În Oradea anului 1944, o comunitate de aproximativ 25.000 de evrei îşi trăia existenţa de zi cu zi.Aceştia s-ar fi putut aştepta să rămână în Oradea pentru restul vieţii lor şi mai departe.

În 2010, parte din suprafața de teren alocată cimitirului evreiesc, pentru morminte, a fost transferată Consiliului Local,aceasta nemaifiind necesară pentru numărul mic de evrei în viață azi, în Oradea.

Cum au dispărut aceşti oameni?

Ce au făcut ei pentru Oradea?

Este contribuţia lor cunoscută azi?

Când şi unde s-au dus?

Au plecat de bunăvoie?

A încercat cineva să îi ajute?

Ne amintim de aceşti bărbaţi, femei și copii ai Oradei? Cum?

De ce ar trebui să ne pese?

S-a mai întâmplat de atunci?

Se mai poate întâmpla?

Cum prevenim prejudecăţi şi intoleranţă?

Ştiri

Mai 2024
 
Membrii fondatori ai Asociatiei Tikvah au decis in iunie 2023 sa inceapa procesul de dizolvare a asociatiei lor, non profit. Un asemenea proces dureaza luni de zile. A fost definitivat in mai 2024 iar Asociatia Tikvah, ca organizatie non profit, a incetat sa existe.
 
Acest website va fi in continuare intretinut ,pe baza de voluntariat, intrucat contine multe contributii unice pe care voluntarii doresc sa le mentina la dispozitia familiilor care au pierdut membri in Holocaust, cercetatorilor, profesorilor si publicului general care doreste sa se informeze despre aceasta pagina intunecata a istoriei orasului Oradea si a Transilvaniei de Nord, in general.
 
Tikvah a postat Stiri pe acest website incepand cu momentul in care a inceput sa aiba activitati, inca din 2011 si pana in 2018 cand, datorita resurselor limitate, au optat sa se concentreze pe pagina de Facebook a asociatiei:
 
 
Daca doriti totusi sa parcurgeti activitatile pe care Asociatia Tikvah le-a avut de-a lungul a mai multor ani puteti vizita pagina de STIRI care se afla in meniu, in cadrul sectiunii Despre Noi.

 

Proiecte

Am finalizat proiectele majore pe care ni le-am propus si care acum sunt la dispozitia celor interesati, ca resurse educationale pentru scoli sau ca materiale informative pentru publicul larg. Mai jos, o selectie din aceste proiecte.

Eva Heyman- film

Acest film prezinta scurta viata a Evei Heyman si a fost realizat de echipa Asociatiei Tikvah cu sprijinul unor voluntari. Scopul acestui film este sa arate impactul pe care l-a avut Holocaustul si sa avertizeze asupra pericolelor prejudecatilor si discriminarii. Elevii din scolile din Oradea , vizionand acest film, au primit informatii despre evenimentele din orasul lor din timpul Holocaustului si au inteles impactul acestuia.Filmul a fost prezentat si vizionat si in alte tari.

Memorial in amintirea unei generatii pierdute de copii 

In 2015 am dezvelit statuia Evei Heyman, parte a Memorialului "Eva Heyman" in amintirea generatiei pierdute de copii evrei deportati din Oradea in 1944, in timpul Holocaustului din Transilvania de Nord, Memorialul este situat in Parcul Balcescu, in Oradea, locul din care in 1944 au pornit trenurile cu evreii deportati din Oradea la Auschwitz. Acesta a fost realizat dupa trei ani de munca sustinuta , in regim de viluntariat, al echipei Asociatiei Tikvah, cheltuielile materiale fiind acoperite prin generozitatea unor donatori din Oradea si din strainatate. In fotografia de mai sus este prezentata sculptorita Flor Kent, cea care a realizat , pro bono, mulajul statuii si care are in mana jurnalul Evei.

In 2018 s-a finalizat procesul de donare a Memorialului de catre Asociatia Tikvah catre Municipiul Oradea.

Proiecte "Bicicleta rosie"

Expozitia "Eva Heyman, 1931 Oradea- 1944 Auschwitz"

Asociatia Tikvah a lansat, in martie 2012, prima sa expozitie itineranta care spune povestea Evei Heyman, fetita evreica care avea o bicicleta rosie. Expozitia se adreseaza scolilor/elevilor si a fost organizata si prezentata de presedintele Asociatiei Tikvah, Emilia Teszler. De la momentul lansarii, de-a lungul anilor, expozitia a fost prezentata in zeci de scoli din Oradea si alte localitati, la Muzeul Holocaustului din Transilania de Nord din Simleu Silvaniei, la Universitatea din Oradea etc.

Lumini in Noapte- expozitie

A doua expozitie itineranta pe care am realizat-o si care este destinata in special scolilor dar nu numai, a reflectat faptul ca desi e imperios necesar sa nu se uite atrocitatile si tragedia Holocaustului este important sa nu se uite nici actele de eroism si de omenie care au avut loc in acele vremuri. Expozitia prezinta actiunile coordonate sau spontane de solidaritate umana ale populatiei din Danemarca care a reusit sa isi salveze aproape intreaga populatie evreiasca, operatiunea "Kindertransport" prin care au fost salvati mii de copii din Europa ocupata prin transportarea lor in Mare Britanie, actiunile unor diplomati romani care au salvat vietile a mii de evrei si cateva din persoanele, familiile din Oradea ale caror gesturi si actiuni au salvat vieti de evrei.

Expozitia "Lumini in noapte" a fost lansata in octombrie 2013 in prezenta Excelentei Sale, Michael Sternberg, ambasadorul din acel moment al Danemarcei in Romania.

Albume de familie

Inainte de al II-lea razboi mondial in Oradea a trait o comunitate vibranta de evrei. Miile de familii de evrei care au trait si activat in Oradea au avut o contributie dinamica si complexa la viata si dezvoltarea orasului. Evenimentele din anii '40 culminand cu cele de la inceputul anului au stopat acest lucru brusc, tragic si irevocabil.

Nu am dori ca informatiile despre acesti oameni, evenimente, context sa fie pierdute. In acest scop sectiuneaAlbume de familiede pe acest website ne permite sa sprijinim acele familii care vor sa foloseasca paginile noastre sa celebreze acele vieti care s-au pierdut.

Gazduirea fotografiilor de familie, documentelor si povestirilor si marturiilor permite, de asemenea, oricui o intelegere si cunoastere a vietii evreiesti din Oradea dinainte de Holocaust.

Vocile Eliberatorilor

Pentru marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare Auschwitz  ne-am asumat un proiect ambitios in care am dorit sa prezentam istorisile, amintirile, relatarile eliberatorilor a trei lagare de concentrare/exterminare: Auschwitz, Bergen-Belsen si Mauthausen. Aceste lagare au fost eliberate de armatele sovietica, britanica si americana.

Tragedia pe care a reprezentat-o Holocaustul a fost ilustrata inclusiv de reactia militarilor obisnuiti, care nu mai vazusera inainte asemenea lucruri ingrozitoare cu toate ca au fost expusi multor orori ale razboiului pe parcursul luptelor pe care le-au purtat de-a lungul Europei.

Hedy si Amintirile unui Album  (al ei)

A treia noastra expozitie itineranta spune povestea remarcabila a albumului de amintiri care a supravietuit Holocaustul in Oradea, in timp ce proprietara lui, o fata tanara, Hedy, a fost deportata la Auschwitz. Ei au fost reuniti dupa razboi, Hedy supravietuind deportarii a emigrat ulterior in Canada de unde , la prima vizita inapoi in Oradea si-a recuperat albumul.Expozitia prezinta atat povestea lui Hedy si a albumului dar si destinul rudelor, prietenilor, colegelor, profesorilor lui Hedy, care candva i-au scris in acest album.

Expozitiei i-am adaugat videoclipuri primite de la Hedy care continua sa viziteze scoli in Toronto , explicand elevilor prin ce experiente a trecut, ce a insemnat Holocaustul precum si continutul albumului.

Asociatia Tikvah a avut o colaborare foarte buna si relevanta cu Holocaust Memorial Day Trust din Marea Britanie impreuna cu care am creat materiale, bazate pe povestea lui Hedy si a Albumului ei, adaptate pentru elevi din scolile din Marea Britanie. Materialele respective au fost descarcate de peste o mie de ori de profesori din Marea Britanie si din Australia.

Despre identitate, diversitate si egalitate- doua minoritati, doua istorii

Acest proiect ofera resurse educationale (materiale de suport pentru profesori, planuri de lectie, prezentari PowerPoint) realizate de Asociatia Tikvah pentru profesori.

Resursele indeamna la dialog despre concepte precum identitate, stereotipuri si discriminare, invitand elevii sa reflecteze asupra modului in care acesti factori au influentat istoria rromilor si a evreilor.

Dorim sa incurajam o experienta de invatare interdisciplinara, astfel ca resursele pot fi folosite in mai multe moduri:

  • ca material de suport pentru profesori referitor la identitate si diversitate sau la istoria si cultura rromilor si ale evreilor;
  • ca plan de lectie utilizat in cadrul unei ore (sau unei serii de ore) de istorie sau de stiinte sociale folosind toate materialele sau parti selectate;
  • ca material selectat pentru a fi folosit intr-un context interdisciplinar, de exemplu in activitati despre literatura sau arte; .

 

Muzeul de istorie al evreilor din Oradea

Asociatia Tikvah a promovat,pe parcursul a mai multor ani, un proiect local de creere a unui muzeu de istorie a evreilor din Oradea in frumoasa sinagoga de pe strada Primariei , ajunsa intr-un stadiu de degradare considerabila. Primii pasi, facuti de institutii si comunitatea evreilor locale a fost repararea acoperisului, continuand cu alte operatiuni de reabilitare care insa s-au oprit la un moment dat. Chiar si in acel stadiu de reabilitare, conditiile au permis ca in 27 ianuarie 2014 Asociatia Tikvah sa organizeze in incinta fostei sinagogi un eveniment major de comemorare a Holocaustului, ocazie cu care am lansat si expozitia itineranta "Amintirile unui Album", albumul lui Hedy Bohm., in prezenta ambasadorului Canadei in Romania si a unui numar mare de participanti.

In acest timp Asociatia Tikvah a devenit singurul reprezentant din Romania la Association of European Jewish Museums explicand ambitiile si sperantele din Oradea de a crea acest muzeu. Acest lucru s-a intamplat in anii 2014/2015 , cand insa finantarea pentru continuarea reabilitarii cladirii sinagogii si transformarea ei in muzeu s-a sistat.

In anii urmatori responsabilii pentru crearea muzeului s-au schimbat. Primaria Municipiului Oradea a preluat initiativa si, in cooperare cu Comunitatea Evreilor restaurarea s-a finalizat in 2018.

Muzeul a fost deschis in decembrie 2018, cu diferite exponate interesante si relevante specificului muzeului. Speram sa devina o sursa de cunoastere, pentru diferite segmente ale societatii, despre viata si contributia evreilor din Oradea.

Diszabilitate, propaganda si regimul nazist

Proiectul nostru principal in 2017 si-a propus sa creasca nivelul de constientizare a realitatilor persoanelor cu dizabilitati.

 

Shalom !

Dorind sa promoveze cunoastere reciproca si acceptarea diversitatii, Asociatia Tikvah a creat expozitia itineranta "Shalom! Despre iudaism si viata evreiasca".In expozitie sunt prezentate momente esentiale de istorie a poporului evreu, notiuni de iudaism, semnificatia unor sarbatori evreiesti importante, explicatii despre unele obiecte de ritual, traditii de baza, informatii despre comunitatile evreiesti care au existat in Oradea inainte de 1944 precum si o scurta prezentare a a Comunitii evreiesti din Oradea in prezent.

Footprints


Footprints: Descoperind Holocaustul prin prisma artefactelor istoriceeste un material video de 8 minute.

"Anne Frank-O istorie pentru prezent"

Asociatia Tikvah, a a vut, intre anii 2014-2016 o colaborare foarte productiva cu Anne Frank House din Amsterdam. Pe parcursul acestei perioade am tradus textele de pe panaourile expozitiei lor itinerante "Anne Frank-O istorie pentru prezent" in limba romana. Ca urmare Anne Frank House a produs a versiune bilingva a acestei expozitii ( romana/maghiara) pe care am prezentat-o in multe orase din Romania. Am creat de asemenea textele in romana cu care au putut subtitra filmul scurt realizat de ei "The short life of Anne Frank".

Pe parcursul acestui proiect am primit un sprijin important din partea Ambasadei Olandei in Romania iar ambasadorul a participat la cateva din lansarile expizitiei, in tara.

Memorial Lenke Ziszovits Popper

Competitia de tenis pentru copii Memorial "Lenke Ziszovits Popper"a fost initiata de Asociatia Tikvah in 2013 si a avut loc in Oradea patru ani consecutivi, pana cand lipsa de fonduri a facut imposibila continuarea acesteia. Lenke a fost multipla campioana nationala a Romaniei la tenis de camp in anii '30 dar, fiind evreica si traind in Oradea, a devenit a non-persoana sub regimul nazist si a fost deportata la Auschwitz unde apierit impreuna cu fetita ei de doar cateva luni.

Evenimente realizate cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie

Incepand cu 2013 Asociatia Tikvah a initiat marcarea Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului (27 ianuarie, data la care Armata sovietica a eliberat Auschwitz) printr-o serie de evenimente majore,complexe, anuale.Am realizat asemenea evenimente la JCC Oradea, in fosta sinagoga ( actual Muzeu de istorie a evreilor din Oradea) de pe strada Primariei si la Primaria Oradea. la aceste evenimente am avut prezenta si/sau sprijinul unor ambasadori sau reprezentanti importanti ai ambasadelor Canadei, Marii Britanii, SUA si Federatiei Ruse.

 Drepturile Omului vazute prin prisma Holocaustului

Unul din cele mai ambitioase proiecte pe care ni le-am asumat a fost sa concepem si sa prezentam o serie de lectii intr-un liceu, sub titlul generic de Drepturile Omului prin prisma Holocaustului. Liceul cu care am colaborat a fost "Onisifor Ghibu" din Oradea, s-a derulat pe parcursul a zece luni si, la fel ca toate activitatile noastre derulate in scoli a avut acceptul Inspectoratului Scolar Judetean.Mai multe detalii despre acest proiect pot fi gasite in aceasta sectiune site-ului nostru.