Lenke Ziszovits-Popper (1909-1944)

Povestea vietii si carierei sportive a campioanei nationale si internationale de tenis de camp din Oradea, va apare postata aici, in curand.

In sectiunea de Stiri am consemnat , in patru ani consecutivi, competitiile de tenis de camp pentru copii pe care le-am organizat la Oradea, in memoria acestei remarcabile sportive.

 

Endre Kabos (1906–1944)

Endre Kabos s-a nascut la Oradea, in 1906. A invatat scrima in perioada liceului si a castigat primul sau titlu de campion la 22 de ani, in Slovacia.

Primele sale medalii olimpice au fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, in 1932, cand a obtinut medalia de bronz la sabie individual si una de aur la echipa.

Restrictiile aplicate evreilor, pana si in sport, au inceput pe masura ce se apropia al doilea razboi mondial,nepermitandu-i sa isi continue cariera sportiva. Dupa ocuparea militara a Ungariei de catre Germania a fost trimis la un batalion de munca fortata dar sunt informatii cum ca a reusit sa evadeze si sa se alature rezistentei antifasciste.

A murit cu ocazia unei explozii la podul Margit din Budapesta, in timp ce trupele germane se pregateau sa se retraga din fata avansarii Armatei Rosii.

Lajos Steiner (1903-1975), by Len Leslie

 

Lajos Steiner (1903–1975)

 

 

de John S. Purdy

 

 

Lajos Steiner (1903-1975), inginer și maestru internațional la șah, s-a născut la data de 14 iunie 1903 la Nagyvárad (Oradea), Ungaria (România), fiind unul din cei patru copii ai lui Bernat Steiner, profesor de matematică, și ai soției sale Cecilia, fostă Schwarz, ambii fiind evrei.

 

Lajos a studiat la Liceul Tehnic din Budapesta, obținând o diplomă în inginerie mecanică (1926) de la Technikum Mittweida, în Germania. Atât el, cât și fratele său mai mare Endre, au început să joace la diferite evenimente de șah din Budapesta încă de pe vremea când erau elevi. La vârsta de 19 ani, Lajos a primit titlul de maestru în șah.

 

La turneul Kecskemet din 1927 a concurat pentru locul doi cu Aron Nimzovich (Nimzowitsch), Alexader Alekhine, viitor campion mondial, aflându-se în urma lui. La sfârşitul anilor ’20, Steiner a petrecut doi ani lucrând ca inginer în Statele Unite ale Americii.

 

Reîntors în Europa, a devenit profesionist, însă turneele nu i-au asigurat un trai decent. În afară de două campionate ungare câștigate (1931 și 1936), cele mai mari performanțe le-a avut la Mährisch Ostrau, în Germania (1933, locul doi), la Maribor, în Iugoslavia (1934, locul întâi) și la Viena (1935, locul întâi). În 1936, Steiner a plecat în turneu în Australia.

 

Cu toate că a participat la campionatul australian de la Perth în 1936-37 și a câștigat fiecare partidă, nu a putut fi ales pentru titlul de campion. S-a întors în vestul Australiei în Charon în 11 Martie 1939, pentru a se stabili la Sydney.

 

Tatăl și fratele său au murit într-un lagăr de concentrare nazist.

 

La biroul de înregistrare regională, Burwood, la data de 19 Octombrie 1939, Steiner s-a căsătorit cu Augusta Edna Kingston, care câștigase de șase ori campionatul feminin de șah New South Wales. Cei doi nu au avut niciun copil. Nereușind să câștige din turneele de șah suficient de mulți bani pentru a-și asigura traiul, și-a găsit un post de proiectant mecanic, mai întâi la International Combustion Australasia Pty Ltd. și apoi la Electricity Meter and Allied Industries Ltd.

 

A primit cetățenia australiană în 1944. În 1949 a fost numit proiectant la întreprinderea chimică Colonial Sugar Refine Co. Ltd. din Lane Cove. Ca maestru european de șah, Steiner a îmbunătățit semnificativ standardul şahului australian prin simpla sa participare la turnee în următorii 25 de ani. A concurat în șase campionate australiene dintre care a câștigat patru (1945, 1946-47, 1952-53 și 1958-59); de asemenea, a câștigat nouă din cele zece încercări pentru luarea titlului New South Wales (1940-41, 1943, 1944, 1945-46, 1953, 1955, 1958).

 

Având o putere incredibilă de a se concentra, precum şi cunoştinţe remarcabile în ceea ce priveşte variantele mai puţin cunoscute de joc, l-a impresionat pe Cecil Purdy ‘ca unul din puținii gânditori dintre maeștrii șahului.’ Colegii săi i-au apreciat conduita imperturbabilă, politicoasă și veselă. Ca un turn puternic al Metropolitan Social Chess Club, Steiner a contribuit cu numeroase articole în revista de șah a lui Purdy. Într-una dintre lucrările sale, Kings of the Chess Board, 1948 (1949), a relatat despre reîntoarcerea lui în Europa unde a jucat în trei turnee, la Karlsbad (Karlovy Vary), Cehoslovacia, Budapesta și Saltsjöbaden, în Suedia.

 

Din cauza absențelor sale îndelungate din principalele centre de șah ale lumii, Fédération Internationale des Eches nu i-a acordat niciodată titlul de mare maestru. Steiner a locuit la Neutral Bay. Arătând ‘ca un atlet bine-făcut’, a fost un luptător amator și un bun înotător, tenismen și vâslaş. S-a oprit din a participa la turnee importante în prima parte a anilor 1960, dar a continuat să joace la gradul A pentru Chatswood Chess Club, ajutând tinerii jucători. Steiner a murit la 22 Aprilie 1975 la Castlecrag și a fost incinerat.

 

Ignac Markovits 

 

Înfiinţată la iniţiativa Dr. Ignac Markovits, Asociația Sportivă Maccabi din Oradea şi-a început activitatea în iunie 1921.  Dr. Markovits a beneficiat de susţinerea lui Bárdos Imre Váradi, a Dr. Odon Gábor Kohn și a Rabinului Goldstein Mor.

 

Comitetul de conducere iniţial al asociaţiei era format din: Löblé László (Președinte), Andor Sonnenfeld (Director Executiv), Lóránd János (Vicepreședinte), Polgár András (Secretar), Morgenstern Zsigmond (șeful departamentului de fotbal), Zoltán Lukács (notar), Dr. Imre Horváth, József Manhardt și Dr. Balogh (casieri), Dr. Veltes și Dr. Goldman (doctori) și Gond Sándor (gestionar).

 

Noua organizație a beneficiat de sprijinul comitetului cultural sionist al Federației Naționale a Evreilor din Transilvania și Banat. În mod deosebit, echipa de fotbal a avut un succes considerabil, câștigând campionatul regional.