Ernő Tibor

(1884-1945)

 

Asociatia Tikvah este o organizatie non-profit, de studiere si  comemorare a Holocaustului si de promovare a Drepturilor Omului.

Tikvah înseamnă "speranţă" în limba ebraică. Asociaţia Tikvah se orienteaza spre viitor cu speranță și vrea să contribuie, prin activități și proiecte de informare și educaționale, la cimentarea unei societăți demne, democratice, unită în diversitatea ei. Speranța că din istorie, din tragedia Holocaustului care a inclus si evreii orădeni, se poate învăța lecția necesității cunoașterii, înțelegerii, respectării din convingere a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Speranța că, prin informare, inclusiv prin proiectele asociației Tikvah, tinerii de azi vor înțelege unde pot duce prejudecățile, discriminarea, manipularea și propagarea unor ideologii ale urii.Si speranța că se înțelege importanța luării de atitudine.

Concret, misiunea Asociaţiei Tikvah este:

- să adune şi să publice dovezi referitoare la contribuţia evreiască adusă dezvoltării oraşului Oradea, pentru ca aceasta să nu fie uitată şi să fie apreciată la adevărata sa importanţă prin mărturii, ghiduri, expoziţii, precum şi prin site-ul de faţă.

- să documenteze evenimentele petrecute în 1944 la Oradea, pentru a explica modul în care contribuţia evreiască a fost redusă, dar nu pierdută.

- să adune materiale din toată lumea referitoare la drepturile omului şi să le integreze în cercetarea realizată de noi în Oradea, pentru a crea resurse educaţionale.

- sa asiste  cu resurse informationale profesori, cercetatori in domeniul Holocaustului , persoane, organizatii implicate in promovarea Drepturilor Omului si sa incurajeze autoritatile din domeniul educatiei sa includa Holocaustul in curriculumul scolar

- să împărtăşească cunoştinţele cu tinerii din Oradea şi cu comunitatea mai largă, pentru a îmbunătăţi nivelul de înţelegere, pentru a promova toleranţa şi pentru a atinge un nivel mai ridicat de coeziune în cadrul comunităţii.

- să sprijine descendenţii evrei ai foştilor locuitori ai Oradei în căutarea dovezilor vieţii familiilor acestora în oraş.