Anne Frank
Anne Frank s-a născut în 1929.Anne, sora ei Margot și părinții lor au trăit in Frankfurt, Germania, până când Anne a împlinit patru ani. Erau o familie de evrei iar ascensiunea partidului nazist la putere au decis ca rămânerea în Germania nu este o opțiune prin care să se simtă în siguranță. Ca să scape de persecuții, s-au mutat în 1933 în Amsterdam, Olanda.
De când era mică, Anne ținea un jurnal așa că a avut posibilitatea să înregistreze schimbările aduse vieții ei de ocuparea Olandei de către germani.Tratamentul aplicat de naziști evreilor și altor minorități în teritoriile ocupate era chiar mai brutal. Anne consemnează în jurnalul ei:
”După luna mai 1940...au început problemele pentru evrei.Libertatea noastră a fost profund restricționată printr-o serie de măsuri antievreiești: evreii au fost obligați să poarte o stea galbenă; evreilor li s-a pretins să iși predea bicicletele; evreilor li s-a interzis să călătorească în tramvaie sau autoturisme, chiar ale lor proprii; evreilor li s-a interzis să frecventeze teatre, cinematografe sau orice alte forme de amuzament; evreilor li s-a interzis să folosească piscine, terenuri de tenis, terenuri de hochei sau orice alte terenuri de sport... Nu puteai să faci asta sau aia, dar viața a mers mai departe...”
20 Iunie 1942
La puțin timp după scrierea acestor rânduri familia a fost forțată să se mute în câteva camere secrete ale unei case din Amsterdam.Nu puteau ieși pe stradă pentru că ar fi fost prea periculos. Jurnalul lui Anne inregistrează evenimentele și gândurile ei pe parcursul a celor doi ani în care familia a stat ascunsă.
Jurnalul cu coperți in carouri roșii era mândria și bucuria ei, și a fost un cadou de la părinți când a împlinit 13 ani, în 12 iunie 1942.Nu avea cum să știe că în următorii 70 de ani cuvintele ei vor fi citite de peste 70 milioane de cititori.După doi ani cineva i-a trădat naziștilor. Au fost arestați și deportați la lagărul de exterminare Auschwitz. Anne și sora ei au fost transferate ulterior la lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde Anne moare, în martie 1945, la 15 ani. Din toată familia, singurul care supraviețuiește este Otto Frank, tatăl lui Anne.
La revenirea din deportare, Otto Frank găsește jurnalul și decide să îl publice.
Există numeroase rânduri deosebit de inspiraționale și pline de percepție în jurnalul pe care recomandăm tuturor vizitatorilor acestui website să îl citească. Puteti citi jurnalul, aparut in limba romana, la editura Humanitas. Recomandam, de asemenea, sa vizitati pagina de internet a Anne Frank Fonds pe care perspectiva istorica a familiei Frank in Frankfurt poate fi inteleasa si pusa in contextul evenimentelor care au urmat, cu precadere aici:
Frank Family Centre la Frankfurt
Aducem povestea Annei Frank in Transilvania
Suntem onorati sa lucram in 2014 cu Anne Frank House si sa aducem in Romania, pentru inceput in cateva orase mari din Transilvania, expozitia lor itineranta: Anne Frank- O istorie pentru prezent. Am inceput acest itinerar in 2 aprilie, la Oradea. Va rugam sa urmariti sectiunea noastra de Stiri pentru a afla cand vom prezenta expozitia intr-un oras aproape de dumneavoastra.
Prin proiectul nostru dorim sa informam elevii despre aceasta istorie importanta, si intelegerea ei. Speram, de asemenea, ca, in timp, sa putem produce resurse si materiale pentru profesori, pentru a putea fi folosite in scoli.
Ca un prim pas, am asamblat cateva din cele mai bune Resurse despre Anne Frank de pe internet pentru a putea fi folosite de cei care doresc sa exploreze si studieze independent si pentru profesorii care vor dori sa prezinte povestea Annei Frank in clase. Deocamdata, asemenea resurse in limba romana sunt limitate.