Debórah Dvork este Rose professor of Holocaust History si Director al Strassler Family Center for Holocaust and Genocide studies la Clark University in SUA. Domnia sa este un autor prolific, volumul deja classic Children With a Star dand glas copiilor redusi la tacere ai Holocaustului. Profesor Dvork este , de asemenea, o autoritate in subiectele ajutorului acordat si salvarii si a contribuit cu Chapter on the Rescuers la recentul publicat Oxford Handbook of Holocaust Studies.

 

Asociatia Tikvah a rugat-o pe professor Dvork sa scrie o scurta introducere la aceasta sectiune a website-ului  nostru, lucru  acceptat cu amabilitate de domnia sa. Reproducem mai jos textul, in textul original in limba engleza.

                                                  

 “Thousands of non-Jews, as well as many Jews (persecuted themselves), refused to be passive in the face of the evil they witnessed during the Holocaust.  At great personal risk and often endangering their loved ones, they took it upon themselves to rescue Jews they knew, as well as Jews they had never met before.  Their efforts were moments of grace in an abyss of atrocities.  These heroic women and men stand as role models for us today, for their lives illustrate that every human being has the capacity to act humanely. “

“Rescue efforts to save Jews and other targeted people were organized throughout Europe, in villages, towns, and cities.  Not every effort was successful, and far too often powerful people who could have helped did not.  Still: women and men, from many different countries, of all social classes, religions and occupations, youngsters to elderly, confronted and combated what they knew to be wrong.  The rescuers realized that they lived in a world in which exceptional evil had become an unexceptional occurrence, and common courtesy to their targeted neighbors had become an uncommon kindness.  They held fast to a moral code of good and evil that valued life and forbade murder.  They refused to give in.  They found, or were faced with, an opportunity to help – and they did. In so doing, they left us a legacy of action and hope.”

 

Un scop al Asociatiei Tikvah

 

Este important sa nu uitam ororile Holocaustului dar este la fel de important sa ne amintim de actele de curaj, solidaritate umana si uneori de eroism care au avut loc.

 

Au existat persoane in Oradea si imprejurimi care au ajutat evrei aflati sub grave amenintari in anii Holocaustului. Intentia noastra, in aceasta sectiune a website-ului nostru este sa ii amintim, nominalizam, exprimandu-ne in acelasi timp gratitudinea.

 

Stim cateva nume dar este foarte important pentru noi sa cautam noi informatii, documente si marturii despre aceia care au ajutat pentru ca ei sa beneficieze de o recunoastere generala, publica. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa le impartasiti cu noi.

 

Profesorul dr. Antonio Faur de la Catedra de istorie, Geografie si Relatii Internationale a Universitatii Oradea a intreprins studii istorice importante pentru identificarea unor cetateni romani care au ajutat evrei aflati sub teroarea amenintarii naziste. De asemenea, domnia sa a identificat un numar de rute de scapare peste granita spre Romania , rute folosite de evrei din zona Oradei dar si din departari.

 

Este evidenta necesitatea continuarii studiului , cercetarii si analizei in acest domeniu.

 

Yad Vashem

 

Yad Vashem este Memorialul  Victimelor Holocaustului, institutie oficiala a statului Israel .O sectie a acesteia este Comisia de acordare a titlului, diplomei si medaliei de Drept intre popoare . Comisia, condusa de un judecator de la Tribunalul Suprem al statului Israel are sarcina sa comemoreze, onoreze si sa publice numele ne-evreilor, care riscandu-si viata, familia si averea au salvat viata unor evrei in timpul prigoanei fasciste.

 

Lista acoperind persoane din Ungaria ( in anul deportarii Oradea era sub administratie ungara), valabila in 1 ianuarie 2011, include urmatoarele persoane, cu relevanta pentru salvarea evreilor oradeni sau aflati atunci, in Oradea:

 

Nume si anul acordarii titlului

 

Appan, Kalman si Maria 1987

 

Farkas, Istvan si Rozalia 1987

 

Muranyi Rozsi 1969

 

Szakadati, Janos si Juliana 1980

 

 

 

Lista cu numele celor care au primit titlul de Drept intre popoare de pe teritoriul Romaniei, valabila in 1 ianuarie 2017, se afla pe site-ul Yad Vashem, Israel, la pagina:

http://www.yadvashem.org/yv/pdf-drupal/romania.pdf

.

Alte persoane,

nerecunoscute deocamdata, oficial, de Yad Vashem dar despre eroismul carora exista dovezi, ca atare ii mentionam aici:

 

 

 

Sanyi Papp (Alexandru Pop)

 

Sanyi Papp a fost , in 1944, un tanar care a contribuit semnificativ intr-una din evadarile din ghetou. Marturia sa precum si dovezi care suporta aceasta marturie se pot gasi aici.

 

 

 Imre Reviczky si Istvan Toth 

 

Imre Reviczky si Istvan Toth au fost doi militari (primul , cu grad inalt) care comandau evrei aflati la munca silnica.

Marturia lui Armin Simonovts, unul din cei care au fost la munca fortata, aici.

 

     Dr Konrad Beothy si Gyula Ladi 

Cei doi au jucat un rol important in salvarea apoi evadarea mai multor persoane din ghetou. Marturia d-nei Marta Elian (nascuta Steiner), decedata in 2016, cea care a fost una din cei care au evadat din ghetou, aici.

 

 

      Gheorghe Mangra

Gheorghe Mangra, administratorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea in 1944: sunt marturii ca ar fi salvat copii evrei. Ce stim cu siguranta este ca a salvat familia Steiner ( parinti si doi copii), dezinteresat si supunandu-se la riscuri, ajutandu-i sa evadeze din ghetou, ascunzandu-i in Seminar, gasindu-le calauze printre tarani romani care sa ii treaca granita in Romania. Marturie in acest sens stau atat depozitia verbala, filmata, a doamnei Marta Elian, nascuta Steiner, cat si cartea autobiografica a fratelui sau, Reuven Tsur ( nascut Steiner Robert) , laureat al Premiului Israel pentru Literatura.

Asociatia Tikvah a incercat sa obtina pentru Gheorghe Mangra recunoasterea ca Drept intre popoare, a furnizat toate informatiile pe care le detinea, dar, cel putin deocamdata demersul nu a avut succes.

 

Diplomati romani

 

Constantin Karadja ,Florian Manoliu, Mihai Marina

 

Constantin Karadja si Florian Manoliu au primit, ambii, titlul de Drept intre Popoare, de la Yad Vashem, Israel. Asociatia Tikvah a oferit informatii despre eforturile lor de salvare a evreilor in mai multe panouri ale expozitiei itinerante create de asociatie, "Lumini in noapte".

Mihai Marina, fostul consul al Romaniei la Oradea, conform mai multor marturii, a salvat,impreuna cu alti membrii ai Consulatului, evrei din Oradea. Speram ca va veni timpul ca si acesta, macar post mortem, sa primeasca acest titlu de Drept intre Popoare. Informatii despre el si despre Karadja, aici.