Drepturile omului
Drepturile omului reprezintă drepturile şi libertăţile fiecărei persoane din lume şi se bazează pe principii fundamentale, precum respectul, egalitatea, demnitatea, autonomia şi dreptatea.
Astfel de drepturi sunt relevante în viaţa de zi cu zi şi garantează libertatea de a avea control asupra propriei vieţi. Acestea vă permit să participaţi în deciziile luate de autorităţile publice. Autorităţile publice au obligaţia de a furniza servicii imparţiale şi egale.
Noţiunile de drepturi ale omului au evoluat de-a lungul secolelor, însă evenimentele care au creat un imbold internaţional pentru acţiune au fost cele petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi Holocaustul. În secţiunea Drumul către prejudecată, analizăm felul în care acţiunile de mică amploare se pot transforma în probleme majore.
Pentru a proteja generaţiile viitoare de repetarea evenimentelor tragice din timpul ultimului război mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite, pe atunci recent înfiinţată, a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului la 10 decembrie, 1948. Pentru prima dată, Declaraţia Universală stabilea drepturile şi libertăţile fundamentale care trebuie împărtăşite de toţi oamenii. În secţiunea Resurse Internaţionale, descriem activităţile Naţiunilor Unite şi ale organizaţiilor europene şi naţionale.
Includerea predării drepturilor omului în programa şcolară a devenit obligatorie în numeroase ţări din lume şi, adeseori, aceasta va include evenimentele petrecute în timpul Holocaustului. Nu este un subiect uşor de abordat pentru profesori, având în vedere că trebuie să atingă o serie de obiective, precum:
- prezentarea informaţiilor cu privire la această distrugere fără precedent a vieţilor umane
- păstrarea memoriei victimelor
- încurajarea elevilor de a reflecta asupra aspectelor morale şi spirituale create de evenimentele din timpul Holocaustului şi a modului în care acestea sunt aplicate în lumea de azi.
În secţiunea Resurse pentru profesori, Tikvah a reunit ceea ce considerăm a fi cele mai bune exemple de materiale pedagogice din întreaga lume. În timp, dorim să dezvoltăm acele exemple, pentru a crea propriile resurse pentru profesorii din Oradea, care îi vor ajuta pe aceştia să utilizeze materiale şi evenimente locale cu scopul de a ilustra evenimentele respective.