat készítünk, nagyváradi iskolákkal együttműködve. Ezen munka anyagi kereteit egy névtelenségét megőrizni kívánó amerikai adományozó nagylelkűségének köszönhetjük.

Az „Emberi Jogok a Holokauszt tükrében” az első projektünk ezen témakörben. Gyakorlatba ültetését és előfeltételeit az Onisifor Ghibu Líceummal együtt valósítottuk meg, a megyei Tanfelügyelőség jóváhagyásával. Iskolai projektvezető: Lilla Sándor, társadalomtudományokat oktató tanár, aki a Tikvah vezetőjével Teszler Emiliával lelkes csapatot alkot.

2013 április 3

Megtiszteltetés érte a nagyváradi Tikvah Egyesületet, hogy felvették az Európai Unió Ügynöksége az Alapvető Jogokért keretében működő Alapvető Jogok Platformjába. Csatlakozásunkkal tovább növekedett az Európai Unió területén működő több mint 300 civil társadalmi szervezet száma, amely közös munkával, együttműködéssel különböző témákban az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásáért dolgozik.

Az Alapvető Jogok Platformjának partnereiként részt fogunk venni azokon a megbeszéléseken, amelyek témája közérdek, információkat cserélünk, javaslatokat teszünk az Ügynökség program tervéhez és egy konzultatív bizottság megválasztásához.

2013 március 27

A Tikvah Egyesület partnerszerződést írt alá a nagyváradi Onisifor Ghibu Elméleti Líceummal, egy 2013 március-december között megvalósuló és bemutatásra váró leckesorozattal kapcsolatban, melynek témája: „Az emberi jogok a Holokauszt tükrében”.

A partnerszerződés alapján a líceum elkészített egy oktatási tervet, amelyet a Bihar Megyei Tanfelügyelőség ellenjegyzett.

A Tikvah ezen kezdeményezése egy nagylelkű névtelen amerikai adományozó jóvoltából valósul meg.

A projekt néhány lecketerv elkészülésével ér majd véget az ebben részt vevő tanárok jóvoltából, mellékelve néhány, a témát érintő, feldolgozási javaslattal a tanárok részére, akik ezen leckéket szeretnék megvalósítani.

Reméljük, hogy 2014 első felében ezen anyagok publikálásra kerülnek és más romániai iskoláknak is fel tudjuk majd ajánlani.

2013 március 3

A Steier és Steiner családok jóvoltából, a „Családi albumok” almenü újabb információkkal gazdagodott. A linkre lépve olvashatnak ezen két család tagjainak életéről, sorsáról. Ezek a vallomások egyidőben információforrások Nagyvárad zsidóságának múltjából.

2013 Január 27

A nagyváradi Tikvah egyesület egy bemutatót szervezett a Holokauszt áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából a nagyváradi Zsidó Közösségi Központban. A szervezett esemény célja, a Holokauszt alatt szenvedettek és elhunytak emléke előtti tiszteletadás volt.

Köszönettel tartozunk a nagyváradi Zsidó Közösségi Központnak, amely a helyszínt biztosította a megemlékezés számára és az angliai Bernard Charitable Trust-nak, amely a program anyagi hátterét teremtette meg.

Rámutattunk az adott nap jelentőségére, a nagyváradi zsidó közösséggel történtekre, főképp az 1944. évi eseményekre, amelynek tetőzése a gettósítás és a zsidók deportálása volt. Ugyanezen alkalommal, Nagyváradon első ízben mutattuk be a korszakkal kapcsolatos egyedi dokumentumokat, képkockákon megörökített vallomásokat. Köszönjük a Haifa-i Egyetem keretében működő és Holokauszt kutatással foglalkozó Strochlitz Központnak, legfőképp Yolanda Giladnak a kitűnő együttműködést, illetve azon lehetőséget, amellyel Yolanda Gilad hozzájárult, hogy bemutatónkban felhasználjuk gyűjteményének fényképeit, dokumentumait. Ezek hamarosan honlapunkon is elérhetőek lesznek.

A Közösségi Központ termét megtöltők között jelen voltak a zsidó közösség tagjai, a kultúra, a vallás, a nevelés, az akadémiai élet helyi képviselői, közéleti személyiségek Nagyváradról, de barátok és helyi polgárok is, akik velünk együtt akartak emlékezni. Mindenkinek köszönjük a jelenlétet, főképp a zsidó közösség harmadik generációjának, egyesek közülük a Holokauszt túlélői. Köszönjük a mass media képviselőinek az esemény iránti érdeklődését, továbbítva a közvélemény felé az esemény fontosságát híranyagok formájában.

Az előadás végén a Tikvah díjazta azon nagyváradi líceumok diákjait, akik a Holokauszt témában rendezett vetélkedőn vettek részt, 2013 januárjában. Az iskolákban zajlott vetélkedők helyezettjeinek ajándékai egy külföldi támogató felajánlásának köszönhetőek.

Mihai Eminescu Főgimnázium, vezető tanár és szervező: dr. Cristina Marian

A díjazott diákok, helyezés szerint: George Ilisie, Denik Jurcsik, Alin Matei, mindhárman XI. osztályos tanulók.


Ady Endre Elméleti Líceum, vezető tanár és szervező: Fazakas Gábor

A VII. osztályos csapat, amely részére a tanárúr vette át a díjak: Jakabffy Balázs, Kozma Tamás és Szakács Dávid.


A megemlékezésen készült fotókból válogatva:


Reméljük, hogy hasonló megemlékezés, mint a Holokauszt áldozatainak Nemzetközi Emléknapja, évente megrendezett eseménnyé válik és 2014-ben, 70 évvel a Észak-erdélyi zsidók deportálását követően, széles körben említett lesz Romániában.

2012 november 4-6

Tizenhárom ország AHO (Association of Holocaust Organisations) tag egyesületeinek és szervezeteinek képviselői találkoztak Bécsben, hogy megvitassák az oktatás szerepét a Holokausztról. Kihangsúlyozták azokat az újításokat, amelyeket az osztrák kormányzat tett, hogy a fiatal generációkat bevonja a Második Világháború aspektusainak tanulmányozásába.

Az AHO konferenciája Bill Shulman elnök fáradhatatlan és motiváló munkájának volt köszönhető.

  © Parlamentsdirektion/Bildagentur Zolles KG/Christian Hofer

A nagyváradi Tikvah-nak három képviselője volt a konferencián: kettő Nagyváradtól és egy tiszteletbeli Angliából. Ők látogatták meg a bécsi Zsidó Múzeumot, illetve a Mauthausen-i és Hartheim-i Emlékhelyeket.

Mindenkit lenyűgözött Martina Maschke és csapatának (Az osztrák Oktatási, Művészeti és Kulturális Minisztérium részéről) eseményszervezése és vendégszeretete.

Ausztria Nemzeti Tanácsának elnöke, Barbara Prammer, a bécsi Epstein palotában való fogadással tisztelte meg a küldötteket.

© Parlamentsdirektion/Bildagentur Zolles KG/Christian Hofer

Válogatás a konferencia fotóiból


                                                                                                   A bécsi zsidó múzeum

Mauthausen

Yariv Lapid, a Mauthausen Education Unit igazgatója új nevelési fogalmakat magyarázva (fent), és Maia Teszlerrel a nagyváradi Tikvahtól (lent)

                                                               A hartheimi Eutanázia Emlékközpont

Ausztria Nemzeti Tanácsának elnöke, Barbara Prammer, az Epstein palotában üdvözli a küldötteket

A római népirtásról tart előadást Martina Maschke és Gerhard Baumgartner


2012 október 20

„A jövőt a múltból tanuljuk” projekt keretében megszerveztük a második utat a szilágysomlyói Holokauszt múzeumba. A projekt megvalósulása a nagyváradi Helyi Tanács és részben, a Tikvah Egyesület hozzájárulásának köszönhető. A kiránduláson a követező iskolák képviselői – diákok és kísérőik – vettek részt: Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum, Ady Endre Líceum, Betel Pünkösdista Líceum, Emanuel Baptista Líceum, Onisifor Ghibu Líceum. A kirándulás napjának programja megegyezett az október 13-i látogatáséval.2012 október 13

A nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai – kísérőtanár, Cristina Marian – és a Görög Katolikus Líceum diákjai – kísérőtanár, Cristina Olau – egynapos kiránduláson vettek részt Szilágysomlyón, meglátogatva az Észak-erdélyi Holokauszt Múzeumot.

A kirándulást a Tikvah szervezte a „A jövőt a múltból tanuljuk” projekt részeként, a nagyváradi Helyi Tanács anyagi segítségével.

Daniel Stejeran múzeumigazgató bemutatta az intézmény történetét és céljait, beszámolt a zsidóellenes intézkedésekről, a gettósításról, a zsidók deportálásáról Somlyóról és Szilágyból, általában.

Ezután bemutatásra került a „Footprints” oktatási segédlet (DVD), amely a nagyváradi Tikvah Egyesület közreműködésével érkezett Romániába.

Az előadásoknak a felújított régi zsidó iskola adott helyet. Ezután a diákok meglátogatták a szilágysomlyói ortodox zsinagógát, amely felújítás alatt áll, és amely a munkálatok végeztével a múzeum új kiállításának fog majd helyet adni.


2012 október 10

2012 október 10-12. között vándorkiállításunkat a Szent László katolikus líceum látta vendégül. Köszönetünket fejezzük ki Zalder Éva igazgónőnek és Haracsek Klementina igazgató-helyettesnek, a kiállítás vendéglátóinak, illetve Kormányos László történelemtanárnak a kiállítás magyar nyelvű bemutatásáért.


2012 október 5

A nagyváradi Onisifor Ghibu Líceum adott három napig otthont vándorkiállításunknak, Sandor Lilla es Livia Ivan tanárok közreműködésével. A harmadik nap végén, bemutattuk az iskola több, jelenlévő osztályának a „Footprints”, „Lábnyomok” dvd lemezt, amelyet a londoni Institute of Education készítetett el az ENSZ együttműködésével és Paul Salmons professzor segítségével; a nagyváradi Tikvah Egyesület román nyelvre fordította, feliratozták és a Memorial Library hozzájárulásával sokszorosították.

A „Footprints” lemez részét képezi egy nevelési csomagnak, ebben egy lecketerv és egy powerpointos bemutató található, mint pedagógiai segédanyag a romániai pedagógusoknak a Holokauszt tanulmányozásához, valós tárgyi bizonyítékok felhasználásával.


2012 Szeptember 21

A Tikvah Egyesület, a hónap elején,  melyen megtisztelve érezte magát, amikor Elie Wiesel Professzortól ösztönző üzenetet kapott, amely üzenetben a  Tikvah Egyesület céljait „létfontosságú”-nak tart ezekben az időkben, és bátorította a Tikvaht, hogy folytassa a „nagyszerű munkát” és „folytassa a múlt tényeinek ismerteteset és biztassa a jövő nemzedékét egy jobb és harmonikusabb világ megteremtésére.”

Készek vagyunk ezen bölcs ösztönzéseket követni.

2012 Szeptember 12

Ünnepélyes keretek között, Mark Gitenstein úr, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, átnyújtotta azt a 129,600 dollárt érő csekket a nagyváradi Zsidó Közösségnek, amely hozzájárulásként érkezett a Városháza utcai ortodox zsinagóga restaurálására és eredeti szépségének megvalósítására.

A beruházást az USA Külügyminisztériumának a kulturális objektumok megőrzését célzó alapjából finanszírozzák, amely jelentős hozzájárulásként értelmezhető, a renoválási munkálatokat követően, az itt megvalósuló nagyváradi és bihari zsidóság történeti múzeumának létrejöttében.

A munkálatok vezetését és irányítását Cristian Puscas építész fogja végezni.

                                         

A fentebbi képen, Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan, a nagykövet és felesége mellett.

2012 Augusztus 17

A Tikvah Egyesület új lépéseket tett a Nagyváradról deportált zsidó gyerekeknek és fiataloknak ajánlott emlékmű megvalósításában, a nagyváradi Önkormányzattól megkapott Városrendezési tanúsítvánnyal, amely a rendeltetési hely jóváhagyásáról rendelkezik, amely a Bălcescu park – innen indultak az Auschwitzba tartó vonatszerelvények Nagyváradról.

Most, az emlékmű megvalósításának folyamatában, ennek anyagi hátterének keresését végezzük, leendő neve, az odaveszett gyerekek egyikétől származik – Heyman Évától –, aki azt az egész fiatal generációt képviseli, aki odaveszett. Ha tudnak segíteni ebben, kérjük keressenek bennünket.

Az emlékmű megalkotását és alakítását, díjmentesen, az angliai Flor Kent, nemzetközi hírű művésznő fogja végezni. A kiadások költségeinek fedezésére támogatókat keresünk, amelyek az emlékmű építési anyagaihoz, öntéséhez szükségesek, ez munkálat Romániában fog megvalósulni.

Flor Kent alkotásai Európa különböző helyein vannak kiállítva, ezekből lehet látni alább:

Bécs


                                              

London

                                                   

Prága

                                                    


2012 Augusztus 7

Abraham Sonnenfeld leszármazottja volt azon közismert családnak, akik Nagyváradon éltek. A Sonnenfeld család generációi Nagyváradon nőttek fel és éltek, ők alapították és építették fel városunkban a köztiszteletnek örvendő és európai szinten is elismert minőségen működő nyomdájukat.

Ami kevésbé köztudott, hogy a Sonnenfeld család három tagját Auschwitzból toborozták, hogy tagjai legyenek egy pénzhamisító társaságnak, amelynek titkos volta és célja abban rejlett, hogy a szövetséges hatalmak pénzügyi rendszerét megingassák. Az illető esemény alapot szolgáltatott egy sikerfilmnek is, címe: Pénzhamisítók.

Abraham Sonnenfeld legutóbb 2012 májusában látogatott Nagyváradra. Találkozva a Tikvah Egyesület képviselőivel, információkat, emlékeket, fotókat bocsátott rendelkezésünkre, amelyeket van szerencsénk bemutatni a megtörtént események elbeszélése mellett.

Abraham Sonnenfeld 2012 júliusában halt meg Izraelben.

                                        

Az elbeszélés megtekintéséhez kattintson a fenti képre.


2012 Jul. 13

A nagyváradi Tikvah Egyesület meghívást kapott az Ady Endre líceumba vándorkiállításának bemutatására és ennek megtekintésére, egy határokon átnyúló program keretében, melyben németországi, fonyódi (magyarországi) és helyi diákok vettek részt.

Az előadás angol nyelven történt.

Az alábbi képen a bambergi Franz-Ludwig Gimnázium diákjai, a Tikvah Egyesület elnökével, Teszler Emiliával.

                                 2012 június 15-16

A nagyváradi Tikvah Egyesület volt az egyik olyan szervezet, amelyet Daniel Stejeran – az Észak-erdélyi Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója – meghívott, hogy vegyen részt a III. A Holokauszt tanításának problematikája a romániai iskolákban nemzetközi szemináriumra; az eseménynek a szilágysomlyói Holokauszt Kutató Központ adott otthont, pontosabban a városban működött zsidó iskola épülete, amelyben most a Shalom multikulturális központ működik.

Az alábbi képen dr. Alex Hecht, a múzeum létrehozójának „lelke”, Teszler Emiliával a Tikvah Egyesület elnökével.

                         

Az előkelő vendégek egyike volt dr. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Federációjának elnöke:

                                              

aurel and emilia 2

A Tikvah Egyesület bemutatta vándorkiállítását és azon kölcsönhatások tapasztalati következtetéseit, amelyeket az előző hónapokban gyűjtött be különböző líceumok és kollégiumok tanáraival ill. diákjaival való találkozásakor.

                                   

emilia addressing seminar

2012 június 7

Június 7-én a nagyváradi Tikvah Egyesület meghívást kapott a nagyszalontai zsidó deportáltak megemlékezésére, amelyen részt vettek a vándorkiállítás anyagával és ennek bemutatásával. A nagyváradi zsidó közösség részéről részt vettek ezen eseményen: Andrei Seidler, a Zsidó Közösségi Központ elnöke, és Ehrenfeld rabbi ill. felesége.

Jelen voltak Szalonta kis számú zsidó lakosai, a helyi hatóságok, beleértve a város polgármesterét, a református, katolikus, baptista egyház képviselői, tanárok, diákok stb. A Tikvah különleges meghívottja volt Tisza György gróf. Teszler Emília idézett egy bekezdést Katona Béla „Várad a viharban” c. könyvéből, ahol megemlítik, hogy a meghívott vendég édesapja, anno csegődi birtokán segített zsidó embereket a náci üldözés elől való menekülésben, amikor ezek ilyen kéréssel fordultak felé. A könyvet utóbb a grófnak ajándékozták.

                                          

2012 június 3

Az 1944. júniusában befejeződött nagyváradi zsidók deportálásáról emlékezett meg ma a helyi Zsidó Közösség. A Holokausztban odaveszett 6 millió áldozat emlékére, a Shoah 6 túlélője gyújtott gyertyát a Kiszsinagógában.

                                

A megemlékezés résztvevői meglátogatták a Holokauszt áldozatainak Emlékművét, ahol ima hangzott el azokért akik ennek áldozataivá váltak. Az alábbi képen a Tikvah egyesület képviselője az Emlékmű mellett.

                              

A nagyváradi Zsidó Közösségi Központ meghívására a Tikvah Egyesület vándorkiállítását is bemutatta ennek nagytermének színpadán.

                                      


2012 június 1

Gyereknap alkalmából kiállításunkat – amely egy nagyváradi zsidó kislány nevét viseli, Heyman Éva, és aki Auschwitz-Birkenau-ban vesztette életét – a nagyváradi Betel Pünkösdi Egyházi Líceumba vittük el. A kiállítás plakátjai a líceum egyik szép előterében kaptak helyet, ahol a gyerekek csoportjai tanáraik kíséretében, részt vettek vándorkiállítás tematikájának bemutatóján, amit az Egyesület képviselője tartott. Köszönetet mondunk az iskola igazgatójának, Onisim Cozmának, az érdeklődésért és a feltételek biztosításáért. Az alábbi képen az igazgató úr látható, egy osztály diákjai mellett, amint a kiállított szövegeket és képeket tanulmányozza.

                                       

2012 május 30

A nagyszalontai „Arany János” Főgimnázium volt az iskolák közötti vándorkiállításunk következő állomása. Köszönetet mondunk Alina Mitran aligazgatónak a kiállítás megfelelő feltételeinek biztosításáért.

2012 május 29

Constantin Buleandra igazgató szívességéből és érdeklődéséből fakadóan, vándorkiállításunkat vendégül látta a nagyváradi „Emanuel” Baptista Elméleti Líceum.


2012 május 24-25

A román Tanügyminisztérium szervezésében zajló „A Holokauszt emlékezete” országos verseny megyei szakaszára, 2012 május 24-én kerül sor a nagyváradi „Iuliu Maniu” Görög Katolikus Elméleti Líceumban. A nagyváradi Tikvah Egyesület hozzájárul ezen eseményhez a vándorkiállítás pannóival és három „Anna Frank naplója” könyvvel, amely idén jelent meg a Humanitas kiadó gondozásában, felajánlva ezeket a nyertes diákoknak.

A iskolák közötti vándorkiállításunk (ahogyan a bőrőnd is, amelybe a diákok gondolatait, üzeneteit várjuk a kiállítás tematikájával kapcsolatosan) egy nappal tovább marad a líceumban, hogy lehetőséget adjon minél több diáknak a téma megismerésére, ismeretek gyűjtésére.


2012 május 22-23

A Nagyváradi Egyetem melletti „Eva Heyman” Zsidó Történeti Kutató Központ – dr. Antonio Faur történész professzor vezetésével –, és a nagyváradi Egyetemi Könyvtár szervezésében – igazgató, Florica Ujoc –, a nagyváradi Tikvah Egyesület vándorkiállításának, „Heyman Éva, 1931 Nagyvárad-1944 Auschwitz”, megnyitójára május 22-én került sor, melynek az Egyetemi Könyvtár adott otthont, nagy számú egyetemista, diák, tanár, illetve a média képviselőinek jelenlétében. dr. Ioan Horga, a Váradi Egyetem Történelem karának dékánja, és dr. Antonio Faur vette át a szót, mindekettejük megindító beszédet tartottak, megmagyarázva a kiállítás tartalmának történelmi kontextusát és kérve a jelenlévő fiatalságtól: tanulják meg a tolerációról-, és a hátrányos megkülönböztetés ellen szóló leckéket a történelemből. Az Egyesület képviselője bemutatta a kiállítás felépítését, ennek megvalósításának céljait, amely egyben az Egyesület céljai is. Ugyanakkor, ismételten buzdította a fiatalságot, hogy emlékezzenek meg a gyűlölet ideológiájának, a propaganda és manipulálás következményeiről, hogy soha senkivel ne ismétlődjön meg hasonló tragédia.

A nagyváradi Tikvah Egyesület köszönetét fejezi ki a szervezőknek azon lehetőségért, ami által a kiállításnak otthon nyújtott a Nagyváradi Egyetem és biztosította a kiváló körülményeket. Köszönjük mindazoknak, akik érdeklődést tanúsítottak üzenetünk felé és megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

                                                              


2012 május 18

A kiállítás következő állomása Tenke volt, május 17–18-án. A nagyváradi Tikvah Egyesület háláját fejezi ki a tenkei „Nicolae Jiga” Elméleti Líceum igazgatójának, Madear Viorica Ana tanárnőnek, a kiállítás megtekintéséhez nyújtott kiváló feltételek megteremtéséért, illetve a tanári közösségnek és diákoknak az érdeklődésért. A kiállítás megtekintésében részt vettek egymást követően a líceumi osztályok zöme. A lenti képen, a kiállításra érkező osztályok egyike: 

                                             

2012 május 16

Folyó év május 16-án, vándorkiállításunk újabb állomásához ért – a belényesi „Samuil Vulcan” Kollégiumba érkeztünk el –, ahol  az intézmény igazgatója, Traian Stanciu, és a tanári kar néhány képviselője szívélyes vendéglátásának örvendtünk. A kollégiumban hozzávetőlegesen 900 diák tanul, és nagy részük megtekintette plakátjainkat és meghallgatta Cristina Marian tanárnő (a QVALIS egyesülettől) és a nagyváradi Tikvah Egyesület képviselőjének bemutatóját.

                                             


2012 május 8-11

Az iskolák közti „Heyman Éva, 1931 Nagyvárad-1944 Auschwitz” vándorkiállításunk május 8-9 között megérkezett az Emanuil Gojdu Főgimnáziumba is. Az alábbi képen Radu Birta történelemtanár – aki a Főgimnázium részéről vendégül látta a kiállítást – és az Egyesület vezetője.

                                                           

Május 10-11 között a kiállításnak a Iosif Vulcan Tanítóképző adott otthont. Az alábbi képen Rodica Crăciun aligazgatónő (jobb oldalon) és Alexandrina Crăciun történelem tanár (bal oldalon) láthatható az Egyesület képviselőjével (középen).

                                                 

2012 május 6


Dr. Mircea Paşca a Nagyváradon fellelhető jelentősebb zsidó épületekkel kapcsolat információ gyűjtéssel segítette az Egyesületet, és ugyanakkor szolgáltatta a történelmi hátteret illetve az elismert építészek és építők életrajzi adatait is. Az összegyűjtött információk apránként megjelennek a weboldalon.

Részletek a nemrégiben, Dr. Mircea Paşca által publikált könyvekből, megtalálhatók az Épületek almenüben, beleértve a legutóbb megjelentet is a nagyváradi Ullmann palotáról.


2012 május 5

A március 6-án megjelent Hírek rovatunknak folytatásaként, amely az „Heyman Éva emlékhely” projektünkról számol be, örömünkre szolgál tudatni, hogy elfogadták az emlékhely létrehozásának helyeként a Nicolae Bălcescu parkot. Vannak még kisebb nehézségek bizonyos térképekkel kapcsolatban, amely, reméljük megoldódik az Önkormányzat keretein belül. Ez feltehetőleg még időt fog igényelni.

A Tikvah Egyesület örömmel tudatja, hogy az elismert tekintélynek örvendő Emődi Tamás építész vállalta a segítségnyújtást, ami a tehnikai dokumentáció elkészítését illeti – ezt a Helyi Tanács jóváhagyása követi –, mint ingyenes hozzájárulás az elképzeléshez. Hálánkat fejezzük ki ezen segítségért.


2012 május 1

Az utóbbi hónapokban, a nagyváradi Tikvah Egyesület együttműködött a New York-i székhelyű Egyesült Nemzetek Szervezetével és a londoni egyetem Nevelési Intézetével egy román nyelvű DVD lemez – „Footprints”, „Lábnyomok” néven – elkészítéséért, amely egy lecketervet és az azzal járó powerpointos bemutatót tartalmazza.

Ez a nevelési célú DVD lemez a Footprints for Hope (= Lábnyomok a reményért) projekt számára készült, egy kezdeményezés lévén a „A Holokauszt és az Egyesült Nemzetek Hozzáférési Program”-jának, amelynek célja, hogy érdekelté tegye 13 éves kortól a diákokat a Holokauszt tanulmányozásába. A lemez, ahogyan azt fentebb említettük, tartalmaz egy lecketervet és egy powerpointos bemutatót.

A DVD, a pedagógusoknak szánt kiegészítő elemekkel hamarosan megérkezik Romániába, érkezését követően és a Tanügyminisztérium jóváhagyása után elkezdődik az iskolák közötti elosztása. Ez a DVD a világ számos országának iskolájában került bemutatásra, reméljük, hogy a nagyváradi és romániai pedagógusok is értékelni fogják.

A Tikvah Egyesület háláját fejezi ki a New York-i Memorial Library-nek, aki anyagilag támogatta ezen nevelési anyag román nyelvre fordítását. A Memorial Library alapítója, Lengyel Olga, 1944-ben Erdélyből deportáltatott Auschwitzba.


2012 április 26

Ma és holnap, az iskolák közötti vándorkiállításunknak a nagyváradi magyar tannyelvű Ady Endre Líceum ad otthont, amelynek padjait több mint 900 diák koptatja. Ma, Fazakas Gábor történelemtanár és Teszler Emília a Tikvah Egyesület elnöke, hozzávetőlegesen 100 diák részvételével megnyitotta a kiállítást, bemutatva annak témáját, történelmi hátterét, az Egyesület céljait. A diákok a kiállítás megtekintése utána kifejezhették saját gondolataikat, benyomásaikat a látottakkal, hallottakkal kapcsolatosan.

A nagyváradi Tikvah Egyesület háláját fejezi ki Fazakas Gábor tanárnak – az alábbi képen Teszler Emília egyesületi elnökkel – az önkéntes szellemben végzet fordítói tevékenységéért, mellyel az Egyesület honlapja, a lehetőségekhez mérten román és angol nyelvekből fordítva, magyar nyelven is elérhető, olvasható.

                                                                     

2012 április 22 

A Tikvah Egyesület múlt héten meglátogatta Budapesten Réz Pál szerzőt, kritikust, közírót, aki Kupfer Rafaelként látta meg a napvilágot. Gyerekként, 1944-ben Kupfer Rafael családjával együtt a nagyváradi gettó fogja volt. Sikerült elszöknie családjával és másokkal az édesapja, az orvos Kupfer Miksa, zseniális terve alapján, aki állította és laboratóriumi próbák alapján be is bizonyította, hogy a gettóban megjelent egy tífusz-góc, amely járványveszélyt jelentett a gettó falain kívül élőkre.

Tartjuk a kapcsolatot azokkal a személyekkel és családjaikkal, akiknek sikerült a gettóból elmenekülniük és titokban átlépniük a határt. A menekülés történetének létre fogunk hozni weblapunkon egy almenüt, amikor sikerül befejeznünk az ezzel kapcsolatos kutatásainkat, az összegyűjtött anyagot publikálni fogjuk az ezen témában már megjelentek kipótlására.

Lent, Réz Pál budapesti otthonában.

                                                            2012 március 29

                                                                      

Elindítottuk Eva Heyman, 1931 Nagyvárad-1944 Auschwitz.nevet viselő, iskolák közti vándorkiállításunkat.Kiállításunk első állomásának a Mihai Eminescu Főgimnázium díszterme adott otthont, ahol három osztályni tanuló és Marian Cristina történeltanárnő jelenlétében információkkal szolgáltunk egyesületünk céljairól, működéséről, bemutattuk kiállításunkat. A kiállítás bemutatásra kerül Nagyvárad több középiskolájában, reményeink szerint sikerül megismertetnünk a kiállítást a megye más iskoláival is. Olvassák el Ionaș Loredana cikkét a megnyitóról a Crișana március 30-án megjelent számából az alábbi elérhetőségen

http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/expozitie-interscolara-eva-heyman-1931-oradea-1944-auschwitz--121795.html 

vagy magyar nyelven Nagy Noémi tollából az Erdon portálon:

http://www.erdon.ro/kiallitas-egy-zsido-kislany-eleterol/1944220 


A kiállítás a hollandiai Joods Humanitair Fonds, és a nagy-britanniai Bernard Charitable Trust hathatós anyagi hozzájárulásával valósult meg.

Köszönetet mondunk a nagyváradi „Mircea Eliade” Humanitas könyvüzletnek, azért a három „Anna Frank naplója” kötetért, amelyeket díjként fogunk sorshuzással elajándékozni a Főgimnázium azon diákjai között, akik egy verseny keretében helyesen válaszolnak az összes feltett kérdésre.

2012 február 6


Boldogan közöljük, hogy egy mini-video sorozattal sikerült bővítenünk A túlélők vallomásai un almenünket. Benne, Hedy Bohm – egy nagyváradi fiatal zsidó leány a háború idején –, meséli el, hogy milyen volt felnőni egy olyan városban, mint Nagyvárad.

Ugyanakkor, beszámol az antiszemitizmus növekedéséről; a gettóról és az auschwitzi deportálásról; a szülőktől való elválasztásról; az auschwitzi túlélésről; a szabadulásról; a háború utáni életéről Nagyváradon és Kanadában.

Őszinteségből fakadó lenyűgőző beszámoló, fényképekkel illustrálva, amely az elbeszélés valódiságát támasztja alá.2012 február 6

dr. Antonio Faur egyetemi profesor vezetésével, 2012 február 6-án, felavatták az „Eva Heyman” Zsidó Történeti Kutató Központ-ot, a nagyváradi egyetem mellett. Sok sikert kívánunk és website-unk olvasóit folyamatosan tájékoztatni fogjuk a tevékenységéről és megvalósításra váró projektjeiről.                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                

2012 január 31


A nagyváradi Tikvah Egyesület abban az örömteli megtiszteltetésben részesült, hogy meghívást kapott az UNESCO párizsi szimpozionára, a Holokauszt Nemzetközi Méretei témában. Ihlettel teli esemény volt, eminens előadók tárgyalásában, kezdve az UNESCO igazgatójával, Irina Bokova asszonnyal, aki köszöntötte a megjelenteket.

A nagyváradi Tikvah Egyesület képviselőjét meleg fogadtatásban részesítették, kezdeményezésünk pártfogásában számos szervezet ajánlotta fel támogatását.

Figyelemre méltó előadással érkezett a jeruzsálemi egyetem profeszora, Yehuda Bauer, ennek címe: "The Universal Message Behind Holocaust Education"(„A Holokauszt nevelésének általános üzenete”).

                                  

2012 január 20


Ebben az évben, a Holokauszt áldozatairól megemlékező nemzetközi nap középponti gondolata és témája, „A gyerekek és a Holokauszt”. Az ENSZ megemlékezik a hozzávetőlegesen másfél millió zsidó gyerekről, akik a Holokauszt áldozataivá váltak, a roma és sinti gyerekek ezrei mellett, illetve a fogyatékos gyerekekről és másokról, akik szenvedtek és meghaltak a nácik és együttműködőik kezétől.

Az Egyesült Nemzetek egy filmet készítettek nevelési célzattal egy prágai zsidó fiú álmairól, aki a Holokauszt áldozatává vált.

Közelebb az otthonhoz, a következők voltak tervbe véve az Észak Erdélyi Holokauszt Emlék Múzeum szervezésében és égisze alatt, melynek igazgatója Daniel Stejeran: január 26-án, Szilágysomlyón gyerekek gyertyagyújtási ünnepsége lesz, utána üdvözlő ünnepség egy izraeli fiatalokból álló „nagyköveti” küldöttség tiszteletére, beszélgetések és ünnepi vacsora.

Szombat, január 27, ünnepség helyszíne lesz a nagyváradi emlékhely, amihez a somlyói küldöttség is csatlakozik, ezt program követi a nagyváradi Zsidó Közösségi Központban, melynek keretében dr. Antonio Faur tart előadást, majd a fiatal izraeli vendégek műsora következik. A nagyváradi programokat a helyi Zsidók Közössége szervezi.

A nagyváradi Tikvah Egyesület fontosnak tartja a Holokauszt áldozatairól megemlékező nemzetközi nap megtartását, amely az auschwitzi kivégzőtábor felszabadításának időpontjával azonos, ahova a Nagyvárad és környékének zsidóit túlnyomó többségében deportálták.

Románia október 9-én emlékezik meg ugyanezen eseményekről.


2012 január 5

Tegnap, a Tikvah Egyesület találkozott a nagyváradi városvezetővel, Ilie Bolojan polgármesterrel,, melynek tárgya, a Tikvah javaslatának megbeszélése – egy emlékhely létesítése, mely emléket állítana a nagyváradi gyerekeknek, akik a Holokauszt áldozatává váltak. Az Emlékhely a városközpontban kapna helyet, és egy fiatal leányról, Eva Heymanról kapná a nevét, aki Auschwitzban halt meg. Ő volt az, aki hátrahagyta naplóját, amiben leírta a deportálása előtt általa megélteket.

A kérést a Helyi Tanácsa regisztrálta 473/P szám alatt. Várjuk a 30 napon belül érkező választ.

A polgármesterrel való találkozás előtt, a Tikvah és a Mihai Eminescu Főgimnázium között együttműködési szerződés köttetett. A szerződés első cikkelyei szerint, a jövőbeli Emlékhelyet a Főgimnázium diákjai fogják gondozni létrejöttének első évében. Reményeink szerint, más iskolák is csatlakozni fognak ezen projekthez.

A Tikvah Egyesület megkapta az angliai Flor Kent – nemzetközi hírű szobrásznő – elvi beleegyezését, egy Eva Heymant ábrázoló szobor elkészítésére ezen Emlékhely számára. Flor Kent szobrai London, Bécs, Prága közterein is láthatók. Az elképzelés megvalósítása függ az anyagi alapok összegyűjtésétől, amelyből az építési anyagokat fedeznék, míg maga a szobor a művésznő ajándéka lenne ezen kezdeményezéshez.

2012 január 1

Boldog Új Évet kívánunk!

Ma indul útjára „Piros biciklis zsidó leányka” projektünk. Fő mozzanata, egy iskolai vándorkiállítás megvalósítása, mely a diszkrimináció és az előítéletek veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A projekt haladását nyomon követhetik A „Piros bicikli” tervek. almenüben

Nagyon hálásak vagyunk ezen elképzelésünk anyagi támogatásáért a Joods Humanitair Fonds-, ill. a Bernard Charitable Trust-nek.

2011 december 6

Büszkék vagyunk és megtisztelve érezzük magunkat, hogy tagjaivá fogadott az AHO-Association of Holocaust Organisations.


2011 november 29

Végre sikerült elindítanunk a Tikvah Egyesület honlapját! Még nem teljes! – de úgy gondoltuk, hogy az angol nyelvű oldalak már tartalmaznak elegendő hasznos információt az Olvasó számára, amiből kiderülhet az általunk követendő út. 


2010 szeptember-2011 november 28

Önkéntesen dolgozó kis csapatunk számára, nagyon érdekes néhány hónapot jelentett a fent említett időszak, ami alatt a világ minden részén élő szakértőkkel való beszélgetések után letisztázódtak azok a témák, amelyeket az Olvasó felé szeretnénk tárni.

Nagyon sokat tanultunk, de felismertük: mennyi mindent meg kell még értenünk és feltárnunk.

Épp most, ebben a kezdeti időszakban, sok egyénnek és szervezetnek tartozunk hálával és köszönettel a bátorításért, segítségért.