Cimitire în uz, azi, în Oradea

Există azi două cimitire evreiești în uz, în Oradea, unul ortodox datând din 1876, pe strada Toamnei și unul neolog, din 1881, pe strada Umbrei. Cele două locații sunt destul de aproape una de cealaltă, ambele fiind pe teritoriul general al cimitirului orășenesc Rulikowski. 

                                                                    poarta cimitirului neolog  

Cimitirul Velența

Este situat pe strada Războieni nr. 88-90, in partea de est a orașului.A fost stabilit în 1775 ca un cimitir interconfesional dar comunitatea evreilor a cumparat terenul aferent în 1800, prima înmormântare a unui evreu având loc în acest cimitir în 1801.

Este un cimitir ortodox.

Parte din pietrele funerare provin din vechiul cimitir de pe strada Hattyu, azi strada Lebedei.

Astăzi, acest cimitir este inactiv, ultima înmormântare având loc în 1952, dar se poate vizita.                                                                                          

În 2005, 30 de studenți din Israel au ajuns la Oradea, venind dinspre Arad, să învețe și constate  despre cultura strămoșilor lor.Au studiat în profunzime sinagogile din Oradea și au ajutat la curățarea cimitirului din Velența de buruieni.Puteți urmări aspecte din vizita și experiența lor în Oradea în video-ul de aici: Journey into Jewish Heritage.

 

Informații suplimentare

Persoanele interesate de subiectul cimitirelor evreiești din Oradea pot avea acces la informații mai multe pe versiunea în limba engleză a acestei pagini .