În Oradea anului 1944, o comunitate de aproximativ 25.000 de evrei îşi trăia existenţa de zi cu zi.Aceştia s-ar fi putut aştepta să rămână în Oradea pentru restul vieţii lor şi mai departe.

În 2010, parte din suprafața de teren alocată cimitirului evreiesc, pentru morminte, a fost transferată Consiliului Local,aceasta nemaifiind necesară pentru numărul mic de evrei în viață azi, în Oradea.
Cum au dispărut aceşti oameni?

Ce au făcut ei pentru Oradea?

Este contribuţia lor cunoscută azi?
Când şi unde s-au dus?

Au plecat de bunăvoie?

A încercat cineva să îi ajute?
Ne amintim de aceşti bărbaţi, femei și copii ai Oradei? Cum?

De ce ar trebui să ne pese?

S-a mai întâmplat de atunci?

Se mai poate întâmpla?

Cum prevenim prejudecăţi şi intoleranţă?
Ştiri

ANUNT IMPORTANT

Incepand cu  1 februarie 2018:

Cu resursele  limitate pe care le avem la dispoziție în prezent, e necesar să modificăm modul în care abordăm această pagină de internet a Asociației. 

De acum înainte vom publica Știri  pe pagina noastră de Facebook, cu privire la activitățile pe care le derulăm :Această pagină, fiind cea principală pentru noi, va continua să găzduiască și să actualizeze conținutul actual, care este unul vast.
În același timp, vom continua să dezvoltăm pagina de internet dedicată resurselor educaționale pentru profesori, www.tikvahedu.ro.
Vă mulțumim pentru interesul pe care ni-l acordați și sperăm că veți continua să ne urmăriți activitățile. Eforturile noastre pot fi ajutate prin donații. 

Prezentare film realizat de Asociatia Tikvah

De Ziua Internationala a Comemorarii Holocaustului in Romania, am prezentat filmul documentar "Micul meu Jurnal..Jurnalul Evei Heyman" in trei licee din Salonta. 

27 ianuarie 2017

Actualizare informații despre activitatea noastră

Noul focus al activităților noastre este explicat pe pagina de Știri.

6 septembrie 2017

Ultimele scrisori

Secțiunea Albume de familie a website-ului nostru colectează amintiri ale familiilor de evrei care au trăit cândva în Oradea. Am adăugat azi povestea deosebit de tulburătoare a două mame precum și fotocopii ale scrisorilor originale pe care acestea le-au scris copiilor lor, cu câteva zile inainte de a fi mutate forțat în ghetoul din Oradea. 

3 mai 2017

Discriminare rasială

În 21 martie 1960 , în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, la Sharpeville în Africa de Sud, au fost ucise 69 de persoane. Șase ani mai târziu, ONU a decretat ziua de 21 martie ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale.

21 martie 2017

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 ianuarie este data la care lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de trupele sovietice în 1945 și este marcată în numeroase țări drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimente care au loc în țări asociate Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului pot fi găsite aici.

Resurse pentru profesori care pot fi utilizate în școli pentru a comemora această zi pot fi găsite pe pagina noastră cu resurse educaționale.

Elevi entuziaști explorează identitatea

Mai multe informații pe pagina noastră de Facebook.

2 noiembrie 2016

Lansare expoziție la Baia Mare

Expoziția a fost lansată la 5 octombrie la Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" din Baia Mare. Expoziția este deschisă vizitatorilor până la 21 octombrie.

Mai multe fotografii pe pagina noastră de Știri și de Facebook.

8 octombrie 2016


Vernisaj la Baia Mare

28 septembrie 2016

A IV-a ediție a campionatului de tenis

Competiția de tenis de câmp Memorial ”Lenke Ziszovits Popper”, aflată la a IV-a ediție, s-a desfășurat în acest weekend pe terenurile partenerului nostru, Clubul Sportiv ”Voința”. De anul trecut, competiția este înscrisă în agenda Federației Române de Tenis.

Inaintea startului, Emilia Teszler a explicat părinților concurenților semnificația acestei competiții, a prezentat cariera și destinul acestei sportive remarcabile, multiplă campioană națională.

27 august 2016


În tabără

Am prezentat una din expozițiile noastre intr-o tabără de vară.

7 august 2016


Importanța Drepturilor Fundamentale

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, FRA (Fundamental Rights Agency) realizează o muncă vitală de colectare și de analiză de informații din cadrul UE. Agenția asistă instituții europene și statele membre în înțelegerea și respectarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane în UE.

Rolul Agenției este azi mai important ca oricând, din cauza problemelor și provocărilor puse de fenomenul de imigrare, de creșterea numărului de incidente cauzate de intoleranță precum și posibilelor instabilități care se pot crea în urma retragerii Marii Britanii din UE.

Pe pagina noastra de Știri oferim un link către analiza făcută de Agenție a principalelor priorități ăentru anul 2016. Aceasta e importantă pentru toți cei care doresc ca drepturile fundamentale să fie respectate, și lucrează în acest sens.

29 iunie 2016

Proiectele Tikvah prezentate unui public internațional

Astăzi, Maia Teszler, Managerul de proiect al Asociației Tikvah, a prezentat proiectele derulate de Asociație unui public format din delegați IHRA din 40 de țări, în cadrul conferinței IHRA desfășurată săptămâna aceasta la București. România a preluat Președinția IHRA până în martie 2017.

 

Fotografii cu Maia la eveniment și cu ceremonia de decorare a președintelui onorific al IHRA, professor Yehuda Bauer, cu distincția “Ordinul pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, pot fi găsite pe pagina noastră de Știri și de Facebook.

24 mai/28 mai 2016


Vernisaj expoziție, 25 mai

In 25 mai vom deschide expoziția despre Anne Frank la Salonta. Informații pe pagina de Știri.

21 mai 2016


Expoziția despre Anne Frank

Cu sprijinul Claims Conference, finanțatorul principal al acestui proiect, am putut să continuăm prezentarea expoziției, realizată de Anne Frank House din Olanda, în alte două orașe din țară, Reșița și Hunedoara. Mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.

25 aprilie 2016


Întâlniri cu elevi

Programul nostru de întâlniri cu elevi, în școli, prezentând expozițiile itinerante pe care le-am creat în anii precedenți cu finanțare de la Joods Humanitair Fonds și cofinanțare de la Bernard Charitable Trust, a continuat cu vizite la școli din Marghita și Balc. Detalii pe Facebook.

20 martie 2016


Expoziția despre Anne Frank, la Timișoara

Am lansat ieri, la Timisoara, expoziția internațională itinerantă ”Anne Frank- O istorie pentru prezent”. Ea va putea fi vizitată până pe 29 martie 2016. Date despre loc, colaboratori, participanti, pe afis iar fotografii de la evenimentul de deschidere pe pagina de Facebook.

10 martie 2016

Sprijinind Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE

Asociația Tikvah a avut plăcerea de a fi invitată, săptămâna trecută, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, la Viena, să participe la un workshop important.

Mai multe informații pe pagina de Știri.


29 februarie 2016

Întâlniri cu elevi

Cu sprijinul Joods Humanitair Fonds și Bernard Charitable Trust, prezentăm anul acesta expozițiile realizate de noi în ultimii ani, în multe școli sau alte locuri unde acestea pot fi vizitate de elevi.

Primele vizite la școli pot fi vizualizate pe pagina noastră de Facebook.

25 februarie 2016

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

Azi, la aniversarea eliberării lagărului de exterminare Auschwitz, ne amintim de cei care au suferit și pierit în Holocaust, inclusiv zecile de mii de evrei din Oradea și nordul Bihorului din ceea ce a fost atunci Transilvania de Nord, trimiși la muncă forțată sau deportați la acest lagăr.

Vom participa la câteva evenimente de comemorare. Urmăriți paginile noastre de Știri și Facebook pe care,azi și în următoarele zile, vom anunța aceste evenimente.

27 ianuarie 2016


Două minorități. Două istorii.

Am creat noi resurse pentru profesori cu scopul de a sprijini o mai bună înțelegere, din partea elevilor, a identității și istoriei rromilor și evreilor. Importanța înțelegerii fenomenului prin care gândirea stereotipă și prejudecățile pot duce la discriminare se poate realiza și prin explorarea de către elevi a propriilor identități. Mai mulet informații se pot găsi pe pagina noastră de Știri și vă invităm să vizitați noua noastră pagină de internet cu resurse pentru profesori, www.tikvahedu.ro .

Suntem recunoscători finanțatorului principal al acestui proiect, Joods Humanitair Fonds, pentru întregul lor sprijin de-a lungul anilor.

13 ianuarie 2016Stiri multe!

Mai multe detalii si informatii despre dezvelirea Memorialului; o experienta de studiu la Copenhaga; lansarea a doua carti la Universitatea din Oradea; vizitarea Memorialului pentru copiii deportati, de elevi ai scolii din Biharia.

Detalii pe paginile noastre de Stiri si Facebook.

28 octombrie 2015

Dezvelire Memorial

Azi am dezvelit Memorialul "Eva Heyman Oradea 1931-Auschwitz 1944", in amintirea copiilor evrei deportati din Oradea. Evenimentul a inceput la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"si a continuat in Parcul Balcescu , locul din care au plecat trenurile cu deportatii la Auschwitz in 1944 si unde este amplasat Memorialul. Detalii si fotografii pe pagina noastra de Facebook si de Stiri.

15 octombrie 2015

Azi ne amintim

In 9 octombrie 1941, au inceput, in timpul regimului Antonescu, deportarile evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, continuate in 1942 si incluzand si persoane de etnie roma. Comemorarea acestor evenimente a fost condusa de Presedintele Klaus Iohannis. Mai multe detalii pe pagina noastra de Stiri.

9 octombrie 2015

Expozitia Anne Frank la Bucuresti

Azi vom lansa, la Bucuresti, la Biblioteca Nationala, expozitia internationala itineranta "Anne Frank-O istorie pentru azi". Se va putea vizita timp de o luna. Mai multe informatii si fotografii pe pagina noastra de Facebook.


21 septembrie 2015

A treia ediție a Cupei memoriale la tenis de câmp

Ne amintim de Lenke Ziszovits Popper, multpla campioană națională și internațională la tenis de câmp, deportată la Auschwitz în 1944.

27 august 2015


Memorial pentru o generație pierdută-actualizare

Ați fost minunați și am reușit să atingem țelul actual. Vă rugăm sa accesați pagina noastră de Știri, pentru a citi ultima noastră actualizare.

1 iulie 2015

Memorial pentru o generație pierdută – apel pentru finanțare

Am reușit să strângem o sumă considerabilă pentru Memorialul generației pierdute a copiilor evrei deportați din Oradea în 1944. Mai avem nevoie de o sumă pentru a putea finaliza proiectul. Citiți, vă rugăm, pagina de Știri și decideți dacă puteți sprijini acest ultim efort.

1 iunie 2015

Prezentări la Iași și Șimleu-Silvaniei

Am fost foarte ocupați și am călătorit sute de km zilele acestea pentru a vernisa o expoziție la Iași și a participa la un simpozion, cu o prezentare, la Șimleu-Silvaniei.

Mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.

24 mai 2015


Ne amintim azi de Mauthausen

Acum 70 de ani trupele americane au eliberat lagarul de concentrare Mauthausen.


Resursele educationale create de noi aici.

5 mai 2015

Vernisarea expozitiei "Anne Frank-O istorie pentru prezent" la Bistrita

Vernisam expozitia internationala itineranta "Anne Frank-O istorie pentru prezent" la Complexul Muzeal Bistrita Nasaud, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", in 21 aprilie.


19 aprilie 2015

Azi ne amintim de Bergen-Belsen

Acum 70 de ani trupele eliberatoare britanice intrau în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Atât viețile eliberatorilor cât și ale celor eliberați aveau să se schimbe pentru totdeauna, în acea zi.

Pentru mai multe informații despre cele întâmplate în 15 aprilie 1945 vizitați pagina noastră de Știri.

15 aprilie 2015


Prezentare în Roșia

Asociația Tikvah a prezentat resurse educaționale create în cadrul proiectului ” Vocile Eliberatorilor” unui colectiv de elevi de la Școala Gimnazială nr.1 din Roșia ( director școală și profesor de istorie d-na Silaghi Valentina).

Mai multe informații și fotografii pe pagina noastră de Facebook.

31 martie 2015


Brașov- Vernisaj expoziție

Un vernisaj foarte frumos al expoziției ” Anne Frank-O istorie pentru prezent” la Brașov. Fotografii pe www.facebook.com/tikvahoradea.

25 martie 2015

Iniţiativa UE cu privire la educaţia despre Drepturile Omului EU

Ministerele Educaţiei Naţionale din cadrul Uniunii Europene şi-au asumat angajamentul de a consolida programele educaţionale din şcoli menite să “promoveze libertatea gândirii şi a expresiei, incluziunea socială şi respectul pentru ceilalţi, precum şi să prevină şi să adreseze discriminarea în toate formele sale.”

15 martie 2015

Brasov-următoarea destinație

Frumoasa sinagogă ” Beit Israel” din Brașov va găzdui expoziția despre Anne Frank în curând. Detalii pe pagina noastră de Facebook.

12 martie 2015


Vernisaj la Sibiu

Ambasadorul Olandei la București, domnul Matthijs van Bonzel și directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, domnul Silviu Borș, la vernisajul expoziției itinerante ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, la Sibiu


Ambasada Olandei în România sprijină financiar Asociația Tikvah în  prezentarea expoziției în anul 2015 în orașe din țară.

Expoziția poate fi vizitată la Sibiu până în 20 martie.

2 martie 2015

” Anne Frank- O istorie pentru prezent” la Sibiu

Cu sprijinul Ambasadei Olandei în România prezentăm expoziția ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House, și în 2015 în orașe din România. Primul vernisaj va avea loc în 2 martie la Sibiu, la Biblioteca Județeană ASTRA, în prezența ambasadorului Olandei în România, domnul Matthijs van Bonzel.

23 februarie 2015

” Vocile Eliberatorilor”- traseu itinerant

Cu sprijinul Ambasadei SUA la București, am început un parcurs itinerant în școli cu resurse educașionale create în cadrul proiectului ” Vocile Eliberatorilor”

13 februarie 2015


Expoziția elevilor de la Liceul de Arte

30 ianuarie 2015

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Evenimentul de ieri. Vom publica mai mult , în curând.

28 ianuarie 2015

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ne aducem aminte. Vă aşteptăm alături de noi.

27 ianuarie 2015


Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Resursele pentru Comemorare, create de noi în limbile română și engleză, sunt acum la dispoziția cadrelor didactice, educatorilor despre Holocaust, etc pentru a fi studiate și/sau descărcate. Mai multe informații pe pagina noastră de Știri.

22 ianuarie 2015


Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ne-am întâlnit cu presa pentru a oferi mai multe informații despre evenimentul pe care îl pregătim pentru 27 ianuarie și despre participanții la acesta. Urmăriți pagina noastră de Știri.

18 ianuarie 2015


Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Asociația Tikvah a fost reprezentată prin membrul său onorific din Anglia la sediul Ambasadei Germaniei din Marea Britanie, la o recepție oferită de Ambasador, pentru marcarea acestei zile.

18 ianuarie 2015

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Asociatia Tikvah organizeaza un eveniment de marcare a acestei zile, la 70 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz. Informatii despre eveniment, inclusiv co-host, co-organizator si finantatori, in invitatia de mai jos.


Proiecte

O selectie a proiectelor noastre: 

Propaganda împotriva persoanelor cu dizabilități în regimul nazist. Dizabilitatea azi.

Cel mai recent proiect al nostru din 2017 își propune să crească nivelul de conștientizare a realităților persoanelor cu dizabilități. Ne dorim să contribuim la o mai bună înțelegere a modului în care propaganda poate să influențeze comportamente, urmărind modul în care aceasta a fost folosită de regimul nazist care a încercat să elimine persoanele cu dizabilități în tendința lor de ”purificare a rasei”. Am creat materiale care vor putea fi folosite ca resurse educaționale în școli, la lecțiile despre Holocaust, dorind în același timp să oferim o mai clară înțelegere a conceptului de dizabilitate precum și a modului în care societatea de azi încearcă să ofere protecție persoanelor cu dizabilități.

În același timp intenționăm să prezentăm într-o manieră directă dificultățile cu care se confruntă azi persoanele cu dizabilități în România și să oferim școlilor resurse care vor putea fi folosite în partea de educație civică a programei școlare. Sperăm să contribuim la crearea unui sentiment mai pronunțat de empatie față de problemele persoanelor cu dizabilități și să stimulăm structuri guvernamentale la toate nivelurile să adreseze piedicile cu care se confruntă aceste persoane și să asigure mai multe facilități pentru acestea.

Comemorarea Holocaustului

27 Ianuarie este ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.Deşi România are propria dată de comemorare a victimelor Holocaustului- 9 octombrie, în Transilvania de Nord comemorarea victimelor in ziua de 27 ianuarie are o importanţă deosebita, fiind data eliberării lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz. Asociaţia Tikvah a lucrat cu parteneri din Marea Britanie şi Canada pentru evenimentul pe care l-a pregătit pentru 27 ianuarie 2014 iar pentru 2015 am lucrat cu organizaţii din Marea Britanie, SUA şi Rusia pentru a produce materiale comemorative, care se pot folosi în şcoli sau alte locuri.Am primit confirmarea mai multor instituţii din Oradea (şi Bihor) că îşi vor spori participarea proprie la marcarea zilei de 27 ianuarie 2015 iar Asociaţia Tikvah a contribuit la aceste eforturi. În 2016 am participat la evenimente de comemorare a zilei de 27 ianuarie prin prezentarea unor expoziții ale noastre la Șimleu Silvaniei și Zalău, la invitația Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord respectiv a Comunității evreilor din Sălaj.

Proiecte “Bicicleta rosie”

Am vrut să avem un titlu pentru o serie de proiecte prin care am creat expoziţii itinerante în şcoli (şi alte locuri). Am ales titlul de Proiecte Bicicleta Roșie, prezentate mai jos. Toate aceste proiecte au fost finanțate de Joods Humanitair Fonds din Olanda și Bernard Charitable Trust din Marea Britanie.

Eva Heyman

Oradea 1931 - Auschwitz 1944

Când jandarmii, ca una din măsurile represive contra populației evreiești, i-au confiscat bicicleta roție pe care a iubit-o mult, Eva Heyman a plâns amarnic. Am creat o expoziție itinerantă, pentru școli și alte locații publice, pentru a arăta pericolele prejudecăților și discriminării. Această expoziție, însoțită de o prezentare, este la dispoziția școlilor care ne contactează.


Lumini în noapte

În cadrul proiectelor pe care le derulăm în şcoli, elevii ne întreabă adeseori de ce au fost permise înfiinţarea ghetourilor şi deportările din Oradea (pe atunci, Nagyvarad) şi de ce nu s-a încercat oprirea acestora. De fapt, au existat oameni care au ajutat, din rândul populaţiei neevreieşti, atât români, cât şi maghiari, însă aceste exemple pozitive nu au fost făcute publice suficient iar unele nu sunt cunoscute.

Expoziția noastră Lumini în noapte este despre Salvatori și operațiuni de salvare în timpul Holocaustului, și este la dispoziția școlilor care ne contactează.

Shalom!

Despre iudaism și viața evreiască

În întâlnirile noastre cu elevi în cadrul proiectelor asociației, am realizat că mulți nu întâlniseră niciun evreu , că nu aveau informații (sau acestea erau eronate) despre ce este iudaismul, care sunt tradițiile, obiceiurile evreilor.Expoziția noastră itinerantă Shalom! adresează tocmai aceste lacune de informație și explică unele din elementele de bază ale iudaismului, prezintă sărbătorile, tradițiile, obiectele ritualice, etc. Și această expoziție se poate solicita de către școli.

Prin generozitatea Joods Humanitair Fonds și Bernard Charitable Trust, este posibil să prezentăm expozițiile noastre itinerante în școli în care nu le-am prezentat încă sau oriunde există o comunitate de tineri interesată să le vadă. Continuăm să prezentăm fapte istorice care poartă cu ele lecții pentru prezent.

 

Expoziția Anne Frank și Anne Frank/ Eva Heyman timeline

În 2014 am lansat un parteneriat cu Anne Frank House din Olanda.Acesta a implicat traducerea în limba română de către Asociația Tikvah a textelor din expoziția ” Anne Frank- O istorie pentru prezent” iar apoi parcurgerea unui itinerariu cu această renumită expoziție în orașe din Transilvania. Adițional, o resursă educațională în format electronic, constînd intr-un timeline care prezintă în oglindă viețile scurte ale Annei Frank și Evei Heyman a devenit disponibilă în 2015.

Anne Frank House a oferit , cu generozitate, expoziția, cu texte în limba română ( oferite de noi) și în limba maghiară iar Claims Conference din SUA a acoperit majoritatea celorlalte cheltuieli. Ambasada Olandei la București a finanțat apoi continuarea prezentării expozitiției în 2015, apoi, pentru 2016, contribuția Bernard Charitable Trust din Anglia, o nouă finanțare din partea Claims Conference și sprijinul financiar alAnne Frank House din Olanda, au făcut posibile prezentarea expoziției în orașe din țară și în acest an.

Muzeul de istorie al evreilor din Oradea și Bihor

Sinagoga ortodoxă de pe strada Primăriei (Teleki) a fost construită în 1928 și a fost ultima sinagogă construită în Oradea. Pentru mulți ani, sinagoga a fost folosită ca depozit de fructe. În anul 2012 au început eforturi pentru restaurarea frumoasei clădiri care, cu finanțări suplimentare, se va putea transforma într-un Muzeu de istorie al evreilor din Oradea și Bihor.

A existat o finanțare inițială din partea Cultural Fund al Departamentului de Stat al SUA, care a permis refacerea acoperișului în 2013. S-a încheiat un parteneriat între Comunitatea Evreilor din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor. Asociația Tikvah a încheiat cu Muzeul Țării Crișurilor un parteneriat de susținere a acestui proiect pe baza căruia, după înființarea Muzeului de istorie al evreilor din Oradea și Bihor, aceasta speră să contribuie cu resurse educaționale, expoziții, etc. când Muzeul va fi terminat. Toate acestea însă vor depinde de găsirea surselor de finanțare necesare pentru finalizarea restaurării acestei sinagogi frumoase.


Statuie memorială

Am dorit să creăm o statuie memorială in Oradea, a Evei Heyman ca reprezentantă a tuturor copiilor evrei din Oradea care au suferit sau pierit în urma tragicelor evenimente din anul 1944. Am reușit, iar Memorialul, cu statuia creație a lui Flor Kent ( în fotografia de mai jos) și cu o placă comemorativă pe soclu, a fost dezvelit în octombrie 2015.


Albume de familie

Oradea a avut cândva o vibrantă și numeroasă comunitate evreiască. În “Albume de familie” oferim posibilitatea urmașilor acelor familii care au trăit aici să își amintească de acestea și de viața membrilor lor, publicând fotografii, documente, amintiri.Footprints”

În multe locuri ale lumii, predarea despre drepturile omului, genociduri și Holocaust este parte din curricula școlară.In România, deocamdată, predarea Holocaustului este opțională.

Asociația Tikvah vine în sprijinul profesorilor făcând accesibile DVD-uri și planuri de lecții. Prima noastră ofertă în acest sens a fost prezentarea în limba româna a pachetului educațional “Footprints”, a Universității din Londra și ONU, cu sprijinul Memorial Library. Profesorii interesați în accesarea acestor resurse educaționale ne pot contacta.Evadare din ghetou

Oradea a avut două ghetouri în 1944 și, legat de acestea, există multe istorisiri și mărturii care așteaptă să fie spuse, despre curaj, suferință și cruzime.Este important să se învețe din lecțiile trecutului și, în acest sens, Asociația Tikvah cercetează și prezintă evenimente ale acelor timpuri.

O monografie a cimitirelor evreiești din Oradea

Cimitirele sunt un fragment al dovezilor istorice care prezintă existența în trecut a unei comunități de evrei în Oradea. Ele servesc ca surse de informație de istorie socială, de geneaologie a familiilor și de istorie a artei.

Înainte de toate, ele sunt memoriale izvorâte din dragoste. Dorim să creăm un memorial în format electronic pentru evreii care au trăit în Oradea, însoțit de material scris, cu descrieri și explicații. Vă rugăm să ne sprijiniți în acest demers, dacă puteți. 

Drepturile Omului prin prisma Holocaustului

După cel de-al II-lea Război Mondial Drepturile Omului au cunoscut o substanțială dezvoltare și includere în diferite tratate și declarații internaționale. Abordarea Drepturilor Omului prin prisma Holocaustului poate să ducă la o înțelegere mai clară a ceea ce se poate întâmpla când drepturile fundamentale ale unei persoane nu sunt respectate. Suntem bucuroși să anunțăm că am dezvoltat o serie de planuri de lecții extracuriculare în parteneriat cu un liceu important din Oradea. Aceste planuri de lecții pot fi utilizate și în alte școli. Vă rugăm să ne contactați dacă sunteți interesați.