Temetők

A napjainkban használatos temetők Nagyváradon

Nagyváradon, ma, két használatban levő temető található. Egy 1876-tól keltezett ortodox, a Toamnei utcán, illetve egy neológ, 1881-től, az Umbrei utcán. Elhelyezkedésüket tekintve nagyon közel vannak egymáshoz, mindkettő a városi Rulikowski temető területén található.

a neológ temető kapuja

Velencei temető

A Războieni utca 88-90 szám alatt található, a város keleti felén. 1775-ben vették használatba és mint felekezetek közötti temető működött. 1800-ban a zsidó közösség megvásárolta az adott területet, az első zsidó temetkezés 1801-ben történt itt meg.Ortodox temető.

A sírkövek egy része a Hattyu utcai (ma Lebedei utca) régi temetőből származik.

Ma, ez a temető inaktív, de látogatható, az utolsó temetés 1952-ben történt itt.

2005-ben harminc izraeli egyetemista érkezett Nagyváradra Arad felől, hogy tanuljanak és konstatálják az őseik kultúráját. Mélyrehatóan tanulmányozták a nagyváradi zsinagógákat és segítettek a velencei temető megtisztításában. Nyomon követhetik a vendégek látogatását és nagyváradi tapasztalataikat az itt található videon: Journey into Jewish Heritage.

                                                                                                                                                            

Az oldalon található szövegek fordítása román nyelvről magyar nyelvre: Fazakas Gábor tanár, önkéntes, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból.