Material informativ cu privire la Holocaust poate fi găsit în secțiunea Holocaust a website-ului nostru. Această parte a website-ului se concentrează asupra modului în care profesorii pot utiliza informații despre Holocaust pentru a preda elevilor despre Drepturile Omului.
Resurse generale
Există un număr din ce în ce mai mare de resurse de calitate destinate profesorilor, decidenţilor politici şi muzeelor.Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a elaborat o serie lecturi esenţiale, şi anume rapoarte şi un set de materiale on-line (produse în colaborare cu Yad Vashem):
• Descoperirea trecutului pentru viitor – Rolul monumentelor istorice şi al muzeelor în predarea Holocaustului şi a drepturilor omului în UE
• Călătorie în trecut – predare pentru viitor:
Manual pentru profesori cu privire la predarea Holocaustului şi a drepturilor omului
• Predarea drepturilor omului la situri memoriale ale Holocaustului în cadrul Uniunii Europene :
Vedere de ansamblu asupra activităţilor
• Set de materiale on-line cu privire la predarea Holocaustului şi a drepturilor omului în cadrul UE
cu îndrumare practică referitoare la metodologii şi sfaturi pentru pedagogi cu privire la modul de dezvoltare a proiectelor pedagogice despre Holocaust şi drepturile omului.
In 2013 UNESCO a realizat o broşură Why teach about the Holocaust, pe care o recomandăm.
Resurse specifice pentru profesori
În această secţiune dorim să arătăm resurse specifice pe care le considerăm ca fiind printre cele mai bune disponibile pe internet.
Începem prin ceea ce considerăm o metodă încurajatoare de a-i provoca pe cei tineri să se gândească la chestiunea Holocaustului. Acesta este un videoclip produs de Holocaust Education Development Programme din cadrul Universității din Londra, pentru Națiunile Unite. Este realizat pentru elevi cu vârsta de peste 13 ani.
Filmul este însoțit de o un plan de lecție și o prezentare PowerPoint intitulată „Ordinary Things? Discovering the Holocaust through Historical Artefacts (Lucruri obișnuite? Descoperind Holocaustul prin intermediul artefactelor istorice)”. Aceste resurse pot fi găsite şi pe pagina Resurse.
Activitatea se centrează în jurul uneia dintre cele mai dureroase imagini grafice din timpul Holocaustului, încălțămintea victimelor care au pierit în lagărele de exterminare naziste. Derulând lecția la clasă, elevii vor înţelege mai bine ce a însemnat Holocaustul, precum şi importanţa respectării Drepturilor Omului, a demnităţii şi valorii fiecărui individ.
Asociaţia Tikvah va continua să pună la dispoziţia celor interesaţi, în mod gratuit, resurse educaţionale în limba română cu privire la Holocaust şi la Drepturile Omului. Acestea vor putea fi accesate pe această pagină sau pe Resurse