Scopul principal al acestui website este de a oferi informatii despre soarta evreilor din Oradea in contextul general al Holocaustului populatiei evreiesti. Trebuie sa nu uitam insa ca populatiile Roma si Sinti au suferit acelasi tip de discriminari, deportari si executii din partea nazistilor. Se estimeaza ca au pierit intr-un numar intre cateva sute de mii si un milion jumatate.

 

Romani in Nazi camp

 

Photo credit: Archives of Mechanical Documentation, courtesy of USHMM Photo Archives

Incepand cu 1933, national-socialistii din Germania au introdus legi noi care ii vizau pe cei care erau priviti ca vagabonzi, cersetori sau persoane fara adapost. Roma au fost considerati ca apartinand acestor categorii si au fost arestati in numar mare si deportati in lagare de concentrare.

Incepand cu aplicarea legilor de la Nurnberg, in 1935, Roma, alaturi de evrei si de persoanele de culoare au fost considerati diferiti rasial si cu sange strain, Ca atare, acestia si-au pierdut drepturile civile iar casatoria lor cu " arieni" a fost interzisa.

In timp ce evreii au fost obligati sa poarte ca semn distinctiv o stea galbena, Roma au fost siliti sa poarte un triunghi negru.

Izbucnirea razboiului, in 1939, a accelerat arestarile si executiile. Trupele speciale de exterminare SS, Einsatzgruppen, au tratat, in teritoriile ocupate de trupele germane, pe romi la fel de dur ca pe evrei.

Roma din Romania nu au fost subiectul unui tratament la fel de ingrozitor, desi Romania facea parte din Axa. Totusi, in 1941 si 1942, autoritatile romanesti au deportat in jur de 26000 Roma ( in principal din Bucovina, Basarabia, Moldova si Bucuresti) in Transnistria. 

Un numar mare de Roma au fost deportati de nazisti la Auschwitz-Birkenau, unde conducatorii lagarului le-au rezervat un teritoriu special. In mai 1944 s-a decis uciderea celor care ocupau acest teritoriu. Garzile SS au inconjurat locul respectiv, dand ordin romilor sa iasa. Preveniti, Roma au refuzat sa iasa si s-au inarmat cu tevi de fier, lopeti si altele.

SS au ales sa se retraga. Mai tarziu, dupa ce au transferat 3000 de Roma, apti de munca, in alte lagare, SS i-au atacat pe cei 2898 de detinuti ramasi, in 2 august 1944. Cele mai multe victime erau oameni bolnavi, oameni in varsta, femei si copii. Ei au murit in camerele de gazare de la Birkenau. Cativa copii care au reusit sa se ascunda in timpul acestui atac, au fost capturati urmatoarele zile si ucisi.

Din cei 23000 de romi deportati la Auschwitz, au pierit cel putin 19000.

O cunoastere a lungii istorii a prezentei Roma si Sinti in Europa se poate obtine pe site-ul Education of Roma Children in Europe. Consideram util si acest Raport privind populatia roma .

Marturii impresionante ale romi sau sinti, care au suferit in Holocaust, sunt redate AICI .

Un pachet educational foarte recomandat despre genocidul roma/sinti a fost creat de Mag. Dr. Gerhard Baumgartner, cu sprijin din partea International Holocaust Remembrance Alliance.

 

Acest pachet educational, care ar trebui studiat in amanuntime, este insotit de un manual pentru profesori. Faceti click pe imaginea de mai jos, pentru a-l accesa.

 

 

 

Cu sediul in Oradea, Fundatia Ruhama activeaza la nivel de comunitate locala creand modele integrate de interventie pentru rezolvarea unor categorii de probleme cu care se confrunta grupurile tinta asumate.