-Memorial Eva Heyman, 1931 Oradea-1944 Auschwitz, în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea la Auschwitz-

În 2010:

Este intentia Asociatiei Tikvah sa promoveze povestea scurtei vieti a  Evei Heyman si sa ridice o statuie a ei, reprezentand toti copiii din Oradea si Bihor care au suferit sau murit in timpul evenimentelor din 1944. Statuia ar urma sa fie amplasata in Parcul Balcescu ( parcul din care au fost deportati evreii, cu trenuri, la Auschwitz).

                                                       

Am demarat proiectul în 2012...

In acest sens, am primit un raspuns pozitiv din partea Consiliului Local Oradea, prin acordarea unui certificat de urbanism, in care se accepta atat ideea statuii cat si locul de amplasare a acesteia.

Am beneficiat de sprijinul sustinut si pro bono al arhitectului Emődi Tamás si suntem extrem de recunoscatori pentru aceasta. Intreaga activitate legata de acest proiect a fost executata pana acum pe baza de voluntariat.

Mai sunt obstacole de trecut dar avem promisiunea unei sculptorite de renume international, Flor Kent, ca va realiza statuia Evei, pro bono, daca vom reusi sa strangem fonduri pentru cheltuielile materiale.

Speram sa terminam proiectul, cu succes, in 2015.

 

... am dezvelit Memorialul în 2015

  

 

În presă:

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1-13-20/eva-s-a-intors-acasa-memorialul-dedicat-copiilor-evrei-care-au-pierit-in-timpul-holocaustului-a-fost-dezvelit-in-parcul-balcescu-123519.html

https://www.crisana.ro/stiri/eveniment-1/copiii-bihoreni-ucisi-la-auschwitz-s-au-intors-acasa-memorial-dezvelit-peste-fostul-peron-al-mortii-3311.html

 http://www.bihon.ro/memorialul-generatiei-pierdute-eva-heyman-imortalizata-in-oradea/1581922

 

  ...am donat Memorialul in 2018

  
In octombrie 2018, la trei ani de la dezvelirea Memorialului, l-am donat municipiului Oradea.