O parte din traducerea în limba română a paginii în limba engleză a fost realizată de Adrian F. Cioară, student, Oradea, voluntar in cadrul Asociației Tikvah
Fredric Bedoire, profesor de Architectural History la Royal University of Fine Arts din Stockholm a permis, cu deosebita generozitate, Asociației Tikvah să reproducă aceste secțiuni din cartea sa intitulată "The Jewish Contribution to Modern Architecture, 1830-1930" (publicată de KTAV New Jersey) cu privire la Oradea.
Este o onoare pentru noi să avem acest privilegiu de a accesa acest document. Pentru a vedea detaliile, vă rugăm să dați un click oriunde în imaginea de mai jos și veți fi direcționați la cele ce Rudolf Klein, profesor de Istoria Arhitecturii, Tel Aviv și Budapesta, numește „un thriller intelectual care îi va atrage pe arhitecți, istorici și pe cititorii de rând, interesați de artă sau de subiecte evreiești.”
Următoarea parte a secțiunii Clădiri va fi dezvoltată în timp. Intenționăm să evidențiem clădiri specifice cu puternice influențe evreiești în vederea unei examinări mai detaliate.
Sinagogile din Oradea
Înainte de Al Doilea Război Mondial și de evenimentele tragice din 1944, Oradea dispunea de numeroase sinagogi răspunzând necesităților populației evreiești a orașului. Noi ilustrăm pe aceasta pagină modul în care aceste sinagogi arată în prezent. Prin străduința Comunității Evreiești și a Consiliului Local Oradea, unele din aceste clădiri (sinagogi) au fost renovate și reabilitate în ultimii ani.
Prezervarea clădirilor de importanță istorică și culturală este o responsabilitate a Ministerului Culturii și a Patrimoniului National, care deține un registru ce poate fi vizualizat. Oradea are în jur de 130 de intrări în acel registru, inclusiv cele două sinagogi principale identificate în rândurile următoare.
Sinagoga Neologă
O magnifică Sinagogă Neologă, având o orgă de dimensiuni mari și o capacitate de peste o mie de persoane, a fost construită în anul 1878 în centrul orașului. Acest monument cu arhitectură în stil neomaur a devenit cunoscut orădenilor ca Templul Zion, fiind dintotdeauna asociat cu numele faimosului fost Rabin Șef Dr. Lipot Kecskemeti. Cu impunătoarea și strălucitoarea sa cupolă, reflectată în apele râului Crișul Repede, este până în ziua de azi monumentul cel mai recunoscut din centrul orașului.
Arhitectul a fost David Busch, iar sinagoga a fost construită de Kalman Rimanoczy, Sr. Elaboratele fresce interne au fost pictate de Mor Horovitz.
Monumentul istoric a fost într-o condiție care necesita reparații capitale, și nu a fost utilizat mulți ani. În prezent, în urma investițiilor realizate prin Consiliul Local cu fonduri atrase, sinagoga a fost renovată, reabilitată și convertită într-un centru multifuncțional care găzduiește evenimente culturale etc.
Sinagoga ortodoxă
În 1890 o nouă și impunătoare Sinagogă Ortodoxă a fost construită în stil neomaur, cunoscută ca Marea Sinagogă. Arhitectul a fost Bach Nandor. Această sinagogă dispune de locuri pentru 1.050 de persoane (600 de bărbați la parter și 450 de femei la balcon); după ample lucrări de reparații și restaurări, sinagoga și-a redeschis porțile.
Sas Chevra
Această sinagogă mică aflată în curtea Comunității Evreiești a fost construită în 1908 de Incze Lajos. Este cunoscută ca Sinagoga Sas Chevra și este în continuare utilizată pentru rugăciunile zilnice.
Sinagoga ortodoxă-Muzeul de istorie a Evreilor din Oradea - strada Primăriei (Teleki)
Această frumoasă sinagogă ortodoxă, de pe strada Primăriei (fosta Teleki) , construită in 1928 in stil neo-brâncovenesc, a fost ultima sinagogă construită în Oradea, arhitectul fiind Pinter Istvan iar constructorul Weimann Bela, Sinagoga a stat în paragină multe decenii, fiind utilizată inclusiv ca depozit de legume. Planurile de reabilitare si reconversie in Muzeu de istorie a evreilor din Oradea, care au parcurs cateva etape, au fost în cele din urmă finalizate iar Muzeul și-a deschis porțile în decembrie 2018. Asociația Tikvah a fost implicată în primele proiecte de reconversie, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor. Aceste proiecte au fost înlocuite ulterior de altele, care s-au și finalizat, inițiate de Primăria Oradea în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea. Planurile au fost întocmite de arhitectul Cristian Pușcaș cu asistența unei echipe de studenți de la Facultatea de Arhitectură și Construcții din Oradea.
Arhitectul Cristian Pușcaș alături de directorul Muzeului Țării Crișurilor. Aurel Chiriac, și de Emilia Teszler, președintele Asociației Tikvah (octombrie 2013)
Fotografia de mai sus a fost realizată în decembrie 2018, în seara inaugurării Muzeului.
Poale Cedek
Sinagoga meșteșugarilor a fost ridicată la inițiativa Rabinului Benjamin Fuchs în jurul anului 1910. Pentru mulți ani a fost utilizată ca atelier, acum fiind abandonată.
Sinagoga Viznitz
Această sinagogă a fost construită de un sprijinitor al Rabinului Sr. Jisrael Hager a ramurii hasidice din Viznitz.Acesta a ajuns la Oradea, împreună cu 70 din adepții săi, refugiindu-se din fața persecuțiilor din Bucovina, în urma acceptului primit din partea ocupanților ruși.
Sinagoga a fost folosită ca spital în ghetou în 1944. Ulterior, a devenit un atelier, iar acum este divizată în mici unități comerciale.
Palate
Unele dintre cele mai deosebite clădiri din Oradea au fost proiectate, construite sau finanțate de către evrei. Multe dintre cele mai ornate au fost numite „Palate”.
Palatul Vulturul Negru
În 1905 a avut loc o competiție pentru proiectarea noului Palat Vulturul Negru. Aceasta a fost câștigată de arhitecții evrei Komor Marcell și Jakab Dezso. Clădirea a fost finanțată de doi avocați evrei Dr. Kurlander Ede și Dr. Adorjan Emil și ridicată în locul vechilor hanuri Vulturul Negru și Zoldfa/Pomul Verde. A fost deschis pentru afaceri în 1908.
O particularitate a Palatului o reprezintă sticla care acoperă pasajul, încoronată de vitraliile reprezentând un Vultur Negru, confecționate de un producător local, Neumann Karoly.
Palatul Ullmann
Palatul Ullmann a fost finalizat în anul 1913. Este una dintre puținele clădiri non-religioase din Oradea care ilustrează în mod evident simbolistică iudaică. Fațada este decorată cu Leii lui Iuda în jurul unui Menorah tradițional. Aceasta este opera profesorului Breitner de la Facultatea de Artă din Viena, fiind confecționată la faimoasa fabrică Zsolnay în sud-vestul Ungariei.
Familia Ullmann a fost una din primele familii evreiești în Oradea, ajungând aici în anii 1860. Izidor Ulmann a jucat un rol important la înființarea Camerei de Comerț și Industrie a orașului Oradea, precum și la fondarea Școlii Ortodoxe Evreiești.
Sandor Ullmann, fiul lui Izidor, l-a contractat pe arhitectul local, evreu, Ferenc Lobl, născut în Oradea în 1882, să proiecteze Palatul. Ferenc Lobl a realizat majoritatea lucrărilor sale cele mai faimoase în Viena. Dar, ca mulți alți evrei din Austria, a fost deportat în 1942 într-o tabără de concentrare din estul Poloniei, de unde nu s-a mai întors Moștenirea sa rămâne una din cele mai deosebite clădiri secesioniste din Oradea care, când a fost clădită, se înălța deasupra principalei piețe din Oradea.
Palatul Moskovits
Palatul Moskovits a fost ridicat în două etape între anii 1910 și 1911. A fost construit la comanda familiei Moskovits, antreprenori evrei în industria de morărit și cea alimentară. I-au angajat pe renumiții arhitecți evrei, Jozsef și Laszlo Vago doi dintre cei mai proeminenți arhitecți secesioniști ai vremii, aceștia asigurând o fațadă inovativă și distinctă ca aspect.
Clădirea este organizată în jurul unei curți, având magazine la parter și trei etaje de apartamente. Motivele autentice ale fraților Vago, de pe fațada clădirii, au fost restaurate în cadrul lucrărilor de reabilitare a fațadei.
Palatul Miksa Moskovits
Această clădire a fost comandată de Miksa Moskovits, un inginer evreu, pentru propriul său uz, fiind clădită în anii 1904-1905. Se crede că ar fi fost prima clădire din Oradea care a fost întărită cu beton armat, urmând proiectul elaborat de Szilard Zielinszky din Budapesta. Clădirea este foarte bogată în ornamente cu păsări, copaci și flori.
Palatul Stern
Palatul Stern a fost construit în anii 1904-1905 sub supravegherea arhitecților evrei Komor Marcell și Jakab Dezso. Are un stil lechnerian și două curți interioare. Motivele decorative reprezintă elemente ale naturii și ale artei populare și există și piese de feronerie fină atât în interiorul clădirii, cât și în cadrul porților.
Palatul Sonnenfeld
Cel care a dat comanda și a fost proprietarul acestei clădiri a fost Adolf Sonnenfeld, proprietarul evreu al celei mai mari tipografii din Oradea. Palatul a fost construit în anii 1911-1912. Adolf Sonnenfeld, de asemenea, a comandat construirea primei case secesioniste din Oradea.
Tipografia se afla în curtea interioară.
Arhitectul palatului a fost Frigyes Spiegel, un notabil inovator Art Noveau, evreu, care a lucrat inițial în Budapesta, dar care a trăit și lucrat în Oradea între anii 1919 și 1923.
Alte clădiri notabile
Casa Darvas
Casa Darvas poate fi considerată cea mai originală clădire rezidențială construită în stil secesionist din Oradea. A fost a doua vilă proiectată de frații Vago (Laszlo și Jozsef) în Oradea. Casa a fost comandată de proprietarul Imre Darvas, un antreprenor evreu în industria lemnului din Oradea, fiind construită de Ferenc Sztarill între anii 1909-1910.
Partea din spate a clădirii, din a doua imagine, are acces către râul Crișul Repede.
În holul intrării se află placa comemorativă ilustrată deasupra.
În 2016 Casa Darvas a fost convertită într-un muzeu Art Nouveau:
Școala de Jandarmi
Construită în anii 1911-1913, Școala de Jandarmi este ultima clădire proiectată de Jozsef Vago în Oradea. Are un design foarte funcțional și armonios și cuprinde mai multe clădiri. În prezent, este parte a Universității din Oradea.
Clădirea Salamon Goldstein
Arhitectul clădirii Salamon Goldstein a fost Ferenc Sztarill, fiind construită în anul 1910. În mod asemănător cu alte proiecte ale lui Sztarill, are un minim de ornamente, unicitatea fiindu-i dată de aspectul trapezoidal și de turnul consolă.
Poarta clădirii este singura din Oradea care incorporează Steaua lui David.
Casa Adorjan I
Casa Adorjan I este prima clădire comandată de Emil Adorjan. Acesta a fost un intelectual evreu, antreprenor și avocat. Ca arhitecți a desemnat doi prieteni tineri evrei, pe Marcell Komor și Dezso Jakab. Clădirea a fost ridicată la scurt timp după anul 1900 și este una dintre cele mai bogat ornate clădiri din Oradea.
Casa Adorjan II
Casa Adorjan II a fost a doua clădire comandată de Emil Adorjan, construită în anii 1904-1905 de către Ferenc Sztarill conform proiectului elaborat de arhitecții Dezso Jakab și Marcell Komor. Are un design simetric cu trei balcoane. Atât fațada cât și elementele de feronerie sunt bogat ornate cu motive florale și vegetale.
Hotel Parc
Hotelul Parc e format din mai multe clădiri, noi prezentând mai sus clădirea principală. Hotelul a fost inaugurat de fratii Veiszlovits ( Emil si Gyula) în martie 1915.
Asociaţia Tikvah Oradea este interesată de şi acceptă cu bucurie contribuţii pentru website-ul nostru din partea experţilor locali, pe subiectele lor de expertiză. Mircea Paşca este un istoric recunoscut al arhitecturii orădene. Domnia sa ne-a acordat permisiunea sa cităm din volumele pe care le-a publicat despre arhitecţi si constructori evrei orădeni.Prezentăm mai jos ultima apariţie sub semnătura autorului Mircea Paşca.
Acest volum a fost precedat de alte două cărţi, ale aceluiaşi autor, relevante pentru înţelegerea arhitecturii orădene:
AdmirorGallery 5.1.1, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Website security test completed by https://www.security-audit.com