Asociaţia Tikvah a fost înfiinţată în 2010 de membrii din a doua/a treia generaţie ai familiei Rozei Cherecheş (născută Mozes), supravieţuitoare a Holocaustului. Prin activitatea sa, asociaţia Tikvah îi aduce un omagiu acesteia, precum şi memoriei tuturor victimelor Holocaustului.
Membrii familiei trăiesc la Oradea de mulţi ani şi au fost participanţi activi în cadrul Comunităţii locale evreieşti. Acum, ei doresc să îşi folosească cunoştinţele cu privire la istoria Oradei evreieşti în beneficiul comunităţii mai largi. In secțiunea Misiune este explicat scopul activității asociației.
Conducere
Asociaţia Tikvah Oradea este condusă de un Comitet Director , preşedintele asociaţiei fiind Teszler Mariana-Emilia, de profesie economist, cu experiența în management și domeniul bancar, dobândită în România și Israel. Este fluentă în limbile română, engleză, maghiară și ebraică.
Asociația Tikvah încurajează participarea activă, de câte ori e posibil, a membrilor onorifici, experiența domniilor lor sprijinind cercetarea istorică, aplicațiile la finanțări de proiecte, managementul financiar etc. Suntem norocoși, de asemenea, să colaborăm cu unul din cei mai avizați cunoscători ai istoriei evreimii din Oradea, dl Stern Peter.
Membri de Onoare
Asociaţia Tikvah este onorată că a primit acordul următoarelor persoane de a fi Membri de Onoare:
Terez Mozes
Terez Mozes, supravieţuitoare a Holocaustului, este o autoritate de marcă în istoria comunităţii evreieşti din Oradea; a publicat cărţi de referinţă în domeniu, care au fost traduse în mai multe limbi.
Născută în 1919 în Şimleu-Silvaniei, s-a mutat la scurt timp cu familia sa la Oradea, de unde a fost deportată la Auschwitz în 1944.
Supravieţuind Holocaustului, s-a întors în Oradea şi şi-a reluat studiile care fuseseră întrerupte de legile ungare anti-evreieşti şi de deportare. A absolvit Facultatea de Istorie a Artelor şi Etnografie la Universitatea din Cluj, iar apoi a obţinut diploma de doctorat la Institutul de Istorie din Bucureşti.
A fost unul dintre specialiştii care au contribuit semnificativ la înfiinţarea Muzeului Ţării Crişurilor, creând şi dezvoltând secţia de Etnografie, una dintre mândriile Muzeului şi în prezent. În calitate de muzeograf şi etnograf, a publicat numeroase studii şi cărţi de specialitate.
După pensionare, domnia sa a scris cele două cărţi de referinţă:
-Varadi zsidok ( Evreii în Oradea), despre istoria comunităţii evreieşti din Oradea
-Beverzett kotablak, ( Decalog Insângerat) publicată în engleză cu titlul: Staying human through the Holocaust , despre soarta evreilor din Oradea în timpul Holocaustului din Ungaria.
Soţul doamnei Terez Mozes a fost regretatul Carol Mozes, medic, pedagog, autor şi intelectual distins. Dr. Mozes a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al Oradei, iar pe zidul casei în care au locuit în Oradea există o placă memorială.
Un omagiu adus acestuia se găseşte şi pe site-ul Comunităţii evreieşti din Oradea.
În 2009, doamna Terez Mozes a fost distinsă cu diplomă de excelenţă din partea Consiliului local al Oradei. În prezent, locuieşte în Israel, continuând să scrie şi să corespondeze cu toţi cei care studiază trecutul evreiesc al Oradei.
Anuntam, cu profunda tristete, ca Tereza Mozes a incetat din viata la varsta de 103 ani, in ianuarie 2023. Z"L
Susan Geroe
Părinţii lui Susan Geroe au fost supravieţuitori ai Holocaustului. Ea s-a născut si a crescut în Oradea şi a emigrat in SUA dupa absolvirea liceului.Şi-a continuat studiile în Statele Unite şi a obţinut licenţe in Traducere şi Interpretare ( franceză şi italiană) şi Limba şi literatura franceză şi un masterat în Curriculum Development and Education.
Este căsătorită de 46 de ani şi are un fiu şi două nepoate.Ca şi copil, a fost aproape zilnic martora implicaţiilor şi consecinţelor pe care a avut-o asupra părinţilor ei pierderea surorii ei în vârstă de doi ani, în timpul Holocaustului.Tăcerea lor despre asta, pentru a o proteja, a cauzat multă confuzie pentru ea.
Ca pedagog, întotdeauna a predat despre şi a explicat şi importanţa gândirii critice. Este convingerea ei fermă că învăţând cum să analizăm propriile acţiuni sau ale altora, învăţăm nu numai despre consecinţele acestora dar şi despre alegeri şi decizii personale inteligente.Predând, a învăţat că elevii manifestă tot atât entuziasm pentru a învăţa cât manifestă profesorii lor pentru a preda, şi că ei iubesc provocările pozitive.
După pensionare, a devenit implicată în cercetări geneaologice şi de asemeni a început să traducă şi să scrie.A tradus volumul de poezii al mătuşii ei , Magdalena Klein, pe care l-a publicat sub titlul " Pearls and Lace". Cărţile ei se află pe Amazon.
Romanul ei The Silence of Parents a fost tradus în limba română sub titlul Tăcerea Părinţilor şi publicat în Oradea în 2009, la editura Arca.
Susan Geroe trăieşte azi în California de Sud.
Dr. Zvi Feine
Born in New York, USA, in 1942, Zvi Feine made Aliyah to Israel in 1960. He has five children and nine grandchildren in Israel. He earned his Bachelor’s Degree in Social Work at the Hebrew University of Jerusalem, and received his Doctorate from the School of Social Work at the University of Pennsylvania.
He was Deputy-Director of JDC-Israel for 30 years. Following that, until his retirement in 2010, he served JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) as Director for Africa & Asia. In addition, for 18 years he held the position of Chairman of the Board of ESHEL - the Association for the Planning and Development of Services for the Aged in Israel - JDC’s major partnership with the Government of Israel in carrying out its programs for the aged in Israel. He is also a former Director of the Hebrew University’s Schwartz Program – a post-graduate program for directors and senior personnel of community centers in Israel.
In previous years, Zvi Feine was the JDC Consultant on Social Services for many countries including Morocco, France, Romania and the trans-migrant programs in Vienna and Rome. He was also Chief Program Officer for AJJDC-New York, which included the role of Area Director for Central and Eastern Europe, Africa and Asia. He gave almost 19 years of service as the JDC Country Director for Romania, providing professional support for the Jewish community’s youth programs, as well as its health and social services, with an emphasis on aiding elderly, indigent Jews. He also served for over five years, as Country Director for Poland.
Since his retirement in 2010, he has continued to serve JDC, voluntarily, as a Senior Consultant, and has provided high-level consultation to Melitz (Jewish and Zionist pluralistic education) and Shekel (rehabilitation of developmentally disabled young adults). He also lectures at the Schwartz Program for Non-profit Management, at the School of Social Work and Social Welfare of the Hebrew University of Jerusalem.
John Andrews OBE
John Andrews are o carieră lungă şi impresionantă în Marea Britanie în calitate de consultant in afaceri. Pe parcursul ultimilor ani a devenit voluntar cu normă întreagă în sectorul caritabil şi a înfiinţat două societăţi caritabile de succes în Marea Britanie care în prezent implică sute de voluntari.
În 2003 a primit însemnele Ordinului Imperiului Britanic în grad de Ofiţer din partea Reginei pentru munca sa caritabilă.
In urma unor vizite la Oradea a devenit interesat de istoria oraşului şi de rolul jucat de evrei în dezvoltarea acestuia.Este determinat să promoveze Oradea ca un loc al culturii şi frumuseţii.