Home Zsidók Nagyváradon

Zsidók Nagyváradon

Az oldalon található szövegek fordítása román nyelvről magyar nyelvre: Fazakas Gábor tanár, önkéntes, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból.

Nagyváradon, a zsidók jelenlétét tanúsító első bízonyítékok a XV. századból származnak, amelyek igazolják a zsidóság hosszú időn keresztüli hozzájárulását a város – jelentős – fejlődéséhez.

Az oldal ezen részében, információkkal gazdagodhat az Olvasó a zsidóság nagyváradi történetéről, különösképpen a városi zsidóság fejlődéséről és a város fejlődéséhez való hozzájárulásukról, akár a zsidóellenes törvénykezés ellenére is.

A nagyváradi városfejlődés története bővelkedik a zsidó polgárok hozzájárulásban, úgy a múltban, mint a jelenben, ezt próbálja meg bebizonyítani az előttünk álló rész. A jelen városi lakosság nincs tudatában a zsidóság ezen hozzájárulásának, a Tikvah egyik célja, hogy ezt meg-, és elismertesse.

A Főoldaon bemutatunk egy drámai eseményt, amely a nagyváradi zsidók sorsára mutat rá: az idők során, a városi zsidó lakosság számára nagy területeket biztosítottak temetkezési helyül, ám ez radikális irányt vette az 1944. évi tragikus események után. Mindezek ellenére, a zsidó temetők értékes emlékeket őriznek és a múlttal való kapcsolatot biztosítják. Ez az oka annak, hogy oldalunkon helyet biztosítunk a nagyváradi és Bihar megyei zsido temetők azonosítására, elhelyezkedésére és jelenlegi állapotára.

A zsidók nagyváradi hozzájárulását illusztrálandó, létrehoztunk egy Interaktív térképet, amely idővel számos városbeli zsidó kötődést, helyet fog dokumentálni.

Nagyvárad egy szép város, rengeteg látnivalóval a turisták számára. A város hírneve, turisztikai látványosságai miatt, a XXI. században növekedni fog. A zsidóság hozzájárulása jelentős, ezért létrehozni kívánunk egy Városnéző körút-at, amely különböző érdeklődési igényeket elégítene ki.

Oldalunk utazásra indult. Szeretnénk tudatni, hogy utunk elején vagyunk és csapatunk még csekély számú. Javasolt témáink lelkes tapasztaltjai vagyunk, ám nem vagyunk minden témában jártasak. Szükségünk van az Önök segítségére.

Hálásak leszünk az információkért, dokumentumokért, képekért, családi történetekért vagy bármilyen segítségért, ami által oldalunk dinamikusabbá válna és hozzájárulna a Tikvah kitűzött céljainak eléréséhez.

Nem ígérjük, hogy minden felkerül az oldalra, amit Önök küldenek de a kapott információkat elemezni fogjuk és beolvasztjuk saját ismereteinkbe.

Ha az oldalon pontatlanságot vélnek felfedezni, kérjük jelezzék ezt felénk.

Információkért, javaslatokért, megjegyzésekért vagy kérdésekért kérjük írjanak nekünk, használva az Kapcsolat almenüt.