-
Mai 2024
Membrii fondatori ai Asociatiei Tikvah au decis in iunie 2023 sa inceapa procesul de dizolvare a asociatiei lor, non profit. Un asemenea proces dureaza luni de zile. A fost definitivat in mai 2024 iar Asociatia Tikvah, ca organizatie non profit, a incetat sa existe.
Continutul acestui website este fructul a ani de studiu intens si de documentare. Continuam sa il mentinem vizibil pentru a servi , pe mai departe, profesorilor, studentilor, elevilor, istoricilor, ghizilor, oricui ii este util. Aceasta activitate, a mentinerii si completarii website-ului, este una facuta prin voluntariat, pro bono.
Activitatile asociatiei au fost prezentate in ultimii ani pe pagina de facebook:
Azi, la aniversarea eliberarii lagarului de concentrare si exterminare Auschwitz, ii comemoram pe cei care suferit si pierit in Holocaust, inclusiv zecile de mii de evrei din Oradea, trimisi la munca fortata sau deportati la acest lacest lagar al mortii.
Asociatia Tikvah a creat un film scurt, destinat sa fie resursa educationala pentru elevi, "Micul Meu Jurnal...Jurnalul Evei Heyman". Filmul este disponibil in doua versiuni, in limba romana si in limba engleza. Am inceput sa proiectam acest film in toamna anului 2017, prezentandu-l unui grup de studenti si unor clase de elevi. Linkul de mai jos va va duce spre versiunea in limba romana. Filmul este disponibil pentru oricine vrea sa se informeze sau pentru a fi aratat in scoli, elevilor. Filmul poate fi gasit, in ambele limbi, pe www.tikvahedu.ro.
In Oradea si in judetul Bihor precum si in Bucuresti putem participa la aceste proiectii in scoli. Daca sunteti interesati, va rugam sa ne contactati.
Versiunea in limba romana:
11 septembrie 2017
Proiectul nostru principal în 2017 a constat în pregătirea materialelor educaționale cu privire la realitatea persoanelor cu dizabilități. Într-o primă etapă, abordăm fapte istorice din perioada nazistă și urmărim modul în care propaganda a fost folosită pentru a influența populația generală împotriva persoanelor cu dizabilități. Propaganda și “știrile false” sunt o problematică actuală, iar planul de lecție și materialele pregătite de noi ilustrează ce se întâmplă într-o societate în care propaganda funcționează.
Temele principale ale resursei noastre educaționale sunt următoarele:
Propaganda împotriva persoanelor cu dizabilități în regimul nazist
Resurse pentru profesori
CONCEPTE-CHEIE adresate de această resursă
OBIECTIVELE acestei resurse
CONȚINUTUL acestei resurse
Activitate de grup sugerată (Anexa A)
Dizabilitate, propagandă și regimul nazist
Materiale de context (Anexa B)
Materialul de față include și o prezentare PowerPoint care explică evoluția planurilor naziste de a elimina copiii cu dizabilități prin ucidere în masă.
http://tikvahedu.ro/resurse-despre-holocaust/despre-dizabilitate-si-propaganda/?la=ro
De asemenea, urmează să realizăm materiale didactice despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România de astăzi, precum și despre modul în care o înțelegere mai temeinică a acestei situații de către autoritățile publice ar putea să le îmbunătățească stilul de viață.
6 septembrie 2017
În ultimele luni activitatea noastră s-a diminuat întrucât ne-am redus numărul de proiecte. Motivele pentru aceasta au fost câteva: stare de sănătate, împărțirea resurselor între Oradea și București etc.
În prezent creăm noi materiale educaționale online pe tema drepturilor omului și dorim să prezentăm poveștile unor familii din Oradea ale căror vieți au fost afectate de Holocaust.
În același timp dorim să promovăm expozițiile itinerante și planurile de lecție existente pe care le-am creat și apoi dezvoltat pe parcursul ultimilor 6 ani.
Este un deosebit semn de apreciere a activității noastre atunci când materialele noastre sunt folosite în școli la câțiva ani după ce au fost create. Este de asemenea o bucurie când aceste materiale sunt o sursă de inspirație pentru școli din afara României. Un exemplu sunt planurile de lecție create în jurul vieții lui Hedy și al Albumului ei de amintiri, dezvoltate în 2013, care au fost folosite ca suport educațional într-o școală din Anglia în 2016.
Mai multe despre aceasta, aici.
3 mai 2017
Secțiunea ”Albume de familie” a paginii noastre de internet ne permite sa oferim spațiu acelor familii de evrei care vor sa celebreze viața predecesorilor lor care au trăit în Oradea, respectiv sa îi comemoreze pe acei membri ai familiilor lor care au pierit în Holocaust.
Cea mai recentă postare, Surorile Sonnenfeld, prezintă istoria uneia din familiile cu acest nume din Oradea, începând cu mijlocul secolului XIX până la tragicele evenimente din 1944. Prezentăm pentru prima dată scrisorile trimise de două surori, captive în Oradea, cu câteva zile, sau poate ore, înainte să fie duse cu forța în ghetou. Cele doua mame au știut că soarta lor e pecetluită și că nu își vor revedea niciodată copiii.
21 martie 2017
În 21 martie 1960 , în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, la Sharpeville în Africa de Sud, au fost ucise 69 de persoane. Șase ani mai târziu, ONU a decretat ziua de 21 martie ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale.
Au trecut aproape șase decenii de atunci. Este evident ca mai avem de parcurs o cale lungă până când aceasta discriminare va fi eliminată pe glob.
27 ianuarie 2017
27 ianuarie este data la care lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de trupele sovietice în 1945 și este marcată în numeroase țări drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Evenimente care au loc în țări asociate Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului pot fi găsite aici.
Resurse pentru profesori care pot fi utilizate în școli pentru a comemora această zi pot fi găsite aici.
2 noiembrie 2016
Am vizitat Școala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" pentru a ne întâlni cu un grup entuziast de elevi și a derula o activitate interactivă în jurul conceptului de identitate, folosind materialele realizate pentru proiectul nostru finanțat de Joods Humanitair Fonds. Mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook.
8 octombrie 2016
Am lansat expoziția itinerantă "Anne Frank - O istorie pentru prezent" la 5 octombrie, la Baia Mare. Expoziția rămâne deschisă vizitatorilor până la 21 octombrie. Maia Teszler, manager de proiect al Asociației Tikvah, a făcut o prezentare a expoziției primului grup de elevi.
Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar acordat de Claims Conference, Anne Frank House și Bernard Charitable Trust care ne-a permis să ajungem cu expoziția la mii de elevi în ultimii ani și să transmitem mesaje importante legate de prejudecată și de discriminare.
28 septembrie 2016
Expoziția itinerantă "Anne Frank - O istorie pentru prezent" va fi lansată la Baia Mare, pe 5 octombrie. Expoziția va rămâne deschisă vizitatorilor până la 21 octombrie. Mai multe informații pe afișul evenimentului și pe pagina noastră de Facebook.
23 septembrie 2016
Toți cetățenii români au dreptul să înainteze cazuri de încălcare a drepturilor omului Curții Europene a Drepturilor Omului (ECHR). ECHR, înființată în 1959, are în prezent o componență mai mare, și anume 47 de state, dintre care unele nu sunt state membre ale Uniunii Europene. Până la sfârșitul anului 2015, ECHR a emis aproximativ 18.500 de hotărâri. Aproape jumătate dintre acestea au vizat 5 state. Turcia a fost subiectul a 3182 astfel de hotărâri, Italia a 2336, Federația Rusă a 1720, România a 1197, iar Polonia a 1099.
Este important ca toți cetățenii să fie informați despre ECHR că aceasta funcționează în folosul lor.
Un rezumat util al celor mai importante hotărâri poate fi consultat pe pagina de Internet a Consiliului Europei:
http://website-pace.net/documents/19838/419003/AS-JUR-INF-2016-04-EN.pdf/12d802b0-5f09-463f-8145-b084a095e895
27 august 2016
In acest weekend a avut loc a IV-a editie a competitiei de tenis de camp "Memorial Lenke Ziszovits Popper", competitie initiata de noi acum patru ani si pe care am reusit sa o continuam anual. In ultimii trei ani am avut bucuria si sansa colaborarii cu Clubul Sportiv "Vointa". De la an la an numarul concurentilor a crescut iar in ultimii doi ani, cu sprijinul D.J.T.S.Bihor competitia este inscrisa in calendarul Federatiei Romane de Tenis. Suntem recunoscatori sponsorilor pentru sprijinul lor continuu.
Este important sa se cunoasca respectiv sa nu se uite motivul infiintarii unui campionat de tenis in memoria lui Lenke Ziszovits Popper ( multipla campioana nationala a Romaniei la tenis de camp, care a pierit la Auschwitz in urma deportarilor din Transilvania de Nord aflata sub administratie maghiara intre 1940-1944).
Anul acesta Emilia Teszler a dat aceste explicatii parintilor concurentilor, pentru ca acestia, la randul lor, sa le explice copiilor semnificatia numelui turneului.
Presa a fost prezenta ca intotdeauna la acest eveniment, si au aparut mai multe articole despre competitie, atat in presa de limba romana cat si de limba maghiara.
7 august 2016
La invitatia ADEFRO (Association for the Development of Exvhanges France Romania) am prezentat una din expozitiile noastre unui grup de elevi din Bucuresti, gazduiti la Parohia Greco-Catolica din Holod intr-o tabara in care pregatesc un proiect de teatru.
Mai multe detalii pe pagina noastra de Facebook.
29 iunie 2016
FRA, Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, realizeaza o munca vitala de colectare si de analiza de informatii din cadrul UE. Agentia asista institutii europene si statele membre in intelegerea si respectarea drepturilor fundamentale ale fiecarei persoane in UE.
Rolul Agentiei este azi mai important ca oricand, datorita problemelor si provocarilor puse de fenomenul de imigrare, de cresterea numarului de incidente cauzate de intoleranta precum si posibilelor instabilitati care se pot crea in urma retragerii Marii Britanii din UE.
Asociatia Tikvah vrea sa contribuie la mai buna cunoastere, in Romania, a activitatii cruciale a Agentiei. Pentru aceasta, de acum inainte, vom puncta pentru cititorii nostri aspectele esentiale ale activitatii Agentiei, pe aceasta pagina de internet, pe pagina noastra de Facebook si contul Twitter al Asociatiei.
De asemenea, vom transmite mesajele cheie, in cadrul activitatilor noastre cu tineri, in Romania.
Se poate cunoaste si aprecia gama de teme abordate de FRA citind Raportul privind drepturile fundamentale , recent publicat.
Incurajam pe cei care construiesc politici publice precum si diverse institutii guvernamentale sa ia nota si sa actioneze tinand cont de opiniile FRA, prezentate in acest raport.
1 iunie 2016
O parte importanta a muncii noastre este prezentarea in scoli sau la anumite evenimente la care participa elevi, a expozitiilor itinerante realizate de noi. Cu aceste ocazii explicam celor prezenti si contextul in care a avut loc Holocaustul. Majoritatea expozitiilor noastre pot fi intelese mai bine daca se inteleg fenomene ca antisemitismul si daca se cunosc evenimentele care au precedat sau s-au derulat in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. Aceasta activitate este finantata de Joods Humanitair Fonds din Olanda si Bernard Charitable Trust din Marea Britanie. Anul acesta am fost prezenti, cu expozitii diferite, in 15 locuri diferite, aceste vizite si prezentari fiind prezentate in succesiunea lor pe pagina noastra de Facebook.
In ultimii anii am incercat sa sprijinim eforturile Ministerului Educatiei referitoare la Concursul National " Memoria Holocasutului", premiind elevii care au obtinut rezultate bune, in judetul Bihor.
28 mai 2016
Ministerul Afacerilor Externe a publicat fotografii realizate la evenimentul IHRA din București. În prima fotografie de mai jos, Maia Teszler prezintă proiectele derulate de Asociația Tikvah. În sală se află și profesorul Yehuda Bauer, Președinte de onoare al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, care a fost distins, săptămâna aceasta, cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni, la care au participat toți delegații la Plenara IHRA. Această distincție a fost acordată ca semn de apreciere pentru eforturile îndelungate ale profesorului Bauer în domeniul cercetării și educației pe tema Holocaustului.
24 mai 2016
România a preluat Președinția organizației inter-guvernamentale IHRA pentru 2016-2017, iar Asociația Tikvah a fost invitată să participe la întâlnirea internațională IHRA, desfășurată săptămâna aceasta la București, și care a reunit participanți din 40 de țări. Maia Teszler, Manager de proiect al Asociației Tikvah, a prezentat abordarea noastră în ceea ce privește educația în domeniul Holocaustului și comemorarea Holocaustului, precum și proiectele derulate de-a lungul anilor de echipa Asociației.
Pentru mai multe informații despre conferință accesați pagina de Internet IHRA. (http://holocaustremembrance.com/media-room/stories/ihra-plenary-meetings-bucharest-23-26-may)
21 mai 2016
Expozitia itineranta internationala "Anne Frank-O istorie pentru prezent", realizata de Anne Frank House din Olanda, va fi vernisata miercuri, 25 mai, la Salonta, printr-o colaborare intre Asociatia Tikvah, Muzeul Memorial "Arany Janos", Biblioteca Municipala "Teodor Nes" si Primaria Salonta. Expozitia va putea fi vizitata pana in 10 iunie. Mai multe informatii pe afisul de mai jos.
25 aprilie 2016
Am vernisat azi expozitia internationala itineranta "Anne Frank-O istorie pentru prezent", la Hunedoara, intr-un loc special, Castelul Corvinilor.
Expozitia va fi vizitata in urmatoarele doua saptamani de grupuri de elevi ei putand viziona si filmul documentar care insoteste expozitia,"The short life of Anne Frank", subtitrat in limba romana, traducerea fiind realizata de Asociatia Tikvah.
19 aprilie 2016
Continuam sa calatorim luna aceasta, ca parte a programului nostru de vizite in scoli. Am avut doua noi prezentari, in doua scoli, cu expozitiile noastre despre Eva Heyman si cea despre iudaism si viata evreiasca. "Shalom!". Detalii pe pagina noastra de Facebook.
29 martie 2016
20 martie 2016
Asociația Tikvah a prezentat expoziția itinerantă "Eva Heyman 1931 Oradea-1944 Auschwitz" unei clase de elevi a Școlii Generale cu clasele I-VIII din Balc (profesor coordonator: Urziceanu Diana), respectiv unui colectiv de elevi de la Colegiul Național "Octavian Goga" din Marghita (prof. coordonator Florica Sărac).
Informatii despre participanti si pe pagina noastra de Facebook.
10 martie 2016
Am deschis ieri, 9 martie, la Biblioteca Centrala Universitara "Eugen Todoran" din Timisoara si in colaborare cu aceasta, expozitia internationala itineranta "Anne Frank- O istorie pentru prezent", realizata de Anne Frank House din Olanda.
Ea va putea fi vizitata pana in 29 martie.
Informatii despre participanti si despre eveniment pe afis si pe pagina noastra de Facebook.
29 februarie 2016
Am fost bucurosi si onorati sa fim invitati la Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, la Viena, saptamana trecuta, sa participam la un workshop important. Tema principala a dezbatut caile prin care membrii Platformei pentru Drepturi Fundamentale, al carei membru este si Asociatia Tikvah, sa sprijine ADF in promovarea mai eficienta a drepturilor omului.Au fost doua zile de dezbateri stimulative intre reprezentanti din intreaga Europa, in care au fost oferite multe idei constructive.
Vom urmari lunile urmatoare punerea acestora in aplicare.
25 februarie 2016
Joods Humanitair Fonds si Bernard Charitable Trust ne sprijina anul acesta sa prezentam expozitiile pe care le-am realizat in ultimii ani, in scoli si alte locuri unde ele pot fi vazute de multi elevi. Primele doua vizite au avut loc in cadrul unor evenimente de comemorare a Zilei Internationale a Holocaustului. De atunci am mai fost in cinci scoli.
Informatii si poze de la aceste vizite le gasiti pe pagina noastra de Facebook.
Vom continua aceste vizite in lunile urmatoare, pana la vacanta de vara, si apoi in septembrie, octombrie si noiembrie.
31 ianuarie și 1 februarie 2016
Zalău:
Unul din grupurile de fotografii de mai jos surprinde cateva momente de la evenimentul de comemorare, ocazionat de Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, care a avut loc in 31 ianuarie, la Zalau, in organizarea Comunitatii evreilor din Zalau/Salaj si a presedintelui acesteia, domnul Dan Has, si in prezenta d-lui presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, domnul Aurel Vainer si a altor invitati. Toate informatiile apar pe afisul pe care l-am publicat in 27 ianuarie pe aceasta pagina. In fotografiile de mai jos apare Emilia Teszler aprinzand una din cele sase lumanari, in memoria celor sase milioane de victime evrei ale Holocaustului, printre care si multi membri ai familiei mamei sale, domnul presedinte Vainer aprinzand de asemenea una din lumanari, Emilia Teszler vorbind audientei. Am prezentat cu aceasta ocazie expozitia itineranta realizata de Asociatia Tikvah "Eva Heyman, 1931 Oradea-1944 Auschwitz", in special elevilor prezenti la acest eveniment, expozitie completata recent cu un nou panou, despre Memorialul Eva Heyman, in amintirea copiilor evrei deportati din Oradea, pe care l-am dezvelit in parcul Balcescu din Oradea in 15 octombrie 2015.
Șimleu:
Asa cum am anuntat in ultima noastra stire, in 30 ianuarie, am participat in 1 februarie la Conferinta Internationala "Holocaust si valori identitare evreiesti in Salaj", tinut la Primaria din Simleu Silvaniei, in prezenta si gazduirea domnului primar Septimiu Turcas. In fotografiile de mai jos il vedem pe directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, de la Simleu Silvaniei, domnul Daniel Stejeran, principal initiator si organizator al evenimentului, in timpul prezentarii domniei sale, pe doamna Emilia Teszler de la Asociatia Tikvah adresandu-se audientei si un grup de elevi vizionand panourile expozitiei noastre "Shalom! Despre iudaism si viata evreiasca!", cu care am contribuit la eveniment.
30 ianuarie 2016
Asociația Tikvah a fost invitată să participe luni, 1 februarie, la Conferința internațională "Holocaust și valori identitare evreiești în Sălaj" organizată de conducerea Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei. Evenimentul va avea loc la Primăria Șimleu Silvaniei în 1 și 2 februarie. În cadrul programului vom prezenta expoziția itinerantă "Shalom! Despre iudaism și viața evreiască", realizată de Asociația Tikvah.
Mai jos, programul evenimentului.
27 ianuarie 2016
Azi, la aniversarea eliberarii lagarului de exterminare Auschwitz, ne amintim de cei care au suferit si pierit in Holocaust, printre care zecile de mii de evrei din Oradea si nordul Bihorului care au fost trimisi la munca fortata sau au fost deportati la acest lagar.
Anul acesta participam la evenimente de comemorare din diferite orase din ceea ce atunci era Transilvania de Nord. Primul eveniment la care vom participa va fi in 31 ianuarie, organizat de Comunitatea Evreilor din Salaj la Zalau. Presedintele acestei comunitati, dl. Dan Has, ne-a invitat sa participam cu expozitia noastra itineranta despre Eva Heyman, careia i-am adaugat intre timp un panou cu Memorialul pe care l-am dezvelit in Parcul Balcescu in 15 octombrie 2015.
Afisul evenimentului de la Zalau, in organizarea Comunitatii Evreilor din Salaj:
Vom participa nu doar ca Asociatia Tikvah ci si ca membrii ai unei familii care a fost deportata din Salaj ( din Simleu Silvaniei.
13 ianuarie 2016
Sunt aproape doua luni de la ultima noastra postare si asta din cauza ca am lucrat intens la realizarea, testarea si finalizarea unui proiect educational finantat de Joods Humanitair Fonds si Bernard Charitable Trust.
Proiectul este intitulat:"Doua minoritati, doua istorii. Despre identitate, diversitate si egalitate". Am realizat, pentru profesori interesati, planuri de lectii, prezentari powerpoint, materiale de suport al acestora, sugerand, de asemenea, activitati cu elevi alaturi de prezentarea acestor materiale.
Materialele indeamna la formularea de intrebari si la dialog despre identitate, gandire stereotipa, prejudecati. Ele invita elevii sa reflecteze asupra modalitatii si masurii in care acestea au influentat istoria rromilor si a evreilor. Aceste resurse pot fi folosite ca material auxiliar la ore de istorie, de stiinte sociale, de educatie civica dar si intr-un context interdisciplinar- literatura, arte. de asemenea, mai pot fi folosite la marcarea unor zile ca Ziua internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care va fi in curand, pe 27 ianuarie, sau la Ziua Internationala a Drepturilor Omului, in 10 decembrie.
Resursele sunt prezentate atat in limba romana cat si in limba engleza. Ele pot fi gasite pe noua noastra pagina de internet, creata special pentru profesori.
28 octombrie 2015
Am incheiat o perioada de cateva saptamani foarte intense dar care ne-au oferit multa satisfactie.
Am dezvelit Memorialul Eva Heyman, 1931 Oradea- 1944 Auschwitz, in memoria copiilor evrei deportati din Oradea in mai si iunie 1944. Momentul dezvelirii a fost precedat de un solo de vioara foarte emotionant, sustinut de Nicolae Levi de la Filarmonica Oradea. Dezvelirea a fost precedata , la Biblioteca Judeteana, de cuvinte adresate audientei formate din membrii Comunitatii evreilor din Oradea, studenti si profesori universitari, elevi si profesori de liceu, reprezentanti ai prefecturii, Directiei Judetene de Cultura si altor institutii de stat, oameni de cultura, public general, etc. Aceste cuvantari au fost tinute de Rabinul Shraia Kav, Episcopul Greco-Catolic PS Virgil Bercea,Episcopul Romano-Catolic Bocskei Laszlo, Rabinul Comunitatii Evreilor Mesianici David Nagy, profesorul universitar dr. Antonio Faur, presedinte Asociatia Tikvah Emilia Teszler.
Sculptorita Flor Kent, cu jurnalul Evei Heyman
Mai multe informatii si fotografii legate de evenimentul de dezvelire, pe pagina noastra de Facebook.
Cu sprijinul unui donator individual, Maia Teszler, manager de proiecte la Asociatia Tikvah, a putut sa participe la o conferinta de cercetare si educatie a unor experti in tema Holocaustului si a Drepturilor Omului, la Copenhaga. Presedintele din Ungaria, anul acesta , al International Holocaust Remembrance Alliance, Szabolcs Takacs, a tinut keynote speech-ul.
Mai multe fotografii pe pagina noastra de Facebook.
A urmat participarea la lansarea a doua carti, la Universitatea din Oradea, despre care puteti citi mai multe informatii si vedea mai multe fotografii pe pagina noastra de Facebook.
Mai jos, profesorul universitar dr. Antonio Faur, anuntand inceperea evenimentului de lansare.
La finalul acestei perioade, am avut bucuria sa fim contactati de doamna profesoara Mock Iuliana, de la scoala gimnaziala "Gaspar Andras" din Biharia, anuntand intentia domniei sale de a vizita Memorialul copiilor deportati din Parcul Balcescu. Livia Chereches, membru al Asociatiei Tikvah, a intalnit grupul si le-a facut o prezentare a evenimentelor din mai si iunie 1944 din Oradea precum si a Evei Heyman. Copiii au depus flori, pietricele ( conform ritualului evreiesc) si au cerut permisiunea sa depuna si castane, pe care le-au adus ca un gest de cadou pentru Eva, permisiune pe care bineinteles au primit-o.
Mai multe fotografii pe pagina noastra de Facebook.
15 octombrie 2015
Azi va avea loc evenimentul de dezvelire a Memorialului "Eva Heyman", in amintirea copiilor evrei deportati din Oradea, in mai si iunie 1944, in timpul Holocaustului din Transilvania de Nord. Memorialul este rezultatului unui efort de munca voluntara, pe parcursul a trei ani, din partea membrilor Asociatiei Tikvah si s-a putut realiza multumita muncii de creatie pro bono a scultoritei Flor Kent, a muncii pro bono a arhitectului Emodi Tamas, a donatiilor primite din Oradea si din strainatate, a cooperarii autoritatilor locale si centrale, etc. Memorialul este amplasat in Parcul Balcescu. Din acest parc au pornit trenurile cu deportatii, spre Auschwitz.
Lista donatorilor se afla intr-o stire anterioara. Mai multe fottografii si detalii, pe pagina noastra de Facebook .
Sculptorita Flor Kent, cu jurnalul Evei Heyman
9 octombrie 2015
In 9 octombrie 1941 au inceput deportarile evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, in timpul regimului Antonescu. Aceste deportari au continuat in 1942 si au inclus zeci de mii de persoane de etnie roma. In 2004 a fost publicat Raportul Final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania.
Alocutiunea Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania se poate cici AICI.
29 septembrie 2015
La vernisajul expozitiei "Anne Frank- O istorie pentru prezent" am avut onoarea prezentei si speechurilor adresate audientei ale Excelentei Sale Stella Ronner Grubacic, Ambasadorul Olandei la Bucuresti si Presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputat Aurel Vainer. Fotografii de la vernisaj, pe pagina noastra de Facebook.
21 septembrie 2015
Azi vom deschide la Bucuresti, la Biblioteca Nationala, expozitia internationala itineranta "Anne Frank- O istorie pentru prezent", realizata de Anne Frank House din Olanda. Expozitia va putea fi vizitata intre 21 septembrie si 23 octombrie. Mai multe detalii pe afisul de mai jos:
14 septembrie 2015
Memorialul pentru generatia pierduta- actualizare informatii
A fost executata fundatia si a fost amplasat soclul pe care va fi asezata statuia.
27 august 2015
A treia editie a Cupei Memoriale "Lenke Ziszovits Popper" la tenis de camp.
11 august 2015
Memorial pentru o generație pierdută – actualizare
Asociatia Tikvah este acum in posesia tuturor autorizatiilor si permiselor necesare instalarii Memorialului. Ultimul aviz local de care am avut nevoie era autorizatia de constructie propriu-zisa pentru turnarea fundatiei. Si de aceasta data Consiliul Local si Primaria Oradea, cu departamentele specifice acestui tip de operatiuni, au fost extrem de prompte.
Domnul arhitect Emodi Tamas se va ocupa de aceasta noua etapa, a fundatiei, colaborand cu cei care presteaza asemenea activitati.
Statuia este turnata,achitata, este in Anglia si o sa o transportam la Oradea, cu o firma specializata in transport lucrari de arta, la o data mai apropiata de dezvelirea monumentului.
Soclul pe care va fi asezata statuia este si el taiat, achitat si pregatit sa fie transportat la Oradea dar vom putea face asta doar cand fundatia se va fi uscat suficient ( circa 3 saptamani de la momentul turnarii).
In ce priveste resursele financiare: donatorii sunt mentionati la actualizarea despre memorial din 1 iulie. Credem ca mai avem suficiente resurse pentru cheltuielile care ne mai asteapta dar daca nu, vom mai face un ultim apel ,la timpul potrivit.
Dezvelirea monumentului va avea loc cel tarziu in octombrie.
Multumim tuturor celor care ne sunt alaturi in realizarea acestui Memorial, prin contributii de munca voluntara,prin donatii, prin operativitate, prin incredere, etc.
1 iulie 2015
Memorial pentru o generație pierdută – actualizare
Cel mai recent apel pentru finanţare al Asociaţiei a început acum o lună şi suntem bucuroşi să anunţăm că am primit o serie de donaţii generoase care ne-au permis să atingem suma care mai era necesară, de $4,000.
Este posibil să mai solicităm alte fonduri în viitor. Mai există câteva etape de îndeplinit până la dezvelirea memorialului, însă nu dorim să demarăm un alt apel până când nu suntem siguri că aceste fonduri sunt necesare.
Cei care au contribuit cu donaţii până în prezent, în ordine alfabetică, sunt:
Andrews, John, Marea Britanie
Brodie, Cheryl and David, Marea Britanie
Comunitatea Evreilor Mesianici, Oradea
Episcopia Greco-Catolică, Oradea
Episcopia Catolică, Oradea
Familiile Mozes, Terez și Gabor, Israel
Familiile Maurer, Friedman, Buchalter, Israel și SUA
Familiile copiilor lui Pajor Erno, Franța
Feine, Zvi, Israel
Geroe, Susan, SUA
Hercz, Amos, Canada
Herskovits, Alfred, Marea Britanie
Jewish Distribution Committee, SUA
Klein, Idit, SUA
Mozes, Alfred, SUA
Stern, Peter și familia, Oradea
Szenasi Erika, Canada
Tavaszi, Hajnal, Oradea
Todd, Victoria, Marea Britanie
Le mulţumim tuturor.
Vom actualiza infomațiile lunar.
1 iunie 2015
Memorial pentru o generație pierdută – apel pentru finanțare
Dragi cititori,
Este prima dată în cei 5 ani de existență a Asociației când vă solicităm în mod explicit sprijin financiar.
Asociatia Tikvah este o organizație non-profit cu sediul în Oradea, înființată de familiile Teszler și Cherecheș în 2010 pentru a promova comemorarea Holocaustului și importanța respectării drepturilor omului. Membrii familiei sunt a doua și a treia generație ale unui supraviețuitor al Holocaustului din Șimleu Silvaniei.
În decursul ultimilor trei ani de activitate, cele două familii, ajutate de alți voluntari, au lucrat la ridicarea unui memorial pentru copiii evrei deportați din Oradea și care au pierit în Holocaust. Populația evreiască a Oradei – aproape o treime din populația orașului – a fost nimicită aproape în întregime în Holocaust, incluzând mii de copii și adolescenți. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a putea duce acest proiect la bun sfârșit.
Sculptorița Flor Kent din Marea Britanie a terminat recent realizarea mulajului statuii.
Dr. Kent este recunoscută la nivel internațional pentru statuile “Kindertransport” expuse la Praga, Viena și Londra.
Dr. Kent a realizat statuia unui copil pe baza fotografiilor cu Eva Heyman, fetița de 13 ani din Oradea care a ținut un jurnal și care a fost deportată la Auschwitz. Copilul este așezat pe soclu, ținând mâna pe o carte (jurnalul), și reprezintă întreaga generație pierdută a copiilor și adolescenților deportați din Oradea.
Memorialul va fi amplasat în Parcul Bălcescu (fostul Parc Rhedey din care au pornit trenurile deportării spre Auschwitz).
Flor Kent a realizat mulajul sculpturii pro bono, însă rămân cheltuielile cu turnarea acesteia în bronz, cheltuielile de transport la Oradea și asigurare, cu achiziționarea soclului și a plăcii, precum și cu amplasarea, dezvelirea și mentenanța sa, care trebuie acoperite.
Am obținut toate documentele și autorizațiile necesare ridicării soclului, a statuii și dezvelirii memorialului, acestea fiind programate (funcție de finanțare) la sfârșitul acestei veri/începutul toamnei 2015, înainte de expirarea autorizațiilor. Suntem recunoscători lui Emodi Tamas pentru munca sa pro bono depusă cu privire la procedurile de aplicare inițiale.
Placa va explica semnificația memorialului și (în funcție de aprobările obținute din partea autorităților) va include mulțumiri generale donatorilor și altor persoane care au ajutat la crearea sa.
Am reușit să strângem o sumă considerabilă în raport cu costul total prin donații din partea Joint Distribution Committee, Zvi Feine, John Andrews, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Comunitatea Evreilor Mesianici, Alfred Moses,Susan Geroe,Amos Hercz, Albert Herskovits și Erika Szenasi.
Mai avem însă nevoie de $4.000. (Intre timp, in urma unei donatii recente suma necesara s-a redus la aproximativ 3500 dolari) Puteți contribui la realizarea Memorialului?
Donațiile pot fi făcute prin PayPal la secțiunea Suport a paginii noastre de Internet sau, dacă doriți să efectuați un transfer bancar în RON, USD, EURO sau GBP, vă rugăm să folosiți e-mailul din secțiunea Contact a paginii noastre de Internet pentru a primi îndrumările noastre cu privire la numerele de cont.
Cu mulțumiri din partea Asociației Tikvah.
24 mai 2015
Asociaţia Tikvah a fost invitată să participe la Simpozionul Internaţional "Predarea Problematicii Holocaustului în Şcolile din România" care a avut loc ieri, 23 mai, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Şimleu Silvaniei.
Emilia Teszler, Preşedintele Asociaţiei, a contribuit cu o prezentare despre metode educaţionale de predare a Holocausutului, luând ca referinţă experienţa întâlnirilor Asociaţiei cu tineri din şcoli din Oradea şi judeţul Bihor şi a realizării diverselor activităţi educaţionale.
O prezentare inspirațională și importantă a avut-o dr. Chava Baruch de la Institutul Yad Vashem.
Daniel Stejerean, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord și organizatorul principal și gazda acestui eveniment a avut de asemenea o prezentare, precum și alții, la care nu am putut fi prezenți din cauză că tocmai ne întorceam de la Iași și nu am putut, din păcate, asista la întregul simpozion.
22 mai 2015
Am vernisat azi, la Iași, în prima zi a Festivalului Internațional pentru Educație, în colaborare cu Biblioteca Județeană și Teatrul Luceafărul, expoziția internațională ” Anne Frank- O istorie pentru azi” .
Au vorbit: Doamna Caroline Seebregts, șef Departament Cultură și Presă la Ambasada Olandei, Emilia Teszler, președinte Asociația Tikvah, Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural şi comunicaţii media la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, doamna Martha Eşanu, consilier cultural al preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Iaşi, doamna Lăcrămioara Iordăchescu, inspector şcolar de istorie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, şi doamna Livia Iacob, lector universitar dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Cuvântul de introducere și moderator a fost prof. universitar dr. Constantin Dram.
Mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook. Expoziția va putea fi vizitată la Iași, în foaierul etajului I al Teatrului Luceafărul, până în 12 iunie 2015.
5 mai 2015
Trupele americane au eliberat lagarul de concentrare Mauthausen din Austria, in aceasta zi, acum 70 de ani. Un numar mare de evrei din Oradea a pierit in acest lagar.
In cadrul proiectului nostru " Vocile Eliberatorilor" am creat materiale educationale pentru scoli din Romania (dar si in limba engleza pentru a putea fi folosite si in strainatate), doua din aceste module fiind despre Mauthausen si sub-lagarul acestuia, Gunskirchen.
Modul 5
Mauthausen
Acest powerpoint a fost realizat pentru profesori și elevi pentru a facilita înțelegerea și oferi informații despre dezvoltarea Mauthausen din Austria anexată, într-un lagăr de muncă forțată pentru oponenții politici iar apoi într-un centru de comandă pentru multe sub-lagăre anexe acestuia, ca de exemplu Gunskirchen.
Focusul principal este pe mărturiile soldaților americani obișnuiți care au eliberat lagărul, aceștia fiind martori independenți ai atrocităților comise în lagăr.
click pe imaginea de mai jos:
Două extrase din mărturiile video a doi militari americani pot fi vizionate mai jos:
">Mauthausen Dade RO from
Asociatia Tikvah on
Vimeo.
">Mauthausen Seibel RO from
Asociatia Tikvah on
Vimeo.
Modul 6
The Black Messiah
Acest pdf spune povestea uneia din foarte puținele unități afro-americane ( în sensul că soldații erau afro-americani) care au operat în teatrele de război din Europa. 761st Tank Regiment a fost prima unitate de tancuri ” Black” care a fost trimisă într-o zonă de război într-o perioadă în care încă exista discriminare rasială semnificativă în interiorul armatei americane.
Unitatea 761 a avut o remarcabilă contribuție în război, inclusiv sprijinind eliberarea Gunskirchen , un sub-lagăr al Mauthausen. Este povestea lor, spusă pe scurt și include și eforturile depuse după terminarea războiului pentru recunoașterea meritelor lor militare.
Titlul modulului a fost sugerat de titlul unui poem scris de o tânără evreică poloneză, eliberată de un soldat de culoare la Mauthausen.
Vom pregăti și un plan de lecție specific care să însoțească acest modul, dar modulul poate fi deja folosit ca atare în discuții cu elevi pentru a iniția dezbateri despre natura prejudecăților și discriminării și la ceea ce acestea pot duce.
click pe imaginea de mai jos:
19 aprilie 2015
In 21 aprilie, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" vernisam expozitia "Anne Frank- O istorie pentru prezent" la Complexul Muzeal Bistrita Nasaud.
15 aprilie 2015
Azi se împlinesc 70 de ani de la eliberarea, de către trupele britanice, a lagărului de concentrare Bergen-Belsen. Și azi, după 70 de ani, rămâne de neînțeles cruda indiferență față de viața umană pe care au găsit-o în lagăr trupele eliberatoare. Printre supraviețuitori s-a aflat și Roza Mozes, cea care a inspirat crearea Asociației Tikvah.
Azi ne amintim de eliberatori și cei eliberați din acel loc îngrozitor.
Powerpoint-ul de mai jos a fost realizat pentru profesori și elevi pentru a ușura înțelegerea transformării Bergen-Belsen dintr-un lagăr pentru prizonieri de război într-unul pentru schimb iar apoi într-un loc infestat și devastat de tifos și de moarte.
Atenția principală este pe marturiile soldaților britanici, ca martori independenți ale atrocităților comise în lagăr și a tragediei petrecute acolo.
Faceți click pe imaginea de mai jos pentru a deschide powerpoint/pdf-ul.
Scurtele extrase video de mai jos, filmate de un cameraman britanic, sunt menite să fie vizionate la pasajele respective ale powerpoint/pdf-ului.
25 martie 2015
Expoziţia itinerantă "Anne Frank – O istorie pentru prezent", realizată de Anne Frank House din Olanda şi prezentată în România de Asociaţia Tikvah, a fost vernisată marţi, 24 martie, la Sinagoga Beit Israel din Braşov. La lansare au luat cuvântul domnul Matthijs Van Bonzel, Ambasadorul Olandei în România, care a venit alături de soţia sa, Christine, domnul Tiberiu Roth, Preşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov, şi doamna Emilia Teszler, Preşedintele Asociaţiei Tikvah. Au fost de asemenea prezenţi domnul Mihai Mohaci, Prefectul Braşovului, un număr mare de braşoveni, precum şi grupuri de elevi şi cadre didactice de la diverse şcoli din Braşov.Evenimentul a inclus şi un moment artistic susţinut de eleve de la Colegiul Naţional "Andrei Şaguna".
Expoziţia poate fi vizitată până în 10 aprilie.
Dorim să mulţumim Comunităţii Evreilor din Braşov şi preşedintelui acesteia, domnul Tiberiu Roth, pentru această colaborare şi pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.
Asociaţia Tikvah mulţumeşte Ambasadei Olandei la Bucureşti pentru finanţarea proiectului de prezentare a expoziţiei "Anne Frank – O istorie pentru prezent" în diferite oraşe din ţară în 2015. Mai multe fotografii realizate în cadrul evenimentului pot fi găsite pe pagina noastră de Facebook.
19 martie 2015
Ministerele Educaţiei Naţionale din cadrul Uniunii Europene şi-au asumat angajamentul de a consolida programele educaţionale din şcoli menite să “promoveze libertatea gândirii şi a expresiei, incluziunea socială şi respectul pentru ceilalţi, precum şi să prevină şi să adreseze discriminarea în toate formele sale.”
Suntem ferm de acord că această iniţiativă trebuie să înceapă la nivelul instituţiilor de învăţământ. Sperăm în continuare sprijin din partea Ministerului Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte aceste subiecte importante.
Declaraţia completă ministerială poate fi citită aici.
15 martie 2015
Frumoasa clădire a sinagogii ” Beit Israel” este următoarea destinație în care vom prezenta expoziția internațională ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, cu acceptul și colaborarea Comunității Evreior din Brașov.
La vernisajul din 24 martie, ora 12, va participa ambasadorul Olandei în România, domnul Matthijs Van Bonzel. Date despre perioada expoziției, orele de vizitare etc se pot găsi pe pagina noastră de Facebook.
12 martie 2015
În 12 martie am prezentat materiale/ resurse educaționale create în cadrul proiectului ” Vocile Eliberatorilor” unui grup de elevi ai claselor a 6-a. 7-a și a 8-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din Husasău de Tinca, coordonați de doamna profesor Mihaela Flore.
Finanțatorul extinderii acestui proiect, care a permis vizita și la această școală printre alte câteva în aceste luni, este Ambasada SUA la București. Mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook.
2 martie 2015
Azi, la Biblioteca Judeţeană ASTRA , a avut loc vernisajul de la Sibiu a expoziţiei internaţionale ” Anne Frank-O istorie pentru prezent” în prezența ambasadorului Olandei în România, domnul Matthijs Van Bonzel. A fost prezent și consulul german la Sibiu, doamna Judith Urban, reprezentanți ai Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean, Comunității Evreilor precum și alți distinși invitați, inclusiv un număr mare de elevi.
Mulțumiri domnului director al bibliotecii, Silviu Borș, pentru ca a făcut posibilă prezentarea expoziției în frumoasa cladire a bibliotecii precum și staff-ului de la bublioteca, în special doamnei Anca Vasilescu, pentru sprijinul acordat.
23 februarie 2015
În 2 martie va avea loc, la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, vernisajul expoziției ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House din Olanda, în prezența ambasadorului Olandei în România, domnul Matthijs van Bonzel. Parcursul itinerant al expoziției se realizează de Asociația Tikvah în 2015 cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei.
Expoziția va fi la Sibiu în perioada 2-20 martie. Detalii în afiș.
13 februarie 2015
Cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti am putut să extindem proiectul "Vocile Eliberatorilor", incepând o serie de vizite la şcoli din judeţ pentru prezentarea câtorva dintre resursele educaţionale pe care le-am creat pentru acest proiect, în principal a celor care se referă la eliberarea lagărului Mauthausen de trupele americane în 1945. Prima vizită a avut loc la Şcoala Gimnazială din Căbeşti la 11.02.2015, unde am întâlnit un colectiv de elevi îndrumaţi de doamna profesorde istorie Botez Angelia Aurelia.
A doua școală vizitată a fost Școala Gimnazială nr.1 Remetea unde am prezentat resursele educaționale unui grup de elevi sub coordonarea doamnei profesoare de istorie-geografie Földvári Monica.
Mai multe fotografii pe pagina noastra de Facebook.
30 ianuarie 2015
O contribuție importantă la evenimentul nostru de comemorare au adus-o elevi ai Liceului de Arte Oradea prin lucrări tip afiș de desen grafic expuse în spațiul din fața Sălii “Gen. Traian Moșoiu” a Primăriei. Elevii au fost coordonați de doamna profesor Maria David și șefa de catedră profesor Doina Tătar. Lucrările au fost foarte apreciate de participanții la eveniment.
Având în vedere standardul artistic ridicat al lucrărilor, membrilor Asociației Tikvah care au jurizat lucrările le-a fost deosebit de greu să aleagă trei câștigătoare. Premiile au fost înmânate elevilor Cristina Târnovean (premiul III), Maria Avram (premiul II) și Horațiu Coman (premiul I) de Adam Sambrook, Vice-ambasador al Marii Britanii la București.
Suntem recunoscători BihorStiri si eBihoreanul pentru fotografii
29 ianuarie 2015
Dorim să mulţumim persoanelor şi organizaţiilor care ne-au sprijinit în evenimentul nostru de comemorare din 27 ianuarie.
Au adresat discursuri:
Sir Andrew Burns (printr-un mesaj video) - Preşedintele IHRA
Dan Ben Eliezer- Ambasador al statului Israel a transmis un mesaj care a fost citit audienței
Adam Sambrook – Vice-ambasador al Marii Britanii la Bucureşti
Alexey Babenko – Secretar nr. 1 la Ambasada Federaţiei Ruse
Claudiu Pop - Prefect
Virgil Bercea – Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic al Oradei
László Böcskei – Excelenţa Sa, Episcop romano-catolic de Oradea
Andrei Seidler – Directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea
Codruţa Bogdan – Inspector Şcolar General Adjunct
Doina Tătar – Şefă de Catedră, Liceul de Arte
Maia Teszler – Manager de proiect, Asociaţia Tikvah
Emilia Teszler - Preşedinte, Asociaţia Tikvah
surse foto:BihorStiri
Mulţumim membrilor comunităţii evreilor din Oradea, printre ei şi supravieţuitori ai Holocaustului, că au participat la eveniment, precum şi conducerii Primăriei pentru că ne-a pus la dispoziţie Sala mare şi ne-a oferit suport tehnic în timpul pregătirilor şi în ziua evenimentului.
Ne-am bucurat de prezenţa unui număr mare de reprezentanţi din partea mai multor organizaţii. Au participat, de asemenea,reprezentantul Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Oradea, conducerea comunității Evreilor Mesianici prin domnul rabin mesianic David Nagy şi reprezentanţi ai altor culte; reprezentanţi din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” Bihor, a Fundaţiei Ruhama şi a altor organizaţii civile, a Consiliului Judeţean, a Universităţii din Oradea; membrii ai comunităţii din afara Oradei; cadre didactice şi elevi şi susţinători ai Asociaţiei Tikvah.
Reprezentanţi ai presei televizate şi radio (Duna TV, Digi TV, Transilvania TV, radio Transilvania, radio Vocea Evangheliei), precum şi reprezentanţi ai presei scrise locale în limba română şi maghiară au fost şi ei prezenţi pentru a documenta evenimentul.
Am fost deosebit de impresionaţi de expoziţia pe tema Holocaustului realizată de elevi ai Liceului de Arte Oradea, urmând ca mâine să oferim mai multe detalii despre aceasta, inclusiv fotografii cu cei trei câştigători premiaţi de Adam Sambrook, Adjunct de Misiune în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.
Fără sprijinul financiar al International Holocaust Remembrance Alliance, Bernard Charitable Trust și al Ambasadei Britanice nu am fi putut să organizăm acest eveniment. Le mulțumim. Mulțumim Ambasadei SUA în România că sprijină extinderea proiectului nostru ” Vocile Eliberatorilor” , din care a făcut parte și acest eveniment de comemorare.
28 ianuarie 2015
Evenimentul de ieri. Revenim în curând cu mai multe fotografii şi informaţii.
27 ianuarie 2015
Ne aducem aminte azi şi comemorăm victimele. Vă aşteptăm alături de noi.
22 ianuarie 2015
Asociaţia Tikvah a pregătit resurse educaţionale pe tema Holocaustului destinate în principal profesorilor ca suport în cadrul oricărei activităţi derulate cu ocazia zilei de 27 ianuarie.
Tema resurselor este “Vocea Eliberatorilor”. Am documentat istoria celor trei lagăre naziste de la Auschwitz, Bergen-Belsen şi Mauthausen şi am obţinut mărturii ale unor eliberatori sovietici, britanici şi americani pentru a oferi perspectiva independentă a acestora asupra ororilor Holocaustului.
Materialele oferă informaţii generale pentru profesori, precum şi prezentări care pot fi utilizate la clasă.
Deşi aceste materiale au fost create îndeosebi pentru marcarea zilei de 27 ianuarie, ele pot fi utilizate în continuare în decursul anului curent sau în orice alt an. Mesajele sunt clare.
Materialele de bază conţin prezentări PDF şi PowerPoint. De asemenea, am inclus materiale video relevante pe care le-am creat şi subtitrat în limba română. Acestea sunt fişiere mai mari, astfel că le-am poziţionat separat. Ele pot fi accesate pe pagina noastră de Internet sau descărcate de pe paginile noastre Vimeo. Resursele în limba română pot fi accesate aici iar cele în limba engleză aici.
Ca întotdeauna, feedback-urile sunt apreciate şi binevenite.
20 Ianuarie 2015
Asociația Tikvah s-a întâlnit, la Primăria Oradea, cu presa orădeană pentru a oferi informații despre planurile asociației referitoare la 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Anul acesta, în 27 ianuarie se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz de către armata sovietică.
Asociația Tikvah este co-gazda, împreună cu Ambasada Britanică din Romînia, unui eveniment, în 27 ianuarie, care va avea loc in sala mare a Primăriei Oradea, în colaborare cu aceasta. Ambasada Federației Ruse în România va fi de asemenea reprezentată.
În cadrul evenimentului, Asociația Tikvah va prezenta fragmente scurte din noul film documentar „Night will Fall”, film care spune povestea planurilor realizatorilor de film britanici Sydney Bernstein si Alfred Hitchcock de a realiza un documentar despre atrocitățile comise de naziști dar nu au finalizat acest plan pentru că nu convenea politic. Până azi.
18 Ianuarie 2015
Membrul onorific al Asociaţiei Tikvah, dl John Andrews, a participat la două întâlniri importante care au avut loc la Londra. Prima, Holocaust Generations Conference, a fost organizată de Second Generation Network, Association of Jewis Refugees şi Kindertransport Association.
Aceasta a fost urmată de o recepţie la sediul Ambasadei Germaniei. Ambasadorul german, Peter Ammon, a ţinut un discurs emoţionant despre rolul postbelic al Germaniei.
(Fotografiile: prin amabilitatea Ambasadei Germaniei în Marea Britanie)
9 Ianuarie 2015
Ieri, ca parte a activitatilor pe care le derulam in vederea pregatirii pentru marcarea zilei de 27 ianuarie, am sustinut o activitate tip workshop, cu peste 50 de cadre didactice, de diferite discipline dar mai ales istorie, din Oradea si Bihor. Activitatea a avut loc in amfiteatrul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" din Oradea, careia ii multumim pentru sprijin. Multumim de asemenea Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, doamnei inspector de specialitate Rosu Elisaveta, pentru colaborarea foarte buna.
In cadrul intalnirii am prezentat profesorilor prezenti exemple din resursele educationale pe care le pregatim si care vor apare in sectiunea "Comemorare Holocaust", resurse care le vor sta la dispozitie daca vor dori sa le utilizeze in lectiile despre Holocaust.
Am cerut si primit feedback, pentru a verifica cat de utile considera profesorii ca le-ar putea fi aceste materiale si suntem foarte bucurosi ca 90% din cei prezenti au considerat materialele noastre ca fiind bune sau excelente.
Aceste resurse vor aparea in ultimele 10 zile pe pagina:
http://www.tikvah.ro/ro/holocaust-ro/comemorare-holocaust/resurs-ro.html
8 Ianuarie 2015
Daca sunteti interesati de afise ca acesta de mai jos, despre Ziua Internationala de comemorare a victimelor Holocaustului, scrieti-ne prin pagina de Contact si va vom trimite unul, cel putin in format electronic. Am distribuit deja cateva zeci de afise la diferite institutii publice, culturale etc.
7 Ianuarie 2015
Am aflat, cu adanca tristete, despre incetarea din viata a colaboratorului nostru Kordics Imre. A fost un om de o bunatate si blandete deosebite. Transmitem condoleante sincere familiei. Kordics Imre a fost un specialist pasionat al istoriei si arhitecturii pietrelor funerare. Am avut sansa sa impartaseasca cu noi parte din expertiza si cunostintele lui referitoare la pietrele funerare din cimitirele evreiesti.
Sa se odihneasca in pace.
10 Decembrie 2014
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU adopta şi proclama Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. În prezent, această dată este marcată peste tot în lume sub forma Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.
În spiritul acestei zile, reprezentanţi ai Asociaţiei Tikvah vor participa la cea de-a treia întâlnire de tip Biblioteca Vie, parte a campaniei "Fii parte la diversitate!" care îşi propune să promoveze toleranţa şi diversitatea.
28 Noiembrie 2014
Numele şcolilor şi mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook.
26 Noiembrie 2014
Asociaţia Tikvah colaborează de doi ani cu Holocaust Memorial Day Trust(HMDT) din UK pentru a dezvolta resurse educaţionale care să poată fi folosite în şcoli din UK şi din România. Anul trecut, Asociaţia Tikvah a prezentat povestea lui Hedy şi a Albumului ei de amintiri: o tânără din Oradea care a supravieţuit Auschwitz-ului.
Povestea lui Hedy a devenit foarte cunoscută în şcolile din UK, mai multe mii de profesori ajungând să o citească şi mai multe şcoli integrând-o în evenimentele lor de comemorare. Suntem bucuroşi să anunţăm că povestea lui Hedy va face din nou parte din evenimentele de comemorare care vor avea loc în UK la 27 ianuarie 2015. Am făcut trimiteri pe pagina noastră de Internet la materialele folosite în UK pentru ca şcolile din UK să poată vizualiza albumele de amintiri create în şcoli din Oradea.
Materialele folosite în UK se găsesc aici.
21 Noiembrie 2014
Expoziţia itinerantă realizată de noi, despre iudaism şi viaţa evreiască, Shalom! a avut un parcurs intens în ultimele două luni şi sute de elevi de la multe şcoli au avut ocazia să o viziteze şi să participe la prezentările făcute de Maia Teszler (sau , uneori, Emilia Teszler).
Numele şcolilor şi mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook.
13 Octombrie 2014
Expoziţia itinerantă "Anne Frank - O istorie pentru prezent" a fost lansată astăzi, 13 octombrie, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu aceasta. Evenimentul a fost deschis de doamna Florica Moşoiu, director adjunct al Bibliotecii, care a adresat tuturor un mesaj de bun-venit şi a prezentat un exemplar al jurnalului Annei Frank, disponibil şi în colecţia Bibliotecii. Au participat clase de elevi şi cadre didactice care, după urmărirea filmului documentar "The Short Life of Anne Frank", au vizitat panourile expoziţionale.
Expoziţia este deschisă publicului pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar filmul documentar poate fi vizionat de grupuri organizate, marţea, de la ora 13.00, şi joia, de la ora 16.00, la Secţia de artă a Bibliotecii.
Mulţumim echipei Bibliotecii pentru amabilitatea cu care ne-au întâmpinat şi pentru sprijinul acordat în organizarea şi derularea evenimentului. Mulţumim Radio Cluj pentru prima fotografie dintre cele de mai jos.
8 Octombrie 2014
În data de 13 octombrie vom lansa expoziţia itinerantă "Anne Frank - o istorie pentru prezent" (realizată de Anne Frank House, Olanda) la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 13 octombrie- 27 octombrie. Detalii în afişul evenimentului.
2 Octombrie 2014
La o săptămână după sărbătorirea noului an evreiesc, Asociaţia Tikvah a lansat ieri, 1 octombrie 2014, expoziţia "Shalom! Despre iudaism şi viaţa evreiască" în colaborare cu Filarmonica de Stat Oradea şi la sediul acesteia. Din partea Asociaţiei, Emilia Teszler a explicat rolul de informare al expoziţiei, subliniind faptul că prejudecata şi stereotipiile pot fi prevenite prin cunoaşterea celuilalt şi acceptarea diversităţii dintr-o societate. Eminenţa Sa Rabinul Shraya Kav şi Prea Sfinţia Sa Episcopul Virgil Bercea au transmis celor prezenţi un mesaj al păcii şi înţelegerii între oameni.
Panourile expoziţionale prezintă momente esenţiale din istoria iudaismului, semnificaţia marilor sărbători evreieşti, obiecte ritualice şi de cult specifice, câteva dintre ritualurile si tradiţiile de bază, precum şi informaţii despre comunităţile evreieşti principale care au existat în Oradea înainte de 1944. Expoziţia va deveni itinerantă şi, pe baza acordului de parteneriat încheiat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar, va fi prezentată în şcoli şi alte spaţii din Oradea şi judeţ. Evenimentul a fost încheiat de un recital oferit de Hakeshet Klezmer Band.
Cei prezenţi au fost apoi invitaţi să deguste prăjituri cu mere tradiţionale sărbătorilor de toamnă evreieşti.
18 Septembrie 2014
Asociatia Tikvah este bucuroasă să vă invite la lansarea noii sale expoziţii, "Shalom! Despre iudaism şi viaţa evreiască", miercuri, 1 octombrie, ora 17:00, la sediul Filarmonicii de Stat din Oradea.
Expoziţia va deveni itinerantă şi va fi prezentată în diverse şcoli din Oradea şi din judeţ, precum şi în alte spaţii.
3 august 2014
Maia Teszler, manager de proiect la Asociaţia Tikvah, a fost selectată în rolul de Facilitator al unui Workshop despre genocidul romilor şi drepturile omului cu ocazia Roma Genocide Remembrance Initiative desfăşurat la Cracovia, unde în jur de 1000 de tineri romi şi neromi s-au întâlnit pentru a marca cea de-a 70-a comemorare a aproape 3000 de victime rome care au pierit la Auschwitz.
Cu ocazia acestui eveniment, desfăşurat în perioada 30 iulie-3 august, Maia a creat şi a derulat ateliere despre genocid şi drepturile omului. Evenimentul a fost organizat de TernYpe, Reţea Internaţională a Tinerilor Romi (International Roma Youth Network).
Este important ca oamenii să-şi cunoască istoria şi în mod deosebit de important pentru comunităţile minoritare. Istoria romilor a fost ignorată în mare parte, iar genocidul acestora în timpul perioadei naziste a avut parte de prea puţină cercetare. Suntem bucuroşi că Ellie Smith, renumit cercetător în domeniul drepturilor omului, a fost desemnată de Consiliul Europei să conceapă un manual despre genocidul romilor pentru a fi utilizat în diverse medii educaţionale.
Maia Teszler alături de participanţi la unul dintre ateliere
7 iulie 2014
Proiectul nostru legat de cimitirele evreiesti din Oradea, in sensul creerii unei evidente digitalizate a pietrelor funerare din acestea continua, dar ritmul este dictat de abilitatea noastra de a strange fonduri. Aplicatiile noastre, in acest sens, la finantatori majori nu au avut succes deocamdata dar intrucat Asociatia Tikvah a primit unele donatii individuale am hotarat sa folosim parte din acestea, pentru acest scop important.
Cu asemenea fonduri foarte modeste a trebuit sa facem o prioritizare si am ales sa facem, cat de repede posibil, fiind o lupta impotriva timpului nemilos, o inregistrare digitalizata a pietrelor funerare din cimitirul Velenta.
E important ca aceasta inregistrare digitalizata sa fie facuta intr-o maniera disciplinata, sa creem un plan al cimitirului si in cadrul acestui plan sa inseram mormintele individuale, la locul lor, pe masura ce le inregistram. Dorim ca munca noastra sa ajute in viitor descendenti ai celor inmormantati in cimitir sa le poata identifica pietrele funerare iar cercetatorii sa poata aprecia si urmari evolutia, in timp, a modificarilor arhitecturale si sociale reflectate de arhitectura acestor pietre.
Unele din aceste pietre trebuie curatate de vegetatie pentru a putea fi fotografiate.
Cautam in continuare sprijin financiar pentru acest proiect precum si expertiza in traducerea textelor. Ne puteti ajuta?
Mai jos, cateva din pietrele recent fotografiate:
6 iulie 2014
Fotografii din timpul meciurilor precum si ale castigatorilor Cupeo Memoriale la tenis "Lenke Ziszovits Popper"se pot vedea pe pagina noastra de Facebook.
23 iunie 2014
Nu mai e mult pana la startul editiei a II-a a Cupei Memoriale la tenis, "Lenke Ziszovits Popper". Pentru motive care nu au depins de noi, competitia a fost amanata cu o saptamana, pentru weekendul 5-6 iulie.
3 iunie 2014
Evenimentele de comemorare de la Simleu Silvaniei si de la Oradea sunt prezentate, in fotografii, pe pagina noastra de Facebook.
28 mai 2014
Mâine, 29 mai, vom participa la evenimentele de comemorare a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, organizate la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Şimleu Silvaniei. Vom fi prezenţi în calitate de membri ai asociaţiei (cu o expoziţie), ca reprezentanţi ai Comunităţii evreilor din Oradea şi ca familie a cărei membri au fost deportaţi din Şimleu Silvaniei la Auschwitz în urmă cu 70 de ani.
Asociaţia Tikvah s-a format în 2010 în memoria Rozei Cherecheş, născută Mozes (în fotografie), mama Emiliei Teszler şi a Liviei Cherecheş, și bunica Maiei Teszler, care a fost deportată la Auschwitz-Birkenau împreună cu familia. Roza a supravieţuit deportării la Auschwitz şi Marşului morţii şi a fost eliberată în aprilie 1945 din Bergen Belsen de trupele britanice. Majoritatea membrilor familiei ei au pierit însă în timpul deportării.
Roza a decedat în 1996 la Oradea.
Ne îndreptăm gândurile spre toţi cei care au suferit şi pierit, spre supravieţuitori, spre a doua şi a treia generaţie, marcate şi ele. Ne îndreptăm gândurile şi spre viitor, cu speranţă în om şi umanitate.
19 mai 2014
Am lansat azi, la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Simleu Silvaniei, expozitia "Anne Frank- O istorie pentru prezent", realizata de Anne Frank House din Olanda. Se va putea vizita pana in 28 mai.
16 mai 2014
Membrul onorific din Marea Britanie al Asociatiei Tikvah, John Andrews, a participat , in aceasta calitate a domniei sale la cateva din evenimentele organizate de guvernul britanic saptamana aceasta, ocazionate de conferinta International Holocaust Remembrance Alliance, in Londra. A avut placerea sa ii intalneasca pe Michael Shafir, Elisabeth Ungureanu, Felicia Waldman si Mihai Chioveanu, delegatia oficiala care a reprezentat Romania la acest important eveniment.
John Andrews si Elisabeth Ungureanu la dineul oferit de ministrul
Eric Pickles
12 mai 2014
Săptămâna trecută, unele activităţi ale Asociaţiei Tikvah s-au derulat în cadrul universităţilor. La începutul săptămânii, ca parte a comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Oradea, Emilia Teszler a vorbit studenţilor de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Oradea, la invitaţia Conf. dr. Gabriel Moisa, prodecan al Facultății de istorie.
În data de 9 mai, Emilia Teszler a fost invitată în calitate de key speaker în cadrul celei de-a doua sesiuni a Simpozionului despre creativitate, imaginaţie şi inovaţie la Universitatea Emanuel din Oradea. Subiectul prezentării a fost jurnalul Evei Heyman.
6 mai 2014
Expoziţia itinerantă “Anne Frank – O istorie pentru prezent” a fost lansată la 5 mai, la Biblioteca Judeţeană "I.S. Bădescu" Sălaj.
Au luat cuvântul dna Florica Pop, Director al Bibliotecii Judeţene, dna Doina Cociş, Director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, dna Dalia Mintaş, bibliotecar, şi Emilia Teszler, Preşedintele Asociaţiei Tikvah. Maia Teszler a citit fragmente din eseul “Dăruieşte” scris de Anne Frank. Apoi, cei prezenţi au vizionat documentarul “Scurta viaţă a Annei Frank” (subtitrat în limba română de Asociaţia Tikvah) şi au vizitat expoziţia. Pe durata expoziţiei, până la 16 mai, din partea Bibliotecii vor funcţiona ca ghizi ai expoziţiei Dalia Mintaş şi Cătălina Marincaş, cărora li se vor alătura tineri voluntari ai bibliotecii, Denisa Ligia Matei, Eduard Matyas şi Andrada Ştirb.
Mai multe fotografii pe pagina de Facebook TikvahOradea şi Biblioteca Judeţeană “I.S. Bădescu” Sălaj.
3 mai 2014
Se împlinesc azi 70 de ani de când a început ghetoizarea evreilor din Oradea. Despre ce s-a întâmplat și ce a urmat puteți să vă informați și pe pagina noastră:
http://www.tikvah.ro/ro/holocaust-ro/1944-in-oradea.html
28 aprilie 2014
Ne bucurăm să anunţăm lansarea expoziţiei „Anne Frank – o istorie pentru prezent” realizată de Anne Frank House , în data de 5 mai la Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” din Zalău. Suntem deosebit de recunoscători Bibliotecii Judetene din Zalau precum si Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj pentru colaborarea cu Asociaţia Tikvah în acest eveniment. Expoziţia va rămâne accesibilă publicului până la data de 16 mai. Detalii mai jos, pe afişul evenimentului.
24 aprilie 2014
Am fost foarte ocupaţi în ultima perioadă, neglijând într-o anumită măsură secţiunea de Ştiri a site-ului nostru, însă sperăm ca această actualizare să vă informeze în legătură cu ultimele noastre demersuri.
Profesorul Dan Stone
La începutul acestei luni, Emilia şi Maia Teszler s-au deplasat la Universitatea de Vest din Timişoara pentru a se întâlni cu Profesorul Dan Stone şi cu colegul său, Profesorul Florin Lobonţ.
Domnul Stone a venit în calitate de profesor invitat din Anglia, unde este Profesor de istorie modernă la Royal Holloway University, cercetarea sa incluzând istoria şi interpretarea Holocaustului, studiul comparativ al genocidurilor şi istoria antropologiei.
Am schimbat experienţe educaţionale şi am avut oportunitatea de a participa la una dintre conferinţele domnului Dan Stone. Sperăm că domnia sa va sprijini Asociaţia Tikvah într-unul dintre proiectele acesteia în cursul acestui an.
Maia Teszler şi Dan Stone
Florin Lobonţ şi Emilia Teszler
Hedy şi Albumul său de amintiri
Am continuat să derulăm programul nostru educaţional prin prezentări şi expoziţia noastră itinerantă, vizitând alte patru şcoli. Detalii şi fotografii sunt accesibile pe pagina noastră de Facebook.
Expoziţia „Anne Frank - o istorie pentru prezent” la Oradea
Expoziţia „Anne Frank—o istorie pentru prezent” a fost lansată la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea şi deschisă publicului în perioada 2-16 aprilie. Asociaţia Tikvah a oferit găzduire şi îndrumare, prezentând totodată documentarul despre Anne Frank şi răspunzând la întrebările din partea vizitatorilor. Numeroase şcoli au vizitat expoziţia cu clase de elevi, numărul de vizitatori fiind estimat la câteva sute de persoane. Expoziţia urmează să ajungă în alte locaţii. Mai multe fotografii sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook.
Întâlnire cu Fundaţia Ruhama
Fundaţia Ruhama a fost înfiinţată în 1996, la Oradea, cu scopul de a combate cauzele principale ale stereotipiei şi ale discriminării care afectează minoritatea romă şi de a crea condiţiile unor standarde înalte de viaţă şi ale unei existenţe demne.
Asociaţia Tikvah este dedicată promovării drepturilor omului în cadrul societăţii şi avertizării împotriva pericolelor stereotipiei şi ale discriminării. Întâlnirea a avut un impact pozitiv, împărtăşindu-se planuri şi experienţe şi identificându-se zone de interes reciproc.
În imagine, de la stânga la dreapta: Alina Onchiş, Director Executiv al Fundaţiei Ruhama, John Andrews, Membru onorific al Asociaţiei Tikvah, Tina Daragiu, membru fondator al Fundaţiei Ruhama şi consultant senior, Emilia Teszler, Preşedintele Asociaţiei Tikvah şi Andreea Firastraeru, coordonator proiecte în cadrul Fundaţiei Ruhama.
2 aprilie 2014
Nu au mai fost decat locuri in picioare azi, in amfiteatrul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" din Oradea, la lansarea in Romania a expozitiei internationale "Anne Frank - o istorie pentru prezent",realizata de Anne Frank House din Olanda, in prezenta ambasadorului Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Tikvah. Emilia Teszler a explicat colaborarea Asociatiei Tikvah cu Anne Frank House din Olanda si a multumit gazdei evenimentului , Biblioteca Judeteana "Gheorge Sincai"pentru buna colaborare si conditiile oferite. Doamna director al Bibliotecii Judetene, Ligia Mirisan, a raspuns si a transmis si un mesaj de bun venit celor prezenti.( fotografia de mai jos).
A urmat prezentarea filmului documentar "The short life of Anne Frank" iar apoi Maia Teszler a citit extrase din eseul scris de Anne Frank si tradus din engleza in romana de Maia, "Daruieste!"
Cei prezenti s-au deplasat apoi la etajul 2 unde sunt expuse panourile expozitiei, in perioada 2 aprilie-16 aprilie, atat pentru grupuri de elevi si profesori cat si pentru publicul larg.
Trei din membrii fondatori ai Asociatiei Tikvah impreuna cu ambasadorul Olandei:
Asociatia Tikvah este onorata sa colaboreze cu Anne Frank House si multumeste finantatorilor proiectului, Claims Conference si Bernard Charitable Trust.
25 martie 2014
Expozitia "Amintirile unui Album s-a intors la Oradea unde am prezentat-o elevilor de la alte trei scoli: Colegiul National "Mihai Eminescu". Liceul teoretic "Onisifor Ghibu"si Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" ( clasele de liceu, la gimnaziu am fost deja la o alta data).
21 martie 2014
Am anuntat mai devreme anul acesta despre proiectul nostru care implica lansarea din partea noastra, in Oradea, a expozitiei "Anne Frank-O istorie pentru prezent". Ne face placere acum sa anuntam ca lansarea oficiala a expozitiei va avea loc la Oradea, la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai", in 2 aprilie, ora 11, in prezenta ambasadorului Olandei in Romania.
Expozitia se adreseaza in special elevilor grupa de varsta 11-18 si va putea fi vizitata zilnic, luni-vineri, intre orele 9-18. Celor interesati li se va prezenta si filmul documentar "The short life of Anne Frank", cu subtitrari in limba romana iar vizitatorii expozitie, la cerere, vor fi ghidati in vizitarea panourilor expozitiei.
Expozitia internationala "Anne Frank-O istorie pentru prezent"a fost prezentata in intreaga lume, de cel putin 300 ori pe an.
Dedesubt, invitatia oficiala.
7 martie 2014
Am continuat sa parcurgem multi kilometri, prezentand expozitia noastra " Amintirile unui Album" in scoli mici si mari, in zona rurala si urbana.Atat elevii cat si profesorii acestor scoli ne-au intampinat cu interes si caldura.
Scoala gimnaziala nr. 1 Ciumeghiu
Scoala gimnaziala nr. 1 Beznea
Liceul teoretic nr. 1 Bratca
Scoala gimnaziala " Nicolae Balcescu" Oradea
Liceul Ortodox " Episcop Roman Ciorogariu" Oradea
28 februarie 2014
Am inceput traseul itinerant al expozitiei noastre, "Amintirile unui Album"in scoli din Oradea si Bihor. Scolile care au gazduit expozitia au manifestat interes pentru aprofundarea unor cunostinte de istorie locala, inclusiv despre Holocaust, si despre drepturile fundamentale ale omului.Scolile vizitate pana azi au fost, in ordine cronologica:
Colegiul National "Emanuil Gojdu" Oradea
Scoala gimnaziala "Nestor Porumb" Tulca
Scoala gimnaziala nr. 1 Avram Iancu
Liceul Teoretic " Constantin Serban" Alesd
Scoala gimnaziala nr. 1 Luncsoara
Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crisului
Vom relata in curand despre urmatoarele " statii" ale expozitiei. Invitam scoli interesate sa gazduiasca expozitia sa ne contacteze.
17 februarie 2014
Activităţile de comemorare pe care Asociaţia Tikvah le-a organizat cu ocazia zilei de 27 ianuarie au avut în centrul lor povestea de viaţă a lui Hedy, născută în Oradea, şi Albumul ei de amintiri. Acestea au fost prezentate în România, Australia, Canada şi în principal în Anglia, unde sute de şcoli au descărcat materialele pentru a le folosi în scop didactic.
În Anglia, organizaţia Holocaust Memorial Day Trust a organizat o Competiţie naţională de arte pe tema Holocaustului.
Hannah Martin, concurentă în cadrul competiţiei, a fost inspirată de povestea lui Hedy, intitulându-şi lucrarea “Amintirile lui Hedy despre Holocaust”. Lucrarea a câştigat premiul al doilea în cadrul competiţiei:
© Hannah Martin and HMDT
Hannah explică: “Desenul meu a fost inspirat de povestea lui Hedy şi de albumul ei de amintiri. Am pornit de la imaginea unei fete şi am dorit să exprim o emoţie tristă în privirea ei, dezvăluind trăirile ei din timpul Holocaustului. Pentru partea scrisă am inclus o parte din povestea lui Hedy în propria mea imagine. Am folosit creioane din cărbune pentru a crea o tonalitate sumbră şi a reflecta emoţia poveştii."
13 februarie 1944
"Am împlinit 13 ani..."
Acum 70 de ani, la 13 februarie, Eva Heyman împlinea 13 ani, zi cu care începe şi jurnalul ei publicat după război. Eva este un simbol al generaţiei pierdute de copii evrei din Oradea (Nagyvarad) şi din satele din împrejurimi, care au fost închişi în ghetouri şi apoi deportaţi la Auschwitz.
Citindu-i jurnalul înţelegem şi mai bine ameninţarea crescândă din săptămânile de dinainte de transferul forţat în ghetou, precum şi condiţiile din interiorul acestuia.
Citiţi fragmente din jurnal aici
http://tikvah.ro/ro/eva-heyman-ro/jurnalul-evei.html
6 februarie 2014
Suntem bucuroşi să anunţăm că Asociaţia Tikvah a încheiat un acord de parteneriat cu Anne Frank House din Amsterdam, angajându-se:
- să traducă în limba română textul de pe panourile expoziţiei itinerante Anne Frank
- să ducă expoziţia în spaţii publice şi în instituţii de învăţământ din Transilvania de Nord
Acest parteneriat este finanţat de Claims Conference şi co-finanţat de Anne Frank House prin producerea şi furnizarea panourilor expoziţionale. Acestea vor fi prezentate în format bilingv (română-maghiară).
3 februarie 2014
Suntem extrem de recunoscători celor care au luat cuvântul în cadrul evenimentului nostru de comemorare de la 27 ianuarie şi dorim să le mulţumim tuturor în mod oficial.
Excelenţa Sa, Ambasadorul Canadei la Bucureşti – Joanne Lemay
Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale - Ştefania Duminică
Prefect – reprezentant al Guvernului în teritoriu - Claudiu Pop
Preşedintele Consiliului Judeţean - Cornel Popa
Viceprimarul Oradei - Mircea Mălan
Directorul Centrului Comunitar Evreiesc – Andrei Seidler
Directorul Muzeului Complexului muzeal Ţării Crişurilor – Aurel Chiriac
De asemenea, mulţumim liderilor comunităţilor religioase, reprezentanţilor parlamentari, organizaţiilor culturale şi multor altora pentru participare. Mulţumim în mod special persoanelor vârstnice, victime ale Holocaustului, pentru prezenţa lor.
Ne-au ajutat , pro bono, pentru a asigura curent electric, iluminat, subtitrări şi condiţii de acces, următorii, şi le mulţumim mult: Electrica S.A., Proenerg s.r.l., Total Record s.r.l şi Construcţii Bihor.
28 ianuarie 2014
A fost foarte frig ieri dar primirea invitaţilor care au participat la evenimentul cu care am marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost călduroasă. Dupa multe decenii, frumoasa sinagogă a putut găzdui din nou un eveniment.
În următoarele zile vom reveni cu noi detalii despre evenimentul care a avut loc,dar vrem să mulţumim în mod special celor care au făcut lungul drum de la Bucureşti, Excelenţei Sale d-na Joanne Lemay, ambasadorul Canadei în România, şi echipei sale, precum şi doamnei Secretar de Stat de al Ministerul Educaţiei Naţionale, Vasilica Ştefania Duminică.
27 ianuarie 2014
Astăzi, 27 ianuarie, ziua comemorării eliberării Auschwitz-ului, ne amintim de cei care au suferit şi au pierit în Holocaust, incluzând cei peste 25.000 de evrei care au fost deportaţi din Oradea în lagărul morţii. Sinagoga ortodoxă de pe strada Primăriei, care va fi transformată în Muzeu de Istorie a Evreilor din Oradea şi Bihor, va găzdui astăzi, ora 18:00, un eveniment de comemorare. Cu toţii sunteţi bineveniţi să participaţi alături de noi la acest eveniment şi să vizitaţi expoziţia AMINTIRILE UNUI ALBUM.
Click pe imagine pentru vizualizare:
Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” marchează de asemenea Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, expunând materialele proprii cu privire la Holocaust. Asociaţia Tikvah prezintă mai jos o mică parte a colecţiei impresionante:
24 ianuarie 2014
În cadrul evenimentului din 27 ianuarie vom avea onoarea să prezentăm un material video transmis de Dr Mario Silva, Chairman al International Holocaust Remembrance Alliance(IHRA), realizat special pentru cei prezenţi la evenimentul de comemorare din Oradea. IHRA este susţinută de 31 de Guverne din întreaga lume, inclusiv de cel al României.
O parte esenţială a activităţii Asociaţiei Tikvah este încheierea de parteneriate cu şcoli,cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în cadrul cărora analizăm împreună factorii care au permis Holocaustului să aibă loc. În cadrul proiectului nostru despre Albumul de amintiri am colaborat cu trei şcoli, respectiv cu clasa a XI-a D de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", clasa a XI-A G de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi clasa a VII-a B de la Liceul Teoretic "Ady Endre".
Elevii au pregătit desene, fotografii, videoclipuri, un album chiar de amintiri, care vor fi trimise în Canada lui Hedy Bohm, supravieţuitoare a Holocaustului şi născută în Oradea. Aceste materiale ilustrează viaţa tinerilor din Oradea de astăzi, câteva dintre locurile din Oradea familiare lui Hedy înainte de a fi deportată la Auschwitz în 1944, precum şi câteva dintre locurile frumoase din Oradea de astăzi.
19 ianuarie 2014
Evenimentul de comemorare realizat de Asociaţia Tikvah va avea loc la 27 ianuarie. În rândul invitaţilor de onoare se va afla şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Canadei la Bucureşti, precum şi înalţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Mai jos, invitaţia oficială:
8 ianuarie 2014
Asociaţia Tikvah a realizat o expoziţie care va fi lansată la 27 ianuarie şi care are ca temă principală povestea de viaţă a lui Hedy Bohm (născută Klein) şi Albumul ei de amintiri. Povestea lui Hedy este în sine interesantă, însă am dorit să aflăm mai multe despre destinul colegelor ei de clasă şi al prietenilor ei, în încercarea de a descoperi ce s-a întâmplat cu cei care i-au desenat sau scris mesaje în Albumul de amintiri.
Azi, dupa 70 de ani ,o astfel de cercetare a reprezentat o provocare.
Este o poveste tragică, însă ea trebuie spusă deoarece s-a întâmplat în Oradea unor copii şi părinţi obişnuiţi. Mulţi dintre cei care au scris în Albumul de amintiri au pierit la Auschwitz; alţii au supravieţuit şi au reuşit, în cele din urmă, să relateze despre experienţele prin care au trecut.
Această expoziţie este ilustrată în pdf-ul de mai jos care poate fi descărcat (click pe imagine). Încurajăm toate şcolile (sau alte instituţii) care doresc să utilizeze acest material ca punct de pornire al unei lecţii sau al unui eveniment de comemorare la 27 ianuarie 2014 (Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului) să ne contacteze pentru a le putea furniza aceleaşi materiale sub forma mai convenabilă a unei prezentări PowerPoint.
Puteţi să ne solicitaţi o copie a acestui material accesând pagina noastră de Contact.
27 ianuarie este data la care forţele sovietice au eliberat lagărul de la Auschwitz.
Toate materialele în limba română care pot fi utilizate în cadrul şcolilor (şi al altor instituţii) pot fi accesate pe pagina noastră de Resurse.
29 decembrie 2013
Demersurile de creştere a nivelului de informare cu privire la Holocaust au devenit o parte integrantă a sistemelor educaţionale în numeroase ţări din întreaga lume. Studiul Holocaustului sprijină elevii în înţelegerea naturii propagandei, a prejudecăţii, rasismului şi stereotipizării. Totodată, acesta cercetează riscurile pasivităţii şi ale indiferenţei în faţa opresiunii altora.
Eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz la 27 ianuarie prevede o zi esenţială în jurul căreia ţările pot să îşi unească eforturile, fiind desemnată, de Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) reprezintă organismul interguvernamental responsabil pentru promovarea comemorării Holocaustului.
România este membră IHRA.
Comemorarea Holocaustului nu constituie o materie obligatorie în cadrul programei educaţionale din România, astfel că profesorii au nevoie de sprijin în situaţia în care doresc să abordeze aspecte create prin discuţii referitoare la Holocaust.
În ultimii doi ani, Asociaţia Tikvah a pregătit materiale care pot fi utilizate de profesorii din România care doresc ca elevii lor să participe la evenimente de comemorare la data de 27 ianuarie 2014 şi în anii următori.
Contextul adoptării datei de 27 ianuarie este descris în secţiunea Comemorare Holocaust, iar materialele pentru profesori pot fi găsite pe pagina Resurse.
Încurajăm cadrele didactice să intre în contact cu noi şi să descarce materialele noastre disponibile în mod gratuit.
11 decembrie 2013
10 decembrie este Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Am marcat aceasta zi impreuna cu profesori si elevi de la Liceul " Onisifor Ghibu" din Oradea, incheind totodata si proiectul comun pe care l-am derulat pe parcursul anului 2013, " Drepturile Omului vazute prin prisma Holocaustului" .
Elevi au " adoptat" fiecare un drept al omului, scris pe hartie si prins de piept, cu care au mers din clasa in clasa prezentandu-l. De asemenea, au pregatit un powerpoint cu o retrospectiva a activitatilor derulate in cadrul proiectului comun iar alti elevi au vorbit despre semnificatia zilei. Asociatia Tikvah a contribuit cu realizarea si prezentarea unui powerpoint despre Genocidurile de dupa al doilea razboi mondial: Cambodgia, Rwanda, Bosnia si Darfur. De asemenea, am vorbit despre si am prezentat in doua panouri expozitionale, organizatia " Die Weisse Rose" din Germania, Munchen, in anii '40, o organizatie constituita din studenti si un profesor, care au indemnat la opozitie impotriva regimului nazist si care au platit cu viata pentru aceasta.
Liceul l-a invitat pe profesorul Antonio Faur de la Universitatea Oradea ca oaspete de onoare, domnia sa vorbind elevilor despre istoria Holocaustului.
Pentru a vedea ( mult) mai multe fotografii, va rugam accesati pagina noastra de Facebook:
https://www.facebook.com/tikvahoradea
28 noiembrie 2013
O componenta a pregatirilor noastre pentru Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie 2014, a constat in lucrul in parteneriat cu Holocaust Memorial Day Trust ( HMDT) din Marea Britanie. HMDT este finantat de guvernul Marii Britanii si promoveaza si sprijina Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului in Marea Britanie.
Aceasta zi este marcata aproape pretutindeni in lume , prin comemorarea milioanelor de oameni ucisi in Holocaust in timpul persecutiei naziste si in genocidurile care au urmat, in Cambodgia, Rwanda Bosnia si Darfur. In 27 ianuarie onoram si supravietuitorii de la care trebuie sa invatam lectiile experientelor lor, pentru a intelege mai bine evenimente contemporane.
HMDT incurajeaza si inspira persoane particulare, organizatii si comunitati in Marea Britanie sa joace un rol in invatarea lectiilor trecutului pentru a crea o lume mai sigura, mai buna. Asociatia Tikvah incearca sa faca acelasi lucru , in Romania.
Asociatia Tikvah a realizat o relatie multipla intre HMDT, Hedy Bohm ( nascuta Klein), o supravietuitoare a Holocaustului, din Oradea care azi traieste in Canada si care este frecvent invitata de partenerii nostri din Canada, profesorul Scott Masters si Crestwood Preparatory College in Toronto- sa isi relateze experientele. Noi toti folosim povestea lui Hedy si al Albumului ei de amintiri pentru a ilustra tema " Journeys" aleasa de HMDT drept tema lor de campanie pentru 27 ianuarie 2014.
Asociatia Tikvah a corespondat cu Hedy pe parcursul a multor luni facand cercetari despre viata ei: ce a insemnat sa fii un copil evreu in Oradea, ce ii placea sa faca, la ce sinagoga mergea, unde a mers la scoala si cine erau colegele ei. Avand aceste informatii am intreprins cercetari despre soarta colegelor ei de clasa ( de la Gimnaziul Ortodox Israelit din Oradea) in urma deportarilor la Auschwitz din mai-iunie 1944 si am reusit sa contactam cateva colege care au supravietuit si ale caror experiente le-am adunat de asemenea. Toate aceste povestiri sunt ilustrative despre tragedia a mii de familii de evrei din Oradea.
Bazat pe aceste cercetari pe care le-am efectuat, povestea lui Hedy si a Albumului ei de amintiri ( care a " supravietuit" deportarea lui Hedy) au fost transformate , prin parteneriatul nostru Marea Britanie/ Romania intr-o Life Story si Lesson Plans care vor putea fi folosite de scoli in intreaga Marea Britanie. Mii de copii din Marea Britanie vor studia fragmente din istoria orasului Oradea, un oras tragic afectat de Holocaust si vor deveni familiari cu locatia acestuia.
Asociatia Tikvah spera intr-o abordare similara adoptata de cadre didactice in Romania, ca cea de profesori din Marea Britanie si Canada, tari in care sprijin guvernamental incurajeaza profesori sa explice implicatiile Holocaustului si al genocidurilor care au urmat iar organizatii, ca HMDT de exemplu, ofera resurse pentru profesori.
Asociatia Tikvah lucreaza acum la oferirea de resurse pentru profesori in Nordul Transilvaniei dar si national, daca Ministerul Educatiei Mationale va sprijini acest demers, resurse bazate pe povestea lui Hedy si al Albumului ei de amintiri. Vom face urmatoarele:
- vom oferi sugestii despre modalitati de marcare a zilei de 27 ianuarie in scoli si alte institutii
- vom incuraja liderii nostri politici si educationali sa sprijine aceste initiative, considerand si faptul ca Romania este semnatara a Declaratiei de la Stockholm, a Rezolutiei ONU care a adoptat ziua de 27 ianuarie si membra in organismul interguvernamental International Holocaust Remembrance Alliance ( IHRA)
- vom oferi linkuri spre materiale despre Holocaust si genocidurile care l-au urmat, pe website-ul nostru
- vom oferi versiuni in limba romana a materialelor produse impreuna cu HMDT pentru a putea fi descarcate, si asta incepand cu luna decembrie
- creand o versiune doar in limba romana a istorisirii despre Hedy, cu mai multe informatii locale decat versiunea HMDT, aceasta urmand sa formeze baza unei expozitii itinerante care va fi lansata in 27 ianuarie 2014. Panourile expozitiei, in format electronic, powerpoint, vor fi oferite pentru descarcare, pe website-ul nostru, de la inceputul lunii ianuarie 2014
- ofering tot suportul de care suntem in stare pentru profesori sau oricine va dori sa comemoreze Holocaustul,in 27 ianuarie
Facem un apel si incurajam scoli sau alte organizatii, institutii, etc, care vor dori sa comemoreze Holocaustul in 27 ianuarie 2014 sa ne contacteze cat mai curand cu putinta.
22 noiembrie 2013
Asociatia Tikvah a fost invitata de Association of European Jewish Museums sa participe in calitate de observator la conferinta anuala a acesteia, care anul acesta a avut loc intre 16 si 20 noiembrie, la Munchen, Germania si Hohenems, Austria. Scopul participarii noastre a fost intentia de a culege informatii si crea contacte care pot beneficia Muzeul "Tarii Crisurilor" in demersul sau de infiintare a unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea si Bihor.
Conferinta a avut loc in doua locatii, Muzeul Evreiesc din Munchen si Muzeul Evreiesc din Hohenems, doua muzee cu istorii proprii foarte diferite dar ambele echipate si conduse admirabil.
Munchen si Hohenems
Au participat reprezentanti din 25 de tari. Oferte de expertiza si asistenta pentru proiectul din Oradea au fost oferite de un numar de muzee europene. Asociatia Tikvah a fost reprezentata de membrul sau onorific din Marea Britanie.
18 noiembrie 2013
Expozitia "Lumini in noapte" a fost vizionata in continuare de elevi si profesori de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, Scoala Gimnaziala nr. 1 Luncsoara, Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crisului. Fotografii in Albumul "Lumini in noapte,expozitie itineranta ", pe pagina noastra de Facebook.
9 noiembrie 2013
Avem pagina pe Facebook. Va invitam sa o vizitati si sa folositi optiunile care sunt la dispozitie:Share, Like, Comment. Multumim.
Ultima postare este de azi, cu ocazia a 75 de ani de la Kristallnacht.
3 noiembrie 2013
Timp de o saptamana dupa lansare, panourile expozitiei realizate de Asociatia Tikvah " Lumini in noapte" si-au inceput cursul itinerant.Conducerea Colegiului National " Mihai Eminescu" a fost de acord sa gazduiasca in sala festiva panourile pentru perioada 14-31 octombrie, timp in care atat elevi si profesori ai colegiului cat si cei de la alte licee si colegii din Oradea au putut viziona expozitia, si anume o clasa de la Colegiul National " Emanuil Gojdu" ( unde insa vom duce expozitia in curand),elevi si profesori de la Liceul Reformat " Loranttfy Zsuzsanna", Colegiul Economic " Partenie Cosma" , Liceul Ortodox " Episcop Roman Ciorogariu", Liceul de Arte.Au existat licee care nu au dat curs invitatiei. Multumiri doamnei profesoare de istorie Elena-Cristina Marian pentru sprijinul organizatoric acordat in acest sens.
Expozitia a fost prezentata apoi la Tinca, la Liceul " Nicolae Jiga" pentru ca din 4 noiembrie sa fie expusa pentru cateva zile la Liceul Teoretic " Ady Endre". Aici ea a fost vizitata si de o clasa de elevi de la Colegiul National "Iosif Vulcan", acompaniati de doamna profesoara Fazakas Judit.
La majoritatea vizionarilor expozitiei asociatia Tikvah a asigurat si o prezentare a contextului, motivelor si mesajelor expozitiei.
Vor urma noi statii ale traseului itinerant, despre care vom relata in viitor.
19 octombrie 2013
Au urmat alte doua saptamani foarte ocupate pentru Asociatia Tikvah, realizand progres in proiectele in curs de desfasurare.
Scott Masters
Unul din cei doi parteneri ai nostri in cadrul proiectului IHRA ( International Holocaust Remembrance Alliance) , Scott Masters, a primit un prestigios premiu in 9 octombrie. Scott este profesor la Crestwood Preparatory College in Toronto, Canada si a primit Premiul pentru Excelenta in educatia despre Holocaust, pentru abordarea sa inovativa in promovarea in randul elevilor a intelegerii si constientizarii a ceea ce a insemnat Holocaustul si implicatiile sale. Premiul i-a fost inmanat de Jason Kenney, Ministrul Canadei pentru Multiculturalism, la un eveniment special organizat in onoarea "Holocaust survivor educators", tinut impreuna cu adunarea bi-anuala a IHRA.
Asociatia Tikvah transmite la randul sau felicitari profesorului Scott Masters si se bucura de colaborarea pe care o va avea cu domnia sa anul viitor.
9 octombrie- comemorare la Liceul "Onisifor Ghibu"
Ca parte a proiectului "Drepturile Omului prin prisma Holocaustului", Emilia si Maia Teszler au participat , la Liceul Onisifor Ghibu"din Oradea, la un eveniment care a marcat comemorarea in Romania a Holocaustului.
Directorul adjunct al liceului, prof. Anca Carpan si profesoara de istorie Lilla Sandor, au prezentat contextul acestui eveniment apoi s-a tinut un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului.
Elevii au prezentat doua materiale, unul, prezentat de Madalina Mihes, despre evenimentele din Romania acelor ani iar un altul,prezentat de Jozsa Andrea, despre cele din Oradea.
Asociatia Tikvah a acordat premii elevilor care au contribuit cel mai mult, pana in prezent, in cadrul proiectului, la comemorarea Holocaustului.
Proiect IHRA- pentru 27 ianuarie 2014
S-au realizat pasi importanti in proiectul pe care il pregatim pentru 27 ianuarie 2014, Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului. Doua colegii si un liceu vor fi parteneri esentiali pentru noi in realizarea acestui proiect:Colegiul National "Mihai Eminescu", Colegiul National "Emanuil Gojdu"si Liceul Teoretic "Ady Endre". Asteptam cu bucurie colaborarea atat cu profesorii ( Cristina Elena Marian, Traian Ursuta si Fazakas Gabor) cat si cu elevii.
6 octombrie 2013
Au fost 10 zile extrem de ocupate pentru Asociaţia Tikvah şi am avansat considerabil în câteva dintre proiectele pe care le desfăşurăm.
Lumini în noapte
Noua expoziţie despre salvatori în timpul Holocaustului, „Lumini în noapte”, a fost lansată cu succes la 4 octombrie în prezenţa Excelenţei Sale Michael Sternberg, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România (foto sus).
Expoziţia prezintă acţiunile eroice ale poporului danez în misiunea lor de salvare a majorităţii evreilor danezi cu 70 de ani în urmă; Kindertransport în Marea Britanie; exemple de diplomaţi români care au salvat mai multe mii de evrei; acţiunile altruiste ale mai multor persoane din Oradea.
Preşedintele Asociaţiei Tikvah, Emilia Teszler, a mulţumit Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", doamnelor director Ligia Mirișan și Tavaszi Hajnal, pentru găzduirea expoziţiei şi a prezentat invitaţii. A explicat motivele care stau la baza recunoaşterii și omagierii acţiunilor curajoase și demne ale celor care nu numai că nu au fost opresori, dar nu au fost nici spectatori pasivi când semenii lor au suferit și au fost în pericol iminent, şi a subliniat că generaţia de astăzi trebuie să gândească pentru sine şi să accepte faptul că toţi suntem responsabili pentru a asigura că prejudecata şi discriminarea nu vor găsi teren prielnic pentru a se dezvolta.
Printre invitaţii de seamă care au luat cuvântul, alături de Ambasador, s-au numărat Viceprimarul Mircea Mălan, dl.Aurel Chiriac, Directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi dl.Andrei Seidler, Directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.
De asemenea, ne-a onorat cu prezența d-na Florica Cherecheş, Deputat în Parlamentul României,membru în grupul parlamentar de prietenie România-Danemarca, care apare în imaginea de mai jos alături de Ambasador.
Dl. Lucian Silaghi, Director al Directiei Judeţene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, Bihor, privind expoziţia alături de Emilia Teszler.
Felix Koppelmann, Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, alături de Ambasador:
Mai mult, Asociaţia Tikvah a împărtăşit un mesaj de susţinere adresat de Ann şi Bob Kirk, doi dintre cei salvaţi din Germania şi duşi în Marea Britanie, în Kindertransport.
Îi mulţumim lui Daniel Grunfeld pentru furnizarea fotografiilor de mai sus.
Mulțumim reprezentanților presei, care au fost prezenți la lansare iar ulterior au scris articole despre aceasta.
Ne-a bucurat prezența d-lui profesor universitar Gabriel Moisa, de la Universitatea Oradea și a domnului Tiberiu Moraru de la Asociația Morărița.
Aducem mulţumiri şi d-nei profesor Elena Cristina Marian de la Colegiul National „Mihai Eminescu" şi d-lui profesor Fazakas Gabor de la Liceul „Ady Endre" care au fost prezenți cu elevi de la cele două instituții de învățământ.
Realizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar acordat de Joods Humanitair Fonds, Olanda şi Bernard Charitable Trust. Marea Britanie.
Viaţa evreiască şi Antisemitismul în Europa contemporană- Conferință
La 1 şi 2 octombrie, Asociaţia Tikvah a participat, în calitate de invitat al Institutului Tom Lantos din Budapesta, la o Conferinţă deosebit de importantă ,despre viaţa evreiască şi antisemitismul în Europa contemporană. A fost un eveniment major organizat de gazdele noastre, printre invitaţi numărându-se şi Miniştri de Guvern din Ungaria, Israel şi Grecia.
Vice-prim-ministrul Ungariei Tibor Navracsics (în imaginea de mai jos) a denunțat orice acţiuni de discriminare în ţara sa.
Au avut loc prezentări importante din partea unui număr mare de vorbitori, printre care şi actualii şi viitorii Preşedinţi ai International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), Dr Mario Silva din Canada şi Sir Andrew Burns (mai jos) din Marea Britanie.
Au participat reprezentanţi din 50 de state, ceea ce a oferit Asociaţiei Tikvah posibilitatea de a discuta despre proiectele noastre cu diplomaţi, parlamentari şi reprezentanți ai societăţii civile din mai multe ţări.
Drepturile Omului prin prisma Holocaustului
La 27 septembrie, în cadrul proiectului nostru despre Drepturi ale Omului, realizat în colaborare cu Liceul ”Onisifor Ghibu”, am prezentat filmul premiat „David” care evocă povestea lui Daud, un băieţel musulman religios în vârstă de 11 ani care copilăreşte în Brooklyn, New York.
Ţinându-şi identitatea musulmană în secret, Daud se împrieteneşte fără intenţie, în urma unei întâmplări, cu un grup de băieţi evrei care, printr-o serie de evenimente, cred că acesta este evreu şi îl acceptă ca pe unul dintre ei.
Asociaţia Tikvah a adăugat subtitrare în limba română pentru elevi ( traducerea fiind primită de la TIFF, căruia îi mulțumim pentru gestul generos), vizionarea filmului fiind urmată de dezbateri cu privire la natura şi nivelurile prejudecăţii.
Aşa cum a scris un elev pe blogul său, „Atmosfera a fost fierbinte, foarte multă lume a venit cu tot felul de argumente cât mai diverse şi niciodată lumea nu este de acord cu toata lumea.”
înaintea dezbaterii
26 septembrie 2013
Noua expoziţie a Asociaţiei Tikvah, având ca temă salvatori în timpul Holocaustului (Lumini în Noapte), va fi lansată la 4 octombrie în prezenţa Excelenţei Sale Michael Sternberg, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România. Expoziţia prezintă acţiunile eroice ale poporului danez în misiunea lor de salvare a majorităţii evreilor danezi cu 70 de ani în urmă; Kindertransport în Marea Britanie; exemple de diplomaţi români care au salvat mai multe mii de evrei; acţiunile altruiste ale multora din Oradea.
16 Septembrie 2013
Proiectul nostru doreşte să crească gradul de informare a publicului cu privire la comemorarea Holocaustului în Transilvania de Nord, precum şi cel de participare în cadrul activităţilor desfăşurate în vederea acesteia, în colaborare cu Holocaust Memorial Day Trust (HMDT) din Marea Britanie.
Această colaborare internaţională reprezintă o parte esenţială a proiectului nostru, prin care relatăm povestea de viaţă a unei tinere fete din Oradea (Hedy Klein, acum Hedy Bohm), precum şi despre albumul ei cu amintiri, urmărind călătoria ei şi a albumului la mijlocul anilor 1940.
Această mărturie a Holocaustului va stabili materiale pentru profesori din trei ţări ( România, Marea Britanie și Canada), care urmează să fie utilizate ca planuri de lecţii în cadrul pregătirilor pentru Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, la 27 ianuarie 2014.
În decursul ultimelor câtorva luni, Asociaţia Tikvah a cercetat în amănunt nu doar cazul personal al lui Hedy, dar şi pe cele ale colegilor ei de clasă şi ale profesorilor de la şcoala din Oradea. Am transmis informaţiile noastre despre Oradea şi despre povestea lui Hedy echipei din Marea Britanie. Acolo, am colaborat cu HMDT sprijinindu-i să-şi producă propriile versiuni despre „Journeys” (tema pentru 27 ianuarie 2014 este „Journeys”,) lui Hedy, atât pentru utilizarea acestora în şcoli, cât şi în alte instituţii.
Povestea lui Hedy, alături de ale altora, a fost lansată la Palatul Westminster din Londra săptămâna trecută. În imaginea de mai jos, John Andrews OBE, membru de onoare al Asociaţiei Tikvah, alături de Olivia Marks-Woldman, Director General Executiv al HMDT, regizorul Berge Kanikanian şi supravieţuitori evrei ai persecuţiei naziste.
John Andrews (stânga spate) ţinând materialul referitor la Hedy la lansarea efectuată de Holocaust Memorial Day Trust
8 Septembrie 2013
Asociaţia Tikvah lansează o nouă iniţiativă de creștere a gradului de informare a publicului cu privire la comemorarea Holocaustului în Transilvania de Nord şi de participare în cadrul activităţilor desfăşurate în vederea acesteia.
Această iniţiativă va culmina cu activități în Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului (fixată la 27 ianuarie, dată la care lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat în 1945).
Ne bucurăm că facem parte dintr-un parteneriat internaţional cu Holocaust Memorial Day Trust din Marea Britanie şi cu Crestwood Preparatory College din Toronto, Canada.
De asemenea, suntem extrem de privilegiaţi că am creat o legătură cu Hedy Bohm (născută Hedwig Klein), care a copilărit în Oradea, dar care a fost deportată din ghetoul orădean la Auschwitz în 1944.
Hedy, supravieţuitoare a Holocaustului şi a detaşamentelor de muncă forţată, trăieşte în prezent la Toronto şi derulează, în cadrul unor şcoli din Canada, o campanie activă de transmitere a mesajelor împotriva discriminării şi prejudecăţii.
Parteneriatul nostru în aceste trei ţări va relata povestea lui Hedy şi a albumului ei cu amintiri. Sperăm ca eforturile noastre să devină vizibile pentru mii de tineri din aceste ţări şi îi încurajăm să înveţe din evenimentele din trecut.
Proiectul nostru va include materiale web, expoziţii itinerante, prelegeri şi planuri de lecţii adresate şcolilor din România, Marea Britanie şi Canada. Scopul tuturor acestor activităţi nu se rezumă la comemorarea zilei de 27 ianuarie în anul 2014; dorim să încurajăm şi să trezim interesul şcolilor şi al altor instituţii de a reaminti și atrage atenţia asupra, şi în viitor, cu ocazia zilei de 27 ianuarie din anii următori, efectele periculoase ale prejudecăţii, discriminării şi urii, indiferent de locul în care acestea se manifestă.
Asociaţia Tikvah are un rol coordonator în cadrul acestui parteneriat, urmând să dirijeze toate activităţile derulate în Oradea şi în alte părţi din Transilvania de Nord în decursul următoarelor câtorva luni, timp în care va coopera cu numeroase şcoli şi alte instituţii.Asociația Tikvah a încheiat pentru acest proiect un acord de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Sperăm să colaborăm cu cei care ne împărtăşesc obiectivele. Vă rugăm să ne contactaţi în cazul în care doriţi să aduceţi o contribuţie în acest proiect.
Mulţumim International Holocaust Remembrance Alliance pentru acordarea finanţării de bază, precum şi Bernard Charitable Trust şi Ambasadei Canadei la Bucureşti pentru sprijinul suplimentar oferit.
25 Iulie 2013
Asociatia Tikvah pregateste o noua expozitie itineranta, pentru scoli in special, care urmeaza a fi lansata in toamna acestui an.Focusul acestei expozitii va fi pe Salvatorii din timpul Holocaustului.In perioada activitatii noastre din scoli in 2012 multi elevi ne-au intrebat cum au fost posibile ghetoizarea evreilor in Oradea( Nagyvarad, atunci) si deportarea lor, de ce nimeni nu a incercat sa le opreasca.
In realitate au existat, din partea populatiei neevreiesti, atat romane cat si maghiare, exemple de ajutor si solidaritate, exemple care nu sunt suficient cunoscute publicului larg.
Consideram important sa aratam ca pe langa opresori si " spectatori" indiferenti, au existat si altii, care au demonstrat respect pentru valorile drepturilor omului, asa cum le intelegem noi azi si cu care tinerii de azi se pot identifica.
Proiectul este sprijinit financiar de The Dutch Jewish Hmanitarian Fund.
17 Iulie 2013
Asociatia Tikvah doreste sa invete de la istoricii cei mai proeminenti din zona noastra si in acest sens am avut deosebita sansa sa il intalnim pe domnul profesor Ladislau Gyémánt. Domnia sa a acceptat sa impartaseasca cu noi din beneficiile experientei sale in demersul nostru de a incerca sa documentam istoria evreilor din Oradea.
Ladislau Gyémánt s-a nascut la Oradea.
Din anul 1970 a fost cercetător şi apoi cercetător principal al Institutului de istorie din Cluj al Academiei Române, iar din 1990 director al Institutului de iudaistică şi istorie evreiască Dr. Moshe Carmilly din Cluj. A fost prodecan şi apoi decan al Facultăţii de Studii Europene al Universităţii Babeş-Bolyai în perioada 1997-2011. Este specialist în istorie central-europeană a secolelor 18 şi 19, autor a 30 de cărţi şi 130 de studii în domeniul istoriei Transilvaniei, a istoriei evreilor din România şi a genealogiei evreieşti. Este de asemenea editor al anuarului Studia Judaica, I-XIX, Cluj-Napoca, 1991-2011 precum şi al seriei Bibliotheca Judaica, I-VII, 1994-2000. Este editor pentru România al revistei Avotaynu.
12 Iulie 2013
Asociatia Tikvah a fost invitata sa participe la un eveniment Public History of the Holocaust, la Berlin in 9 iulie, invitatie onorata de membrul onorific al asociatiei, John Andrews.Au participat personalitatile majore implicate in documentarea online a Holocaustului.Evenimentul a fost gazduit in impresionantul Muzeu Evreiesc din Berlin si a fost sponsorizat de Ministerul Federal al Educatiei si Cercetarii.
Programul a debutat intr-o nota inalt pozitiva, prin cuvantul de deschidere al ministrului Educatiei si Cercetarii din Germania, Johanna Wanka,care a promis investii continue in aceasta importanta initiativa.
Perspective si viziuni interesante au fost aduse de Georgi Verbeeck, profesor de Istorie Germana la Universitatea din Leuven, Belgia; raportari entuziaste despre progrese realizate de la Dina Porat, Istoric Principal al Yad Vashem ( in fotografia de mai jos), Sara Bloomfield, director al USHMM din Washington, Rebecca Boehling,director al International Tracing Service de la Bad Arolsen si Angelika Menne-Haritz de la Arhivele Federale Germane.
Asociatia Tikvah este foarte interesata in conservarea, prezentarea online si istorisirile din marturii si cuprinse in artefacte din Oradea si Bihor. Militam pentru ca initiative locale in acest sens sa fie incurajate si promovate pentru ca timpul nu ne este aliat in gasirea, structurarea si conservarea acelor informatii care , in viitor, vor fi dorite de altii si necesare sa fie incluse in bazele lor de date.
28 Iunie 2013
Asociatia Tikvah a fost invitata sa participe vineri, 28 iunie, la un eveniment consacrat memoriei fostului consul al Romaniei la Oradea intre anii 1941-1944. Organizatori au fost Asociatia Morarita, presedinte Tiberiu Moraru, si Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia"din Ucraina, presedinte dr. Ion M. Botos.
Alti invitati au fost Corneliu Popa, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Lucian Silaghi, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Bihor.
Din partea Asociatiei Tikvah, Emilia Teszler a depus o jerba de flori si a rostit cateva cuvinte despre ajutorul acordat de Mihai Marina si alti membri ai Consulatului unui numar de evrei din Oradea in 1944, prin facilitarea trecerii frontierei spre Romania.
A urmat un serviciu religios iar apoi cei prezenti au vizitat expozitia prezentand persoana si activitatea lui Mihai marina , in cladirea fostului consulat, care azi adaposteste Muzeul "Aurel Lazar".
24 Iunie 2013
Ca parte a proiectului "Drepturile Omului prin prisma Holocaustului" un grup de elevi si profesori dela Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu",participanti la proiect, au facut in 15 iunie o vizita la Sighetu Marmatiei, la Casa memoriala "Elie Wiesel", casa care a fost candva caminul Laureatului Premiului Nobel pentru Pace.
Un alt obiectiv al excursiei a fost vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului si Rezistentei.
Excursia a fost organizata si finantata de Asociatia Tikvah, si, inaintea plecarii, Emilia Teszler vorbeste elevilor despre obiectivele care urmeaza sa fie vizitate:
Prima oprire a fost la Casa Memoriala "Elie Wiesel":
Printre cartile expuse ne-am bucurat sa vedem cartea membrului onorific al Asociatiei Tikvah, doamna Tereza Mozes, "Evreii din Oradea":
Turul a continuat cu vizitarea fostei inchisori comuniste de trista amintire,parte a complexului Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei.
Un profesor de istorie a fost mereu aproape de elevi, sa le ofere explicatii si informatii.
Elevii au invatat multe despre doua perioade semnificative ale istoriei acestor regiuni din Transilvania de Nord , intelegand ca incalcarea si pierderea drepturilor omului se poate intampla in regimuri diferite, sub ideologii diferite. Elevii vor folosi aceste concluzii in urmatoarele etape ale proectului comun cu Asociatia Tikvah, "Drepturile Omului prin prisma Holocaustului".
Impresii din excursie:
Excursia din 15.06.2013 a reprezentat o experienta unica prin faptul ca am vizitat locuri cu o bogata valoare culturala si istorica si am avut posibilitatea de a intra in contact cu o mica parte din ceea ce a insemnat viata in timpul perioadei comuniste sau in timpul Holocaustului. Muzeul Memorial din Sighet a fost de departe locul care m-a impresionat cel mai mult, am savurat fiecare moment petrecut in fosta inchisoare comunista si fiecare informatie pe care am aflat-o despre victimele regimului.
Vizita la Casa memoriala Elie Wiesel mi-a oferit sansa de a descoperi lucruri nestiute pana atunci despre cultura evreilor, dar si despre Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel si supravietuitor al Holocaustului.
Multumiri Asociatiei Tikvah pentru excursia oferita!
Moca Loredana, clasa a XI-a B
______________________________________________________________________________
Aș vrea să încep prin a-i mulțumi Asociației Tikvah pentru excursia pe care ne-a oferit-o pe data de 15.06.2013 în zona Maramureșului pentru a vizita Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Casa memorială Elie Wiesel, ambele obiective aflate în Sighetu Marmației.
La prima oprire, Casa memorială Elie Wiesel, m-a impresionat enorm încăperea în care era evidențiată personalitatea acestuia: cele 30 de volume și colțul de rugăciune și meditație. Consider că este un om deosebit, cu o personalitate foarte puternică.
Al doilea obiectiv, Memorialul muzeu-închisoare, mi s-a părut parcă rupt dintr-o altă lume, atât de dezastruoasă și diferită de realitatea de azi, deoarece cei care intrau acolo cel mai probabil mureau trecând prin momente și chinuri groaznice, ceea ce este inimaginabil. Cum de atâția oameni, poate fără nici o vină, au avut o soartă atât de tragică? Deși am mai fost o dată la Memorialul Durerii, impactul emoțional a fost același, acela de frică și tristețe. Au existat două încăperi a căror exponate m-au impresionat enorm: în prima cameră se afla un săpun pe care scria ”Te iubesc”, semnat cu numele de Nicu și trimis soției, iar în a doua o poezie întitulată ”Totul”.
În încheiere a-și vrea să precizez faptul că a fost o zi minunată petrecută cu niște oameni minunați.
Șandor Cosmina, clasa a X-a A
______________________________________________________________________________
În excursia organizată obiectivul meu preferat a fost Memorialul, fosta închisoare din Sighetu Marmației. Am fost foarte impresionată de modul de trai pe care îl aveau cei din închisoare și de chinurile pe care aceștia trebuiau să le suporte.
Feșnic Laura, clasa a VI-a C
______________________________________________________________________________
Eu consider că excursia de la Sighetu Marmației finanțată de Asociația Tikvah a fost un real succes, deoarece am putut vedea în premieră cum arăta pe vremuri o casă evreiască. Din păcate, după nenumăratele atrocități suferite de evrei, multe din clădirile acestora s-au cam distrus. Casa părintească a supraviețuitorului de la Auschwitz, Elie Wiesel din Sighet, a devenit azi parte integrantă a muzeelor din România.
Pentru mine, cel mai marcant moment l-a reprezentat vizita la fosta închisoare din perioada comunistă. La Memorial am putut vedea modul în care au fost schingiuiți, înfometați și omorâți deținuții politici din vremea comuniștilor. Am rămas uimit de modul lor secret de comunicare în închisoare, dar și de camera obscură dotată cu lanțuri grele, de care erau legați deținuții.
A fost o excursie din care pot spune că am învățat ceva și sunt sigur că, dacă vreodată văd că se încearcă repetarea acestor masacre, am să încerc cu toată puterea mea să opresc acest lucru.
Moisi Paul, clasa a XI-a B
______________________________________________________________________________
In data de 15.06.2013 am participat la o excursie la Sighetu Marmatiei, aceasta fiind sponsorizata de Asociația Tikvah din Oradea. Am fost foarte nerabdatoare sa vizitez casa memoriala a lui Elie Wiesel si fosta Inchisoare din Sighet, deoarece auzisem multe despre acestea, insa pana atunci nu am avut ocazia sa le vad cu proprii mei ochi.
La casa memoriala a lui Elie Wiesel ne-a fost prezentata pe scurt viata acestuia si faptul ca aflat într-o stare jalnică fizică și sufletească - după cum declara mai târziu, singur pe lume la vârsta de 16 ani, a reusit sa se afirme si sa-si spuna povestea mai tarziu. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult cu privirea la Elie Wiesel a fost discursul pe care l-a sustinut in SUA. Deoarece presedintele SUA urma sa faca o vizita in Germania, Elie Wiesel si-a spus punctul de vedere fara ocolisuri, cum ca nu ar avea rost sa mearga intr-o tara care a facut asemenea orori pe care el insusi le-a trait pe propria-i piele. Faptul ca Wiesel si-a spus opinia atat de clar si de concis cu privire la acea vizita a presedintelui american m-a facut sa-l cataloghez drept un om curajos si inteligent, care nu se teme sa spuna ce simte.
Inchisoarea din Sighet – devenita azi muzeu memorial al victimelor comunismului − pot sa spun ca a avut un profund impact emotional asupra mea, avand in vedere faptul ca niciodata nu am mai fost intr-o inchisoare. Celulele erau pline cu mesaje, lucruri sau paturi in care unii detinuti precum Iuliu Maniu sau I.C. Bratianu au murit. Desigur ca fiecare celula era speciala in felul ei, iar aici ma refer la mesajul pe care il avea in ea. Fiecare mi-a placut, insa, un lucru mi-a captat atentiain mod deosebit, acesta fiind un sapun pe care un detinut a reusit sa-l trimita sotiei lui. Nu sapunul in sine m-a impresionat asa de mult ci mesajul care era pe acesta : "TE IUBESC MEREU. NICU". Nici nu vreau sa-mi inchipui ce era in sufletul acelui biet om care era departe de casa si de familia lui. Oare cei vinovati pentru aceste fapte nu au avut pic de suflet? Probabil nu vom afla asta niciodata.
Excursia s-a incheiat cu bine, iar eu muream de nerabdare sa ajung acasa si sa le povestesc parintilor mei despre cele vazute. Aceasta experienta m-a ajutat sa inteleg mai bine chinurile prin care multi oameni au trecut de-a lungul timpului pana sa se ajunga in zilele noastre. In sufletul meu le port cel mai mare respect din lume pentru faptul ca au indurat cu barbatie toate suferintele la care au fost supusi.
Miheș Mădălina, clasa a X-a A
______________________________________________________________________________
În cadrul excursiei din data de 15 iunie 2013, organizată de Asociaţia Tikvah, am vizitat împreună cu colegii mei de liceu urmatoarele obiective turistice: Memorialul Durerii și Casa memorială a lui Elie Wiesel din Sighetul Marmaţiei, precum şi Cimitirul Vesel din Săpânţa. Locul care m-a impresionat cel mai tare a fost Memorialul din Sighet. Acolo am aflat adevărul trist despre o epocă! Am aflat adevărul nescris niciunde despre ce a însemnat comunismul pentru naţia noastra: chin, tortură, îngrădire de libertăţi, ba chiar dispariţia valorilor umane! Noi, cei de astăzi nu avem nici cea mai vagă idee prin ce au trecut strămoşii noştri.
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o instituţie a Memoriei, unică în felul e,i ce m-a impresionat într-un mod special. Este un muzeu interactiv, în unele săli am găsit şi filmulețe sau materiale audio. De exemplu, într-una din săli se putea sta pe scăunel şi viziona scene din seria documentarului TV ”Memorialul Durerii”. La parter, sute de fotografii ai celor morţi în închisorile comuniste stau aşezate una lângă alta pe pereţi, iar în momentul în care le priveşti… un prim fior, parcă, îţi răceşte sângele în vene!
Este foarte interesant şi faptul că muzeul se află chiar în clădirea fostei închisori, astfel ai oportunitatea de a vedea lifturile, camerele de tortură – instrumente de tortură, obiecte personale ale deţinuţilor, haine ale deţinutilor, paturi, lanţuri, etc… Într-adevăr, când ieși de acolo nu poți decât să taci, să te reculegi şi să te rogi pentru victimele a căror poze căptușesc pereții întregului muzeu.
O altă emoţie trăită a fost aceea când am ieşit în curte. Acolo am găsit ansamblul statuar “Cortegiul sacrificaţilor”. Fiecare statuie reprezenta o altă postură în faţa morţii! Unii ascunzându-şi privirea, alţii zmulgându-şi părul din cap, alţii cu braţele înălţate spre cer în semn de resemnare! În inocenţa noastră, unii am cam făcut haz de necaz.
Am sfârșit vizita acestui muzeu-închisoare aprinzând o lumânare pentru cei care nu au avut ocazia să îşi spună dorinţele, să îşi exprime gândurile, ori să se mai simtă, măcar o singură dată, liberi. Cei de atunci au fost captivi pentru că i-au încătuşat cu lanţuri de fier, NOI, cei de azi, suntem captivi pentru că ne încătuşăm singuri cu lanţurile imaginare ale unei realităţi distorsionate.
Cap Amalia, clasa a XI-a B
______________________________________________________________________________
În data de 15 iunie 2013 am fost, împreună cu mai multe clase de la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, într-o excursie la Sighetu Marmației sponsorizată de Asociația Tikvah. Din punctul meu de vedere această excursie a fost foarte productivă și interesantă.
În primul rând, am văzut și am învățat lucruri noi despre trecut, astfel încât să nu repetăm greșelile care au făcut atâtea ființe umane să sufere. Atât muzeul-închisoare, cât și Casa memorială Elie Wiesel și-au atins scopul: ne-au făcut să medităm asupra atrocităților comise de autorități, și nu numai, într-o perioadă în care nu democrația domnea, ci teroarea.
Pe de altă parte, această excursie, întrucât a fost sponsorizată, a dat șansa tinerilor care nu au o situație financiară favorabilă să viziteze locuri și să afle lucruri pe care probabil nu le-ar fi văzut sau știut niciodată.
Într-o altă ordine de idei, excursia a fost foarte interesantă nu numai pentru că ne-am făcut prieteni noi și ne-am distrat pe autocar, ci și pentru că am vizitat tocmai casa unui laureat al premiului Nobel, Elie Wiesel. De asemenea, Memorialul Victimelor Comunismului este o inițiativă extraordinară, astfel încât am văzut acolo ce purtau prizonierii, unde și în ce condiții stăteau, dar și cum erau tratați. Acest loc a fost cu atât mai interesant cu cât domnul profesor Bogdan Cosmin ne-a explicat despre foarte multe aspecte.
Așadar, îi mulțumim Asociației Tikvah pentru această șansă la cultură!
Popa Denisa, clasa a X-a A
______________________________________________________________________________
Consider că excursia efectuată de mine şi de colegii mei a fost una benefică şi pozitivă chiar dacă unii dintre noi am mai fost la locaţiile vizitate, deoarece am avut ocazia să privim trecutul prin prisma unor ochi mai maturi. Obiectivele alese au fost în concordanţă cu temele discutate la sedinţele din proiect, vremea a fost ideală, iar profesorii şi-au îndeplinit rolul de ghizi și de protectori.
Am avut ocazia să vizitez Casa Memorială a lui Elie Wiesel, o personalitate de excepţie, care încă nu am înțeles-o pe deplin. Ghidul de la Casa Memorială nu a fost pregătit pentru a susţine prezentarea casei, a avut câteva greşeli din punct de vedere istoric, dar în mare parte totul a ieşit bine.
La Memorialul Victimelor Comunismului totul a fost bine, mai puţin partea de prezentare, domnul care a încercat să prezinte, era extrem de obosit, plictisit şi extrem de reticient. La întrebarea “Doriţi să îmi acodaţi un interviu?” a devenit nervos şi tonul vocii i s-a schimbat, nu cred că este o persoană tocmai potrivită care să prezinte şi care să lucreze în prezența tinerilor.
Excursia a fost una reuşită, felicit Asociaţia Tikvah pentru această inițiativă!
Patrich Lörincz, clasa a XI-a B
4 Iunie 2013
Asociatia Tikvah a lansat si organizat , pe 1 iunie, Cupa la tenis " Lenke Ziszovits Popper" . Competitia s-a terminat pe 4 iunie ( in loc de 2 iunie, din cauza ploilor), cu premierea castigatorilor. Entuziasmul organizatorilor a fost cel putin egalat de entuziasmul sportivilor. Lenke Ziszovits Popper, sportiva din Oradea, a fost campioana nationala a Romaniei cu patru ocazii, ultima data in 1938. Fiind evreica, restrictiile privind participarea la competitii pentru sportivi evrei s-au aplicat si pentru ea, dupa aceasta data. In 1944, in cadrul Holocaustului din Transilvania de Nord, ea a fost deportata din Oradea, impreuna cu fetita ei de 9 luni, la Auschwitz, unde ambele au pierit.
La ceremonia de premiere a participat, ca raspuns la invitatia noastra, dl. Popper Peter, a carui mama a fost sora lui Lenke.
Presedinta asociatiei, Emilia Teszler, a exprimat multumiri pentru ajutorul in organizarea competitiei acordat de profesorul universitar dr. Maroti Stefan si de antrenorul ( locul II la masculin) Bogdan Sturzu, si doamnei doctor Angela Bucur pentru ca a acceptat sa fie medicul prezent la competitie. Din fericire, nu a fost nevoie de ingrijiri medicale!
In fotografia de mai sus, de la stanga la dreapta: Maroti Stefan, Radu Seres ( participant), Emilia Teszler, Bogdan Sturzu, Popper Peter, Andrei Daraban ( locul I, la masculin) si Ionut Urda ( locul II la masculin). Lipseste in fotografie celalalt detinator al locului III la masculin, absent la premiere, Brudasca Ciprian.
In prim plan, cea care a obtinut locul II la fete, Nicole David, in plan secund Kosa Klara, ( loc I), pregatindu-se sa serveasca.
Speram sa crestem numarul competitorilor la editia 2 a Cupei, in 2014, si speram ca Universitatea Oradea sa ne gazduiasca din nou, pe terenurile ei.
28 Mai 2013
Asociatia Tikvah a continuat proiectul " Drepturile Omului prin prisma Holocaustului" la Liceul teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea. Tema acestei a treia intalniri a fost: Drepturile Omului in comunism.
Expunerea asociatiei a fost urmarita cu interes de elevi. Ea a fost urmata de o prezentare sustinuta de profesorul de istorie si religie dr. Bogdan Cosmin, incluzand si fotografii ale elevilor liceului, cu diverse ocazii, din perioada comunista.
24 Mai 2013
Asociatia Tikvah a avut bucuria sa ofere premii castigatorilor Concursului National "Memoria Holocaustului", faza judeteana, Bihor.
Concursul a fost organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, in coordonarea si sub indrumarea profesionista a doamnei profesor dr. Lizeta Rosu, inspector de specialitate.
Castigatorii sunt prezentati in tabelul de mai jos:
Premiati
Loc |
Nume |
Scoala |
Profesor |
Gimnaziu |
|
|
|
Loc I
|
Teodora Bodog |
Şcoala Gimnaziala„Oltea Doamna
|
Eva Laza |
Loc 2
|
Alexandra Damsa |
Liceul Ortodox "EP. Roman Ciorogariu"
|
Florin Oros |
Loc 3
|
Traian Prisecaru |
Liceul Teoretic "Nicolae Jiga"
|
Ionel Pop |
Liceu |
|
|
|
Loc I
|
Brigitta Bere |
Liceul Greco Catolic "Iuliu Maniu" |
Mihaela Olau |
Loc 2
|
Denisa Sabau |
Colegiul National "Mihai Eminescu" |
Cristina Marian |
Loc 3
|
Diana Bar |
Colegiul National "Mihai Eminescu" |
Cristina Marian |
15 Mai 2013
Asociatia Tikvah are bucuria sa anunte ca lanseaza si organizeaza ,in Oradea , prima editie a Cupei "Lenke Ziszovits Popper", la tenis de camp.Competitia se va desfasura in 1 si 2 iunie 2013 pe terenurile de tenis ale Universitatii Oradea. Lansam aceasta Cupa pentru a aduce in atentia publicului numele si cariera lui Lenke Ziszovits Popper,unul din sportivii oradeni cu cele mai remarcabile rezultate in anii '30.
Lenke a fost de patru ori campioana nationala a Romaniei la tenis de camp femei, ultima data in 1938. Ea a mai castigat titlul de campioana nationala in echipe dublu mixt cu cateva ocazii, si a facut parte din echipa Romaniei cand aceasta a castigat Campionatele Balcanice la tenis.Pentru rezultatele deosebite, regele Carol al II-lea i-a conferit o medalie.
Lenke Ziszovits Popper a fost evreica si a fost si ea victima restrictiilor antievreiesti in activitati publice, care au afectat pana si sportivii. Ca urmare, nu si-a putut continua cariera sportiva in anii premergatori celui de-al doilea razboi mondial.
In 1944 ea a fost deportata, impreuna cu fiica ei de cateva luni ( Zsuzsi), din Oradea aflata atunci sub administratie maghiara la Auschwitz. Mama si fiica au pierit in deportare.
Suntem foarte recunoscatori celor care ne-au sprijinit in acest demers: Universitatea Oradea, antrenori si medic care si-au oferit ajutorul voluntar.Multumiri speciale d-lui profesor universitar de. Stefan Maroti, atat pentru sprijinul in organizare cat si pentru informatiile furnizate.
Competitia nu ar putea sa aiba loc fara sprijinul financiar al Bernard Charitable Trust, din Marea Britanie.
6 Mai 2013
Vom crea si dezvolta resurse educationale proprii pentru educatia despre Drepturile Omului, lucrand cu scoli din Oradea. Acest lucru e posibil multumita generozitatii unui donator din SUA care doreste sa ramana anonim.
Primul nostru proiect in acest sens se numeste "Drepturile Omului vazute prin prisma Holocaustului". Este aplicat impreuna si in premisele Liceului teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea si are aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.Profesor coordonator in scoala este Lilla Sandor, profesor de socio-umane, care impreuna cu Emilia Teszler de la Asociatia Tikvah formeaza o echipa entuziasta.
Mai multe informatii in sectiunea Predarea in scoli.
3 Aprilie 2013
Asociatia Tikvah a avut onoarea sa fie acceptata in Platforma pentru Drepturi Fundamentale a Agentiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale.Am devenit astfel una din cele peste 300 de organizatii ale societatii civile care lucreaza si coopereaza pe diferite problematici ale drepturilor fundamentale de pe teritoriul UE.
Ca parteneri in Platforma pentru Drepturi Fundamentale vom participa la dezbateri pe teme de interes comun, vom schimba informatii,vom avea sugestii pentru Programul de lucru al Agentiei si pentru alegerea unui comitet consultativ
27 Martie 2013
Asociatia Tikvah a incheiat un acord de parteneriat cu Liceul teoretic "Onisifor Ghibu"din Oradea pentru crearea, dezvoltarea si prezentarea unor serii de lectii, intre martie si decembrie 2013, cu tema: "Drepturile omului prin prisma Holocaustului".
Liceul a pregatit un proiect educational pe baza acestui acord de parteneriat, proiect aprobat de Inspectoratul Scolar Judetean Bihor.
Aceasta initiativa a Tikvah este finantata prin generozitatea unui donator anonim din SUA.
Proiectul se va finaliza prin producerea unor planuri de lectii de catre cadrele didactice participante la proiect, insotite de sugestii de abordare a subiectului pentru profesorii care vor dori sa implementeze aceste lectii.
Speram ca in prima jumatate a anului 2014 aceste materiale sa fie publicate si sa le putem oferi si altor scoli din Romania.
3 Martie 2013
In sectiunea Albume de familie avem doua contributii noi, ale familiilor Steier si Steiner. Accesand linkul puteti citi despre membrii celor doua familii, vietile si destinele lor. Aceste marturii sunt totdeauna si surse de informatie despre trecutul evreiesc al orasului Oradea.
27 Ianuarie 2013
Asociatia Tikvah Oradea a organizat un eveniment, constand dintr-o prezentare, cu ocazia Zilei internationale a comemorarii victimelor Holocaustului, la sediul Centrului comunitar evreiesc din Oradea, cu scopul onorarii memoriei celor care au suferit si pierit in Holocaust.
Suntem recunoscatori CCE pentru oficiul de gazda a evenimentului si Bernard Charitable Trust din Marea Britanie, pentru sprijinul financiar oferit derularii acestui program.
A fost prezentata semnificatia zilei, cele intamplate comunitatii evreilor din Oradea in special in anul 1944 care au culminat cu ghetoizarea si deportarea evreilor, si s-au prezentat contributii documentare inedite, inclusiv marturii video, toate vizionate in premiera la Oradea cu aceasta ocazie. Multumim The Strochlitz Institute for Holocaust Research de pe langa Universitatea din Haifa si in special doamnei Yolanda Gilad, pentru colaborarea excelenta si permisiunea utilizarii si prezentarii unor documente si fotografii din arhiva lor, la aceasta prezentare si , in curand, pe website-ul nostru.
Au fost prezenti, intr-o sala festiva plina,membrii ai comunitatii evreiesti, personalitati ale vietii publice, culturale, religioase, educationale, academice etc din Oradea dar si prieteni si cetateni care au dorit sa comemoreze impreuna cu noi. Le multumim tuturor pentru prezenta, si mai ales generatiei a treia a membrilor comunitatii evreiesti, unii dintre ei supravietuitori ai Holocaustului.Multumim si reprezentantilor media, presa si televiziune, care au manifestat de asemenea interes pentru acest eveniment, si au fost prezenti pentru a se documenta, publicand ulterior articole si fragmente de stiri.
Spre sfarsitul prezentarii au fost premiati de catre Tikvah, cu sprijinul unui donator din strainatate care a dorit sa ramana anonim, elevi de la doua licee oradene pentru rezultatele obtinute la concursuri pe tema Holocaustului in scolile respective, in luna ianuarie 2013, si felicitam pe urmatorii:
-Colegiul Mihai Eminescu, profesor coordonator si organizator: dr. Cristina Marian
Elevii castigatori, in ordinea premiilor: George Ilisie, Denik Jurcsik, Alin Matei, toti elevi din clase a XI-a.
-Liceul teoretic Ady Endre, profesor coordonator si organizator: Fazakas Gabor
Echipa pentru care profesorul a preluat premiile, elevi din clasa a 7-a: Jakabffy Balazs, Szakacs David si Kozma Tamas.
O selectie de fotografii de la eveniment:
Speram ca acest tip de evenimente, de comemorare a victimelor Holocaustului, sustinute cu ocazia Zilei internationale dedicate acestora, vor deveni un fenomen anual iar in 2014, implinindu-se 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, va fi amplu amintita in Romania.
13 Ianuarie 2013
Titlurile si autorii cartilor mentionate in stirea din 10 decembrie sunt urmatoarele:
-Elie Wiesel, Night
-Rabbi Joseph Telushkin, Words to outlive us
-Rabbi Joseph Telushkin, Jewish Wisdom
-Chaim Potok, The Chosen
-Martin Buber's Ten Rungs
-Martin Buber, On Judaism
-Martin Buber, And Thou
-Martin Buber, Israel and the World
-Atina Grossmann, Jews, Germans and Alies
-Hannah Arendt, The Life of the Mind
-Alan Levy, Nazi Hunter-The Wiesenthal File
Multumiri inca odata familiei Poliec din Constanta pentru generosul gest.
10 Decembrie 2012
Multumim Familiei Poliec din Constanta care a donat un numar de volume, in limba engleza, avand ca tematici iudaism, Holocaust etc.Conform dorintei donatorilor,la aceste carti vor avea acces gratuit studenti, profesori, cercetatori sau oricine interesat de aceste subiecte, din Oradea.Vom reveni in ianuarie cu detalii.
4-6 Noiembrie 2012
Reprezentanti ai unor organizatii si asociatii din 13 tari, membre ale AHO ( Association of Holocaust Organisations) s-au intalnit la Viena pentru a discuta despre rolul educatiei despre Holocaust, cu un accent deosebit pus pe pasi inovatori in acest sens, facuti de guvernul austriac pentru a angaja tanara generatie in studierea aspectelor celui de al doilea razboi mondial.
Aceasta intrunire a AHO s-a desfasurat sub conducerea neobosita si motivanta a presedintelui acesteia, Bill Shulman.
© Parlamentsdirektion/Bildagentur Zolles KG/Christian Hofer
Asociatia Tikvah a avut trei reprezentanti la aceasta conferinta, doi din Oradea si un membru onorific, din Anglia, care au participat la vizite la Muzeul Evreiesc din Viena si la Memorialele de la Mauthausen si Hartheim.
Am fost cu totii impresionati de organizarea si ospitalitatea oferite de Martina Maschke si echipa domniei sale, de la Ministerul austriac pentru Educatie, Arte si Cultura.
Presedintele Consiliului National al Republicii Austria, Mag. Barbara Prammer ne-a onorat prin oferirea unei receptii la Palatul Epstein din Viena.
© Parlamentsdirektion/Bildagentur Zolles KG/Christian Hofer
O selectie de fotografii din vizita efectuata:
Muzeul Evreiesc din Viena
Mauthausen
Yariv Lapid, directorul Mauthausen Education Unit explicand noi concepte de educatie ( sus) si cu Maia Teszler, de la Asociatia Tikvah Oradea ( jos)
Memorial Centru de Eutanasiere Hartheim
Presedinta Consiliului National al Republicii Austria,Barbara Prammer, adresand delegatii la Palatul Epstein
Martina Maschke si Gerhard Baumgartner adresand audienta despre Genocidul populatiei Roma
20 Octombrie 2012
Am facut a doua vizita la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Simleu Silvaniei, in cadrul proiectului "Viitorul invata din trecut" finantat de Consiliul local Oradea si partial de Asociatia Tikvah.De aceasta data au participat elevi si profesori insotitori de la urmatoarele licee si colegii oradene: "Iosif Vulcan", "Ady Endre", "Betel", "Emanuel", "Onisifor Ghibu". Programul zilei a fost similar celui de la vizita din 13 octombrie.
13 Octombrie 2012
Elevi de la Colegiul National "Mihai Eminescu" insotiti de profesoara de istorie d-na Cristina Marian si elevi de la Liceul Greco-Catolic, insotiti de profesoara de istorie, d-na Cristina Olau, au facut o excursie de o zi la Simleu-Silvaniei, la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.
Excursia a fost organizata de noi, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Oradea, in cadrul proiectului " Viitorul invata din trecut".
Directorul muzeului, domnul Daniel Stejeran a prezentat istoricul muzeului si misiunea acestuia si a relatat despre masurile antievreiesti, ghetoizarea si deportarea evreilor din Simleu si Salaj in general.
A fost prezentat apoi DVD-ul educational " Footprints" , adus in Romania prin Asociatia Tikvah Oradea.
Prezentarile au fost facute in vechea Scoala evreiasca, care a fost renovata. Elevii au vizitat apoi sinagoga ortodoxa din Simleu Silvaniei, aflata sub renovare, care, odata renovarea terminata, va gazdui noua expozitie a muzeului.
10 Octombrie 2012
Intre 10 si 12 octombrie, expozitia a fost prezenta la Liceul teologic catolic "Szent Laszlo"din Oradea. Multumim doamnei director Zalder Eva Maria, doamnei director adjunct Haracsek Klementina pentru gazduirea expozitiei si domnului profesor Kormanyos pentru prezentarea acesteia elevilor, in limba maghiara.
5 Octombrie 2012
Liceul " Onisifor Ghibu" din Oradea a gazduit pentru trei zile expozitia noastra itineranta, cu sprijinul doamnelor profesoare de socio-umane, Sandor Lilla, si istorie, Livia Ivan. La sfarsitul celei de a treia zile, am prezentat unei audiente formate din elevii mai multor clase si profesori, DVD-ul " Footprints", care a fost realizat de Institute of Education din cadrul Universitatii din Londra,prin profesorul Paul Salmons, in colaborare cu ONU, si care a fost tradus - iar apoi subtitrat in limba romana, si produs in mai multe exemplare prin contributia Memorial Library- de Asociatia Tikvah Oradea.
DVD-ul "Footprints" este parte a unui pachet educational,care mai contine un plan de lectie si o prezentare Powerpoint, ca resursa pedagogica pentru profesori din Romania de a explora Holocaustul prin intermediul artefactelor autentice.
21 Septembrie 2012
Asociatia Tikvah a avut , mai devreme luna aceasta, deosebita onoare de a primi un mesaj de incurajare din partea Profesorului Elie Wiesel, in care acesta a numit misiunea Tikvah "extremely crucial"in aceste timpuri, a indemnat Tikvah sa isi continue "its great work" si sa "continue to acknowledge the events of the past and encourage future
generations to create a better and more harmonious world".
Suntem determinati sa ii urmam inteleptele indemnuri.
12 Septembrie 2012
In cadru festiv, ambasadorul SUA la Bucuresti, d-l Mark Gitenstein, a inmanat un cec in valoare de 129,600 dolari Comunitatii Evreiesti din Oradea, ca o contributie la restaurarea si reconversia frumoasei sinagogi ortodoxe de pe strada Primariei.
Suma provine din fonduri ale Departamentului de Stat american si inseamna o importanta contributie in transformarea dupa renovare a sinagogii intr-un muzeu al istoriei evreilor din Oradea si Bihor.
Lucrarile se vor efectua sub conducerea si coordonarea arhitectului Cristian Puscas.
In fotografia de mai sus, primarul orasului Oradea, dl. Ilie Bolojan, alaturi de ambasador si sotia acestuia.
17 August 2012
Asociatia Tikvah a facut noi pasi in proiectul realizarii unui memorial pentru copiii si tinerii evrei deportati din Oradea care au pierit in Holocaust, prin primirea de la Primaria Oradea a unui Certificat de Urbanism, cu aprobarea locatiei si destinatiei, in parcul Balcescu ( de unde porneau trenurile spre Auschwitz).
Suntem acum in cautarea de fonduri pentru realizarea memorialului, care va avea numele unuia din copiii care au pierit, Eva Heyman, reprezentand intreaga acea generatie de tineri, pierduta.Daca puteti ajuta in acest sens, va rugam sa ne contactati.
Statuia va fi creata si modelata, fara costuri, de artistul de renume renume international Flor Kent, din Anglia. Costurile pentru care cautam fonduri sunt pentru materiale si turnare, care va fi efectuata in Romania.
Exemple ale lucrarilor artistei Flor Kent, dispuse in diferite locatii in Europa se pot vedea mai jos:
Viena
Londra
Praga
7 August 2012
Abraham Sonnefeld a fost descendentul uneia din cele mai cunoscute familii din Oradea. Generatii ale familiei Sonnenfeld au crescut si trait in Oradea si au construit una din cele mai respectate , de inalta calitate tipografii din Europa.
Ceea ce este mai putin cunoscut este ca 3 membri ai familiei Sonnenfeld au fost recrutati din Auschwitz sa faca parte dintr-un grup de falsificatori de bani, o actiune strict secreta a nazistilor de incercare a destabilizarii monetare a tarilor aliate. Actiunea respectiva a fost subiectul unui film de succes " The Counterfeiters".
Abraham Sonnenfeld a vizitat Oradea pentru ultima data in mai 2012. Intalnindu-se cu reprezentanti ai asociatiei Tikvah, el le-a furnizat multe informatii, amintiri, fotografii pe care avem privilegiul sa le prezentam alaturi de remarcabila istorisire a celor intamplate.
Abraham Sonnenfeld a murit in Israel in iulie 2012.
Faceti click pe imaginea de mai sus pentru a accesa istorisirea.
13 Iulie 2012
Asociatia Tikvah Oradea a fost invitata cu panourile expozitiei itinerante si pentru a face o prezentare, la liceul Ady Endre din Oradea, cu ocazia vizitei unui grup de elevi din Germania acompaniati de un grup mai restrans de elevi din Fonyod, Ungaria, in cadrul unui program intre scolile respective.
Audienta a fost adresata in limba engleza.
In fotografia de mai jos, elevi de la Gimnaziul Franz-Ludwig din Bamberg, alaturi de Emilia Teszler de la Asociatia Tikvah.
15-16 Iunie 2012
Asociatia Tikvah Oradea a fost una din organizatiile invitate de catre Daniel Stejeran-directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, sa participe la a 3-a editie a Seminarului International de predare a problematicii Holocaustului in scolile din Romania, care a avut loc la Centrul pentru Studierea Holocaustului Simleu Silvaniei, in cladirea Centrului multicultural "Shalom", fosta cladire a scolii evreiesti din oras.
In fotografia de mai jos, dr. Alex Hecht, "sufletul" crearii muzeului, cu Emilia Teszler, presedinta Asociatiei Tikvah:
Unul din oaspetii distinsi a fost dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania:
Asociatia Tikvah Oradea a prezentat expozitia itineranta si a adresat seminarul cu concluzii ale experientei interactiunii cu profesori si elevi in diferite licee si colegii in lunile anterioare.
.
7 Iunie 2012
In 7 iunie Asociatia Tikvah Oradea a fost invitata sa participe, cu expozitia itineranta si o prezentare a acesteia, la comemorarea deportarii evreilor din Salonta. Din partea Comunitatii evreiesti din Oradea au participat Andrei Seidler, director JCC, si rabinul Ehrenfeld cu sotia.
Au fost prezenti putinii locuitori evrei ai Salontei, autoritati locale inclusiv primarul orasului, reprezentantii bisericilor reformata , catolica si baptista, profesori, elevi, etc. Tikvah a avut un invitat special: contele Tisza Gyorgy. Emilia Teszler a citit un paragraf din cartea "Varad a viharban" de Katona Bela, unde este mentionat ca tatal actualului conte Tisza Gyorgy,care locuia atunci pe mosia de la Cighid, a ajutat evrei sa scape de prigoana nazista, cand acestia i-au cerut sprijinul. Cartea a fost oferita, apoi, cadou contelui.
3 Iunie 2012
Deportarea evreilor din Oradea, incheiata in iunie 1944, a fost comemorata azi la Comunitatea evreilor din Oradea. Pentru fiecare din cele 6 milioane de evrei pieriti in Holocaust a fost aprinsa cate o lumanare, de catre 6 supravietuitori ai Shoah, in sinagoga mica.
Cei prezenti la comemorare s-au deplasat apoi la Monumentul victimelor Holocaustului unde a fost rostita rugaciunea pentru cei care au pierit in acesta.
In fotografia de mai jos, un reprezentant al asociatiei Tikvah, langa Monument.
Asociatia Tikvah Oradea a participat cu expozitia itineranta, ale carei panouri au fost expuse pe scena salii mari a Centrului Comunitar al Evreilor din Oradea, la invitatia acestuia.
1 Iunie 2012
De Ziua Copilului, am dus cu noi expozitia care poarta numele fetitei evreice din Oradea, Eva Heyman, care a pierit la Auschwitz-Birkenau, la Liceul Teologic Penticostal Betel din Oradea. Panourile au fost expuse intr-unul din frumoasele holuri ale liceului, si grupe de elevi, insotiti de cadre didactice, au participat, pe rand, la prezentarea de catre reprezentanta Asociatiei Tikvah a tematicii expozitiei.Multumim domnului director al scolii, profesor Onisim Cozma, pentru interesul manifestat si conditiile oferite. In fotografia de mai jos apare domnia sa, alaturi de elevii unei clase, in timp ce studiaza textele si fotografiile expuse.
30 Mai 2012
Colegiul National " Arany Janos" din Salonta a gazduit panourile expozitiei noastre, oferind conditii adecvate de expunere si multumim pentru aceasta doamnei director-adjunct Alina Mitran.
29 Mai 2012
Expozitia a fost gazduita de Liceul Teologic Baptist Emanuel, prin amabilitatea si interesul manifestate de directorul acestuia, domnul Constantin Buleandra.
24-25 Mai 2012
Faza judeteana a concursului national, organizat de Ministerul Educatiei si Invatamantului, "Memoria Holocaustului"a avut loc la Liceul teologic greco-catolic "Iuliu Maniu" in data de 24 mai 2012,
http://www.crisana.ro/stiri/invatamant-17/pentru-ca-nu-trebuie-uitat-concurs-despre-holocaust--123880.html
Asociatia Tikvah Oradea a contribuit la eveniment, si multumim pentru invitatie doamnei inspector scolar de specialitate Elisaveta Rosu si doamnei profesor de istorie Mihaela Olau de la liceu ,cu panourile expozitiei itinerante si cu trei carti, care au fost oferite ca premii elevilor castigatori, "Jurnalul Annei Frank", care a aparut anul acesta la Editura Humanitas.
Panourile expozitiei itinerante ( dar si valiza care colecteaza gandurile, mesajele elevilor) au mai ramas o zi la acest liceu, pentru a da posibilitate unui numar cat mai mare de elevi sa citeasca informatiile de pe acestea.Puteti citi mesajele lasate de elevi aici:
http://www.tikvah.ro/ro/eva-heyman-ro/proiecte-bicicleta-rosie.html
Castigatorii concursului, alaturi de profesoara de la Liceul teologic greco-catolic "Iuliu Maniu", doamna Mihaela Olau ( prima din dreapta) si de reprezentanta asociatiei:
Fotografie de grup,cativa dintre competitori, profesori si organizatori:
22-23 Mai 2012
In organizarea Centrului de cercetare a istoriei evreilor “Eva Heyman”de pe langa Universitatea Oradea, sub conducerea profesorului de istorie dr. Antonio Faur, si a Bibliotecii Universitatii Oradea, director d-na Florica Ujoc, expozitia itineranta realizata de Asociatia Tikvah Oradea, “Eva Heyman , 1931 Oradea-1944 Auschwitz” a avut un vernisaj in incinta Bibliotecii Universitatii, marti 22 mai, in prezenta unui numar mare de studenti, elevi, cadre didactice si reprezentanti media. Au luat cuvantul decanul Facultatii de Istorie a Universitatii Oradea, profesor dr. Ioan Horga si domnul profesor dr. Antonio Faur, ambii avand un discurs emotionant , explicand contextul istoric al celor prezentate in expozitie si facand un apel emotionant catre tinerii prezenti, de a invata din istorie lectiile tolerantei si nediscriminarii. Reprezentanta asociatiei a prezentat celor de fata structura expozitiei, motivele care au stat la baza realizarii acesteia, motive care sunt parte a misiunii asociatiei. De asemenea, aceasta a repetat indemnul catre tineri de a lua aminte la consecintele unei ideologii a urii, a propagandei si manipularii pentru ca niciodata asemenea tragedii sa nu se mai poata repeta, cu nimeni.
Asociatia Tikvah Oradea multumeste organizatorilor pentru aceasta sansa ca expozitia sa fie gazduita la Universitatea din Oradea si pentru conditiile impecabile oferite . Multumim tuturor celor care au fost interesati de mesajul nostru si ne-au facut onoarea sa fie prezenti.
18 Mai 2012
Urmatoarea statie a expozitiei a fost la Tinca, in zilele de 17 si 18 mai. Asociatia Tikvah Oradea este recunoscatoare directorului Liceului Teoretic “Nicolae Jiga”din Tinca, profesoara Madear Viorica Ana, pentru conditiile excelente asigurate prezentarii expozitiei, si cadrelor didactice si elevilor pentru interesul manifestat. A participat, pe rand, majoritatea claselor liceului. In fotografia de jos, una din clase intr-o poza de grup:
16 Mai 2012
In 16 mai am prezentat expozitia noastra la Colegiul “Samuil Vulcan”din Beius unde am fost primiti cu amabilitate de domnul director, profesor Traian Stanciu si celelate cadre didactice. Colegiul are circa 900 de elevi si mare parte din ei au avut ocazia sa vizioneze panourile si sa asculte prezentarile facute de d-an profesor Cristina Marian, de la QVALIS, si de reprezentanta asociatiei Tikvah Oradea.
8-11 Mai 2012
Expoziţia itinerantă " Eva Heyman, 1931 Oradea-1944 Auschwitz" a ajuns la Colegiul Naţional " Emanuil Gojdu" în 8 şi 9 mai. Poza de jos îl prezintă pe profesorul de istorie, domnul Radu Birta, care s-a ocupat din partea colegiului de găzduirea expoziţiei, alături de reprezentanta asociaţiei
In 10 şi 11 mai, expoziţia este găzduită de Colegiul Naţional " Iosif Vulcan".Le prezentăm în fotografia de mai jos pe doamna director-adjunct, profesor Rodica Crăciun şi pe doamna profesor de istorie Alexandrina Crăciun, alături de reprezentanta asociaţiei Tikvah.
6 Mai 2012
Dr. Mircea Paşca a ajutat Asociaţia Tikvah să acumuleze informaţii legate de mai multe clădiri cu relevanţă evreiască, din Oradea, furnizând , de asemenea, backgroundul istoric şi date biografice ale arhitecţilor şi constructorilor evrei renumiţi. Informaţiile furnizate de domnia sa vor apărea pe website-ul nostru, în etape.
Exemple ale celor mai recente cărţi publicate de dr. Mircea Paşca se pot gasi la secţiunea Cladiri , incluzând ultima apariţie, despre faimosul palat Ullmann din Oradea.
5 Mai 2012
In continuarea anunţului de la rubrica de Ştiri din 6 martie, referitor la proiectul nostru “Memorial Eva Heyman” suntem bucuroşi să confirmăm acceptarea unei locaţii în parcul Nicolae Bălcescu. Există însă încă anumite dificultăţi legate de hărţi , care, sperăm, se vor rezolva în cadrul Primăriei Oradea. Aceasta însa s-ar putea să mai necesite un anumit timp.
Asociaţia Tikvah are plăcerea să anunţe că prestigiosul architect Emodi Tamas a acceptat să ne ajute cu întocmirea documentaţiei tehnice necesare pentru aprobarea Consiliului Local, ca şi contribuţie cu titlu gratuit. Suntem foarte recunoscători pentru aceasta.
1 Mai 2012
In ultimele luni, Asociatia Tikvah Oradea a colaborat cu Organizatia Natiunilor Unite in New York si cu Institute of Education al Universitatii din Londra pentru versiunea in limba romana, a DVD “Footprints”, planul de lectie atasat si prezentarea Powerpoint aferenta.
Acest DVD educational a fost creat pentru proiectul Footprints for Hope, o initiativa a “Holocaust and the United Nations Outreach Programme” menita sa implice elevi incepand cu varsta de 13 ani in studierea Holocaustului. DVD-ul, asa cum se mentioneaza mai sus, este insotit de un plan de lectie si o prezentare Powerpoint.
DVD-ul , impreuna cu elementele de suport pentru profesori sunt acum expediate spre Romania, pentru aprobarea Ministerului Educatiei si Invatamantului pentru distribuire in scoli. Acest DVD a fost prezentat in scoli din numeroase tari ale lumii si speram ca si profesorii din Oradea si restul Romaniei sa il aprecieze.
Asociatia Tikvah isi exprima recunostinta catre Memorial Library din New York care a sponzorizat producerea versiunii in limba romana a acestui material educational. Fondatorul Memorial Library, Olga Lengyel, a fost deportata in 1944 din Transilvania la Auschwitz.
26 Aprilie 2012
Azi şi mâine expoziţia noastră itinerantă este găzduită la Liceul "Ady Endre" din Oradea, care numără peste 900 elevi . Azi, profesorul de istorie Fazakas Gabor şi preşedinta asociaţiei Tikvah Oradea, Emilia Teszler, s-au adresat unui grup de circa 100 elevi de la liceu, despre tematica expoziţiei , contextul istoric al celor prezentate şi scopurile asociaţiei. Elevii au fost invitaţi să participe după vizitarea expoziţiei cu propriile gânduri şi impresii. Limba de predare principala în liceu este limba maghiară.
Asociaţia Tikvah Oradea îi este recunoscătoare profesorului Fazakas Gabor - care apare în fotografia de dedesubt, alături de Emilia Teszler- pentru asumarea, in spirit de voluntariat, a posibilităţii asociaţiei de a avea si pagini în limba maghiară pe website-ul propriu, prin traducerea în limba maghiară , în timp, pe măsura posibilităţilor, a textelor de pe paginile de limbă română şi engleză.
.
22 Aprilie 2012
Săptămâna trecută Asociaţia Tikvah l-a vizitat la Budapesta pe reputatul autor, critic literar şi publicist Réz Pál, născut Rafael Kupfer.Copil fiind,in 1944, Rafael Kupfer,a fost închis în ghetoul din Oradea împreună cu familia.A reuşit să evadeze de acolo, împreună cu membrii ai familiei şi cu alte persoane, în urma unui plan genial elaborat de tatăl său, doctorul Miksa Kupfer, care a pretins şi a reuşit să dovedească cu probe de laborator,că în ghetou a apărut un focar de tifos, cu pericolul unei epidemii care putea sa treacă de zidurile ghetoului.
Suntem în legatură cu persoane -şi famillile lor- care au evadat atunci din ghetou şi au trecut clandestin graniţa cu România. Vom construi o secţiune specială a website-ului nostru dedicată acestei evadări când vom finaliza cercetările noastre legate de aceasta, şi vom publica materiale care să vină în completarea celor deja apărute pe aceeaşi temă.
Mai jos, Réz Pál în apartamentul său din Budapesta
29 Martie 2012
Am lansat expoziția itinerantă interșcolară,Eva Heyman, 1931 Oradea-1944 Auschwitz.Debutul a avut loc la Colegiul Mihai Eminescu, in sala festiva, unde, in fata elevilor a trei clase si a profesoarei lor de istorie, doamna Cristina Marian, am prezentat informații despre asociație și expoziție. Expoziția va fi prezentată și in alte licee și colegii ale municipiului, speranța noastră este să reușim să o prezentăm și în cateva școli din județ. Citiți articolul despre lansare apărut în ziarul Crișana în 30 martie 2012, sub semnătura Loredanei Ionaș,pe
http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/expozitie-interscolara-eva-heyman-1931-oradea-1944-auschwitz--121795.html
Realizarea expoziției a fost posibilă datorita sprijinului financiar al Joods Humanitair Fonds, Olanda, și al Bernard Charitable Trust, Marea Britanie.
Mulțumiri librăriei Humanitas „Mircea Eliade” din Oradea, pentru cele trei cărți ”Jurnalul Annei Frank” care vor fi oferite ca premii prin tragere la sorți, între participanții de la colegiu la un concurs, care vor răspunde corect la toate întrebările.
6 Februarie 2012
Suntem bucuroși să anunțăm că tocmai am adăugat , în secțiunea Mărturiile Supraviețuitorilor un serial de mini-video-uri. În ele, Hedy Bohm, care era o tânără evreică în Oradea în anii războiului, povestește cum era să crești într-un oraș ca Oradea.
De asemenea, ea relatează despre creșterea antisemitismului; despre ghetou și deportarea la Auschwitz; separarea de părinți; supraviețuirea în Auschwitz; eliberarea; viața ei, după război, în Oradea și Canada.
Este o relatare impresionantă, spusă cu sinceritate și ilustrată cu fotografii care adaugă la realismul narațiunii.
6 Februarie 2012
Sub conducerea profesorului universitar dr. Antonio Faur, luni, 6 februarie 2012, se inaugurează Centrul de cercetare a istoriei evreilor ” Eva Heyman”, de pe lângă Universitatea Oradea. Noi le urăm mult succes și vom ține cititorii website-ului nostru informați cu privire la activitățile și proiectele pe care le vor derula.
31 Ianuarie 2012
Asociația Tikvah Oradea a avut deosebita bucurie de a fi invitată de UNESCO la simpozionul de la Paris, acoperind Dimensiunile Internaționale ale Holocaustului. A fost un eveniment inspirațional, tratat de vorbitori eminenți, începând cu D-na Irina Bokova, Director-General al UNESCO care a adresat mesajul de bun venit.
Reprezentantul Asociației Tikvah Oradea a fost călduros primit și un număr de organizații și-au oferit sprijinul inițiativei noastre.
O prezentare remarcabilă a venit din partea Profesorului Yehuda Bauer ( fotografia de jos) de la Universitatea din Ierusalim, având ca titlu: "The Universal Message Behind Holocaust Education".
20 Ianuarie 2012
Anul acesta, focusul Zilei internationale a comemorarii victimelor Holocaustului , 27 Ianuarie, va fi pe tema “Copiii și Holocaustul”. Organizația Națiunilor Unite își va aminti de cei aproximativ un million și jumatate de copii evrei care au pierit în Holocaust, alături de miile de copii Roma și Șinti, de copiii handicapați și alții, care au suferit și murit de mâna naziștilor și colaboratorilor lor.
Națiunile Unite au produs un film si plan educațional despre visele unui băiat evreu din Praga care a pierit în Holocaust.
Mai aproape de casa, sunt programate urmatoarele, sub egida și organizarea Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, director Daniel Stejeran: in 26 ianuarie, la Șimleu-Silvaniei va exista o ceremonie de aprindere de lumânări, de catre copii, apoi una de bun venit pentru o delegație de tineri ”ambasadori”din Israel, urmate de discuții și o cină festivă.
Sâmbată, 27 Ianuarie , împreună cu delegația din Șimleu, va avea loc o ceremonie la Memorialul din Oradea, urmată de un program la sediul JCC Oradea, incluzând o prezentare a profesorului dr. Antonio Faur și un program al musafirilor tineri din Israel. Programul din Oradea este organizat de Comunitatea Evreilor din oraș.
Asociația Tikvah Oradea consideră importantă marcarea Zilei Internationale a comemorării victimelor Holocaustului, fixată pentru data eliberării lagărului de exterminare Auschwitz, unde a fost deportată majoritatea covârșitoare a evreilor din Oradea și împrejurimi.
Romania are propria dată pentru aceasta comemorare, 9 octombrie.
5 Ianuarie 2012
Ieri, Tikvah a avut bucuria unei întâlniri cu domnul primar Ilie Bolojan, pentru a discuta propunerea asociaţiei Tikvah pentru un memorial care să comemoreze toţi copiii Oradei care au pierit în Holocaust.Locaţia ar urma să fie într-un parc central al oraşului şi ar fi denumit după una din fetele tinere care şi-au pierdut viaţa la Auschwitz, Eva Heyman, și care a lăsat în urmă un jurnal descriind experiențele prin care a trecut înaintea deportării.
Solicitarea a fost înregistrată pentru Consiliul Local sub numărul de înregistrare 473/P.Așteptăm raspunsul în termenul de 30 zile.
Anterior acestei întâlniri, între Asociația Tikvah și Colegiul Național Mihai Eminescu a fost semnat un protocol de colaborare. Una din principalele clauze din protocol este ca, în situația aprobării Memorialului, elevii Colegiului să îngrijească zona respectivă , în primul an. Sperăm ca și alte școli să se alăture in viitor acestui proiect.
Asociația Tikvah are acceptul în principiu al doamnei Flor Kent din Anglia, sculptor de talie internaţională, de a crea o sculptură a Evei Heyman pentru acest memorial. Flor Kent are sculpturi expuse în locaţii publice în Londra, Viena şi Praga. Realizarea acestui plan va depinde de reuşita colectării de fonduri pentru materiale, munca de creaţie a artistei fiind cadoul domniei sale pentru acest proiect.
1 Ianuarie 2012
La Mulţi Ani!
Astăzi demarăm proiectul nostru „ Fetiţa evreică cu o bicicletă roşie” . Elementul principal va consta in crearea unei expoziţii itinerante intre şcoli ilustrând pericolele discriminării şi prejudecăţilor.
Veţi putea urmări cum progresăm cu proiectul pe Secţiunea proiecte.
Suntem extrem de recunoscători Joods Humanitair Fonds şi Bernard Charitable Trust pentru finanţarea acestei iniţiative.
6 Decembrie 2011
Suntem onoraţi şi mândri că am fost acceptaţi ca membru al AHO-Association of Holocaust Organisations.
29 Noiembrie 2011
În sfârşit am lansat website-ul asociaţiei Tikvah! Este departe de a fi complet!!-dar am considerat că, cel puţin paginile în limba engleză, conţine deja suficiente informaţii ca sa fie util şi să îi arate cititorului drumul pe care dorim să îl parcurgem.
Septembrie 2010 - 28 Noiembrie 2011
Pentru micul nostru grup care a lucrat voluntar toată această perioadă, au fost câteva luni foarte interesante, pe parcursul cărora focusul a fost pe discuţii cu experţi din întreaga lume despre temele pe care dorim sa le adresăm.
Am învăţat enorm de mult dar în acelaşi timp am înţeles cât de multe mai avem de înţeles şi descoperit.
Chiar şi in această etapă de început, deja sunt multe persoane şi organizaţii cărora le datorăm recunoştinţă şi mulţumiri pentru încurajările şi ajutorul lor.