Oradea a avut o importanta comunitate de evrei inainte de al doilea razboi mondial. Miile de familii evreiesti care au locuit si lucrat aici au avut o contributie diversa si dinamica la viata orasului.Evenimentele din prima jumatate a anilor '40 din secolul 20 au stopat toate acestea brusc si irevocabil.

Nu vrem ca informatiile despre aceste persoane, evenimente si atmosfera sa se piarda. Cu sectiunea Albume de familie dorim sa oferim o modalitate urmasilor acestor familii sa celebreze vietile inaintasilor lor.

Gazduind pe website-ul nostru fotografii, documente si istorisiri va contribui de asemenea ca oricine sa isi poata formula o impresie documentata despre viata evreiasca a orasului Oradea in perioada antebelica.

Pe masura ce primim asemenea informatii noi le vom edita si publica mai jos.

Familia Steiner ( de la Brutaria Steiner)

Detaliile acestei familii Steiner  ne-au fost furnizate de Marta Elian (nascuta Steiner), o buna prietena a Asociatiei Tikvah, care, din pacate, a decedat intre timp, in octombrie 2016. Cu putin timp inainte Marta a reusit sa isi termine cartea autobiografica "Don't enter the wagons". Marta a fost o femeie exceptionala si va recomandam sa cititi mai mult despre viata ei, in special amintirile din copilaria si primii ani de adolescenta in Oradea precum si remarcabila evadare din ghetou in 1944 ( care e descrisa intr-o alta sectiune a website-ului nostru).    Puteti face asta si vizitand website-ul editorului ei.

 

Marta si fratele ei Robi, cu parintii Laszlo si Magda

 

Tatal Martei (si fratele acestuia) au dezvoltat o brutarie mare si de mult succes in Oradea, luata de la familie cand aceasta a fost ghetoizata in 1944, urmand sa fie deportata la Auschwitz daca nu ar fi reusit sa evadeze din ghetou asa cum am mentionat. Dupa evadare au trecut in Romania, in cele din urma reusind sa ajunga in Israel. Desi au supravietuit nu au reusit sa recupereze niciodata brutaria din Oradea a familiei lor.

 

 

 Reclama pentru brutarie in anii '30